Vizita FMI in Romania pentru a treia evaluare a acordului stand-by a adus in discutie bugetul pentru anul 2012, bazat pe o prognoza de crestere economica revizuita fata de lunile trecute, dat fiind situatia precara a finantelor europene. Premierul Emil Boc a anuntat ca bugetarii isi vor recupera salariile numai in cazul unei cresteri peste asteptari, iar presedintele a subliniat ca prudenta este esentiala pentru a nu irosi progresul din 2011.

In perioada 25 octombrie-7 noiembrie, o comisie comuna a Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene (CE) si a Bancii Mondiale (BM) s-a aflat in Romania pentru a treia evaluare a acordului stand-by. Autoritatile romane au discutat cu delegatia institutiilor de creditare aspecte ce vizeaza constructia bugetului pe 2012 si reforma companiilor de stat.
Premierul Emil Boc a declarat, la sfarsitul lunii octombrie, ca bugetul pentru anul viitor va include politici rational si ca sunt foarte putine sanse de reducere a contributiilor de asigurari sociale, in timp ce o majorare a salariilor pentru bugetari va depinde de cresterea economica. Potrivit primului-ministru, in primavara Guvernul a conceput proiectul legii bugetului de stat in urma discutiilor cu CE, care se bazau pe o prognoza de crestere economica de 3,5-4% pentru 2012. Aceste discutii vor trebui reluate „la un alt nivel, dupa aceasta revizuire a prognozei de crestere economica pentru intreaga UE”.

Cresterea prognozata se injumatateste

Inca dinainte de sosirea comisiei in Romania, surse guvernamentale citate de cotidianele centrale anuntau ca discutiile pe marginea constructiei bugetului de anul viitor pornesc de la o prognoza de crestere economica de 2,3-2,5% si un deficit bugetar in limita a 3% din Produsul Intern Brut (PIB), tinta asupra careia insista in mod deosebit Comisia Europeana.
Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat in cadrul unei emisiuni televizate ca, in opinia sa, cresterea economica din 2012 a Romaniei se va baza pe o crestere a consumului, si va fi mai mica decat se prognoza in vara. ”Va exista crestere economica la anul si va fi mai mica fata de prognoza din vara de 3,5-4%. Romania va continua sa aiba o crestere, dar cu motoare diferite fata de 2011, respectiv exporturile si agricultura. Se va baza pe o crestere a consumului privat, va veni din investitiile publice, din cresterea consumul corporatist si a investitiilor private. Asa cum arata analizele, anul 2012 este un an in care tintele pe care si le-a propus vor fi atinse”, a mai declarat Mihai Tanasescu.
Potrivit acestuia, bugetul pentru 2012 se va baza  pe stabilitatea sistemului fiscal si pe o strictete in ceea ce priveste cheltuielile de capital. “Bugetul anului viitor este unul care are in vedere o stabilitate a sistemului fiscal si a modului in care cheltuielile de capital vor fi efectuate. Cred ca aceste vremuri pe care le traim nu sunt vremuri pentru risipa si cred ca acest lucru l-a constientizat si clasa politica. A face risipa nu inseamna decat sa distrugem viitorul acestei tari. De aceea, a cumpani banul public cu strictete este rolul cel mai important pe care Romania trebuie sa il joace”, a aratat Mihai Tanasescu.

Bugetarii pot sa mai astepte

Emil Boc a confirmat ca pentru acest an, Guvernul si FMI mizeaza pe o crestere economica de 1,5%, chiar daca estimarea actuala pentru cresterea de anul viitor este de 3,5-4%. In acest context, pierderea salariala a bugetarilor nu va fi recuperata anul viitor decat in perspectiva cresterii economice maxim prognozate. Anul trecut, in luna iulie, Guvernul a decis reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25%. In ianuarie salariile de baza ale bugetarilor au crescut cu 15%, dar raportat la nivelul din luna octombrie 2010, si nu din luna iunie, nivel fata de care au ramas cu 13,75% mai mici.
Desi premierul a anuntat initial ca pierderea salariala va fi recuperata integral pe parcursul anului viitor, chiar si in doua transe, ulterior a declarat ca o astfel de recuperare va depinde strict de resursele bugetare si de perspectiva unei cresteri economice de 3,5%. In privinta pensiilor, legislatia in vigoare prevede ca acestea trebuie majorate anul viitor cu 100% raportat la inflatie si 50% din cresterea salariului mediu brut.
Mihai Tanasescu a explicat, in cadrul aceleiasi emisiuni, ca posibilitatea indexarii pensiilor si a cresterii salariilor in 2012 este analizata impreuna cu misiunea FMI. ”In aceste zile se lucreaza la aceste politici, la ce se poate sustine si ce nu se poate sustine, cat se poate sustine pentru a avea in vedere un deficit care poate fi finantat. Trebuie sa privim problema in ansamblu plecand de la elemente importante: care sunt resursele acumulate si care sunt prioritatile pentru anii care urmeaza, dar si care este posibilitatea Romaniei pentru a avea un deficit fiscal finantabil, in sensul de a atrage resurse de capital in mod constat si coerent”, a declarat Mihai Tanasescu.

