Ioan Oltean a ieșit de câțiva ani din viața politică, dar pare să se fi concentrat pe afaceri. Acesta s-a asociat cu patronul GoldPlast, Ioan Stejărean, alături de care a înființat o societate comercială, prin care vrea să amenajeze un parc fotovoltaic la Chintelnic.

Discret și cu apariții rare de tot, fostul deputat și unul dintre cei mai longevivi parlamentari, cu 6 mandate la activ și mai bine de două decenii în Parlament, Ioan Oltean pare să se fi axat pe făcut bani.

După ce a renunțat la politică, acesta s-a retras la Bistrița, unde și-a deschis un birou de avocatură. Deși public susținea că trăiește din asta, la care se adaugă pensiile încasate, se pare că veniturile fostului deputat sunt compuse în mare parte din afaceri.

Acesta are parte din GOLDPLAST Energy, societate comercială care a luat naștere în 2023. Jumătate din acțiuni sunt deținute de Ioan Stejărean, patronul GoldPlast. În al doilea an de la înființare, societatea comercială a raportat cifră de afaceri 0, pierderi de 67.530 de lei și datorii care ajungeau la 374.000 de lei.

SRL-ul nu avea anul trecut niciun angajat. Obiectul de activitate al firmei este „producția de energie electrică”. Fostul deputat Ioan Oltean pare să mizeze pe energia verde, pe care au mizat mulți afaceriști și companii în ultimii ani, fie pentru a-și reduce costurile de producție și consum de energie, fie pentru a o vinde.

Deși deocamdată nu pare să se întâmple nimic cu societatea comercială în cauză, se pare că aceasta are în plan un parc fotovoltaic, ce ar urma să fie amenajat în localitatea Chintelnic, pe un teren concesionat.

Ioan Oltean pregătește un parc fotovoltaic de aproape 3 milioane de euro

Într-un memoriu depus la Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud se precizează că parcul fotovoltaic ar urma să fie amenajat pe un teren care aparține Parohiei Ortodoxe Române Chintelnic:

„Pe terenul aparținând Parohiei Ortodoxe Române Chintelnic, cu superficiară SC Goldplast Energy SRL, prin contract de superficie nr. 651/2024, situat în extravilanul localității Chintelnic, comuna Șieu-Măgheruș, județul Bistrița-Năsăud, se propune construcția unui parc fotovoltaic, pentru producerea de energie electrică solară. Terenul propus pentru investiție este neutilizat, fără acorduri la utilități. Sistemul solar fotovoltaic va fi amplasat pe o suprafață de aproximativ 18.688 mp, din totalul suprafeței de 41.568 de mp”, se arată în memoriul depus la APM BN.

Societatea comercială dorește montarea unei capacități energetice hibride de 4 Mwp formată din panouri fotovoltaice și o instalație de stocare de 0,8 MW. Panourile urmează să fie amplasate la sol, prin construirea unei structuri metalice de susținere montată direct pe sol.

Se pare că investitorii se bazează pe finanțare prin Fondul pentru Modernizare, de la Ministerul Energiei. Valoarea totală a investiției ar ajunge la 2,8 milioane de euro, iar perioada de implementare este de 6 luni de la demararea investiției. Investitorii inetnșionează să livreze energia electrică produsă, în rețeaua de distribuție.

„Modulele fotovoltaice, cu puterea nominală instalată de 665 Wp vor fi montate pe suporți de profil aluminiu. Ansamblul de 6.016 panouri fotovoltaice (modulul fotovoltaic cu celule monocristaline de înaltă eficiență) ating o eficiență de peste 21% garantând un randament energetic anual ridicat. Funcționarea panourilor se bazează pe transformarea energiei solare în energie electrică continuă, care este transformată cu ajutorul unui invertor în energie alternativă și este livrată în rețeaua de distribuție energie electrică”, se mai arată în document.

Structura este demontabilă, reamenajabilă în cazul în care pe durata de viață se înlocuiesc panourile fotovoltaice cu unele noi, mai performante, care, spun dezvoltatorii, reduce nevoia totală de suprafață.

„Parcul fotovoltaic este complet automatizat și supravegheat electronic de la distanță prin Suport GSM – GPRS, nu are niciun angajat la fața locului. Parcul este o construcție temporară, ușoară, demontabilă și nu presupune niciun angajat la fața locului. Parcul este o construcție temporară, ușoară, demontabilă și nu presupune niciun gram de beton. Din întreaga suprafață se scos din circuitul natural 200 de mp. Terenul rămâne în continuare disponibil pentru fânaț, pășune sau legumicultură. Procesul tehnologic este unul curat, nu presupune substanțe chimice solide, fluide sau gazoase prin urmare nu necesită utilități de apă și canalizare”, se explică în memoriu.

Lângă parcul fotovoltaic va fi amenajată și o centrală fotovoltaică cu o putere de 4000 kWp și produce aproximativ 4.519 Mwh/an. Instalația utilizează energia solară pentru a produce în mod direct energie electrică și nu utilizează combustibili.

Cât de bine o duc investitorii:

Ioan Stejărean este patronul GoldPlast, un producător de ambalaje din polietilenă. Acesta produce ambalaje bio, certificate și licențiate de un organism din Austria. Produce sacoșe bio, realizate din granule din amidon de cartof sau porumb, dar și țevi pentru distribuția de apă potabilă și pentru gaz.

 Pentru 2023 a raportat o cifră de afaceri de 15 milioane de lei și un profit de doar 184.000 de lei. Datoriile ajungeau la 15 milioane de lei, cele mai mari de la înființarea companiei. În 2023, firma avea 54 de angajați, în scădere față de anii trecuți.

În 2022, cifra de afaceri era de 19,6 de lei, iar profitul era de 143.565 de lei. Datoriile ajungeau și ele la aproape 14 milioane de lei. În 2021, cifra de afaceri era mai mare, 19,7 milioane, cea mai mare din istoria companiei, însă profitul era de doar 55.800 de lei. Cel mai mare număr de angajați l-a avut GoldPlast în 2016 – 85.

Ioan Oltean, în schimb, mai este asociat în două firme producătoare de energie Energo Natur Scorțeni și Energo Natur Vânători, ambele cu cifră de afaceri zero și pierderi de câteva mii de lei declarate anii trecuți.

Ioan Oltean apare ca administrator la Prebet Aiud, un producător de materiale prefabricate din beton, care a raportat pentru 2023 o cifră de afaceri de 59,3 milioane de lei și un profit de 6,3 milioane de lei. Compania avea 224 de angajați.  Cu un an în urmă, Prebet Aiud raporta o cifră de afaceri de 44,9 milioane de lei și un profit de 4,4 milioane de lei.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.