Scandal ieri în ședința Consiliului Local al municipiului Bistrița pe dezbaterea unui proiect de hotărâre care face referire la aprobarea Planului Urbanistic Zonal „Construire ansamblu de imobile cu funcţiuni mixte: spaţii comerciale, instituţii, birouri şi locuinţe colective, amenajări exterioare, circulaţii”, pe str. Zefirului,  nr. 1E! Floare Gaftone, secretarul municipiului Bistrița, a fost aspru taxată de viceprimarul municipiului Bistrița, Sorin Hangan, dar și de consilierul liberal Florin Urâte, după ce aceasta a expus o serie de probleme legate de legalitatea proiectului.

„Eu vreo să o întreb pe doamna secretar, că poveștile astea, se pare, nu mai au niciun sfârșit: ați semnat proiectul ăsta de legalitate? Pentru că, dacă acest proiect de hotărâre este unul ilegal, pentru că nu noi completăm documentația, documentația are un elaborator, beneficiar, nu ne apucăm noi să facem, dar dacă dumneavoastră considerați, spuneți aici public colegilor consilieri că este ilegal acest proiect de hotărâre, noi îl respingem și comunicăm beneficiarului că este ilegal așa cum susțineți dumneavoastră. Deci, ați semnat sau nu proiectul de hotărâre, doamna secretar?”, a spus viceprimarul Sorin Hangan.

Răspunsul Floarei Gaftone nu s-a lăsat așteptat:

„Cred că am fost în aceeași încăpere când împreună cu dumneavoastră am avizat proiectul cu 10 zile înainte de a fi pus pe site-ul instituției, sub condiție: să se respecte prevederile pe Legea 52 (n. r – Legea 52/2003) și să se respecte prevederile legii 24/2000 privind normele de tehnică legislativă. În prezent, acest PUZ nu poate fi aprobat în cunoștință de cauză de către consilierii locali, pentru că nu știm care este anexa la proiectul de hotărâre. În proiectul de hotărâre, dumneavoastră aveți inclusiv petiția jandarmilor, aveți certificatul de urbanism, aveți certificatul de la Camera de Comerț, deci nu respectă tehnica legislativă”, a răspuns Gaftone.

„Doamna secretar, este legal sau nu proiectul? Lăsați-mă cu tehnica legislativă! (…) Vreți raportul consultării publice. În momentul în care nu a existat nicio reclamație, nicio solicitare, nicio recomandare, absolut nimic, cum vreți să sune acest raport al consultării publice, vreau să aud? „, a întrebat viceprimarul Hangan.

Secretarul primăriei a fost taxată dur și de consilierul liberal Florin Urîte.

„Vreau să lămurim ce am discutat ieri (marți 13 aprilie) în comisie și azi ni se răstălmăcesc. (…) Văd că suntem priviți, dragi colegi, ca piticul nr. 7 din Albă ca Zăpada, adică suntem priviți ca niște fraieri de către doamna secretar. Ați făcut niște afirmații grave azi în discursul dumneavoastră: că domnul primar ne bagă niște proiecte care au avize și dumneavoastră veți face de ilegalitate… Faptul că primăria, de atâta timp, întârzie PUD-uri, PUZ-uri și toate aprobările, și dați-mă în instanță, vi se datorează dumneavoastră! Vă comportați ca stat în stat și bulversați efectiv totul, cu tot felul de afirmații, tărăgănări și tot felul de sugestii. Azi la minister a apărut un proiect pentru simplificarea aprobării unor astfel de documentații de urbanism. Vă spun un singur lucru: vă bateți joc de cetățenii Bistriței dacă dumneavoastră tot tărăgănați aprobări. Cu cât se construiesc mai multe blocuri – da, respectând planurile urbanistice, nivelurile de înălțime, drumuri și tot – apartamentele sunt mai ieftine. Cu cât le întârziem, le facem mai scumpe pe alea care se execută, și fug dezvoltatorii unde construiesc mai ușor, în Mureș, Cluj, Suceava și în alte părți. Și culmea, fiindcă azi ce este acolo (n. r. – pe str. Zefirului)? Foste fabrici care s-au relocat și au rămas niște ruine acolo. Să ne grăbim să facem ceva frumos acolo.

Mai mult, sunt anumiți petiționari de serviciu. Uitați-vă că aceiași indivizi contestă și-n partea de sud a Bistriței, și-n parte de nord a Bistriței, și-n est, și-n vest! Inclusiv, îi suspectez pe cei din Forța Civică! Haideți să nu ne mai intoxicăm cu astfel de lucruri, să credem în aparatul de specialitate (…), și să ne apucăm de lucruri serioase. Fiindcă ne uităm cu 5 perechi de ochelari la zonele de la periferie și nu ne uităm la zonele centrale. Și ce se vrea? O altă dinamică, cu respectarea legii. Dar atât de grijulie sunteți, doamna secretar, și faceți acuzații, pe noi ne considerați al 7-lea pitic, suntem niște mutulici, față de domnul primar ați făcut afirmații că semnează în ilegalitate… Nu știu, sunteți stat în stat, sunteți justiție? (…) Dumneavoastră vă comportați ca un justițiar și ca și cum aveți o adunătură de tâmpiți aici, iertați-mi expresia, și care votează aici în necunoștință de cauză. (…) Eu sunt cel care am vândut Jandarmeriei sediul Teraplast, eram atunci director, și de atunci s-a discutat și toată lumea a fost de acord ca acolo să se facă un cartier de blocuri”, a spus consilierul liberal Florin Urîte.

2 COMENTARII

  1. Poi doamna daraga, daca nu s-au respectat anumite ” conditii ” … DE CE ATI SEMNAT SI ATI DAT AVIZUL FAVORABIL ? Cum adica sa ” dati avizul cu 10 zile inainte… dar sub conditia ca… ” ? Cand ati fost serioasa, la inceput sau la sfarsit … sau ma rog… NICIODATA ? !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.