Scaderea impresionanta a inflatiei

Perspectivele nu sunt, totusi, la fel de sumbre ca in alte state europene. Seful delegatiei Fondului Monetar International la Bucuresti, Jeffrey Franks, a declarat, la Cotroceni, ca scaderea inflatiei peste asteptari este vestea cea mai buna de la ultima vizita in Romania a reprezentantilor FMI. Chiar daca se asteptau ca inflatia sa scada in ultima parte a anului 2011, asteptarile lor au fost depasite, a adaugat Franks. La inceputul intalnirii de la Palatul Cotroceni, Traian Basescu a subliniat ca doreste sa discute cu reprezentantii FMI, BM si CE despre cifrele de care partea romana si institutiile internationale dispun legat de evolutia economica. Jeffrey Franks a precizat ca este important ca partea romana sa continue sa arate determinarea dovedita pana in prezent in legatura cu masurile adoptate in contextul crizei.
Franks a subliniat ca Romania trebuie sa ramana prudenta in actualul context economic international. Seful statului a raspuns ca prudenta este obiectivul principal al autoritatilor romane. El a tinut sa sublinieze ca cifrele pentru cel de-al treilea trimestru sunt „bune” si „peste nivelul asteptat”. Basescu i-a spus lui Franks ca indicatorii economici de la sfarsitul lui octombrie arata o crestere in domeniul constructiilor, paralel cu o diminuare a inflatiei. „Scaderea puternica a inflatiei a dus la cresterea interesului populatiei pentru consum, pentru servicii si produse”, a declarat Basescu.

„Prudenta, prudenta, si iarasi prudenta!”

Dupa intalnirea cu FMI, presedintele a explicat ca Romania nu are cum sa nu imprumute bani pentru a-si sustine deficitul bugetar. „Am facut impreuna cu cei cu care m-am intalnit o analiza sau un schimb de puncte de vedere cu privire la evolutiile situatiei economice din Romaniei, ca urmare a deciziilor de la ultimul Consiliul European legate de capitalizarea bancilor”, a relatat Basescu. Acesta a aratat ca, legat de bugetul din 2012, ambele parti au fost de acord ca, avand in vedere prognozele de incetinire a cresterii economice in zona euro, Romania are obligatia sa propuna Parlamentului un buget prudent, care sa raspunda realitatilor economice, fiind clar ca exporturile Romaniei vor fi afectate. „Nu avem cum sa nu imprumutam bani pentru finantarea deficitului, dar trebuie sa avem in vedere costurile scumpe de finantare si riscurile sa nu gasim banii cand avem nevoie. O crestere de deficit inseamna sume peste plafonul atins in 2011, iar acest plafon este un oarecare semn de intrebare. Nu vreau sa creez niciun fel de alerta, dar trebuie sa fim prudenti. Prudenta, prudenta si iarasi prudenta, pentru a nu irosi sacrificiile facute de populatie in 2010 si 2011”, a subliniat presedintele.
Potrivit acestuia, economia Romaniei ar putea inregistra o crestere de circa 3% in al treilea trimestru al anului, dupa ce mai multe sectoare au crescut spectaculos in iulie si august: turismul cu 19%, iar agricultura, cu 12%. „Deocamdata avem date pe iulie si august si este evidenta cresterea in unele ramuri, in primul rand agricultura, crestere de peste 12%. In constructii se va inregistra o crestere de peste 10%, fata de trimestrul trei 2010. Cresterea din constructii este aproape exclusiv confirmarea politicii corecte a Guvernului care a concentrat efortul pentru mentinerea investitiilor, cea mai mare contributie Ministerul Transporturilor si al Dezvoltarii. Apoi o crestere destul de puternica in turism, circa 19%. Mai sunt ramuri care cresc, iar unele cu o usoare scadere. E o usoara crestere a consumului, ceea ce arata o crestere usoara a puterii de cumparare, ca efect al deflatiei. Vom avea o crestere economica de circa 3% a trimestrului trei, doar daca septembrie nu va arata cifre spectaculos negative. Imediat dupa decizia de la Bruxelles, Romania avut o scadere a primei de risc, sa speram ca se va mentine trendul”, a declarat seful statului.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.