O noapte de noiembrie 2017 a fost una dramatică pentru Florin Bejenariu, un tânăr care se afla cu mai mulți prieteni la un chef la o cabană la Figa. După miezul nopții, acesta a plecat mai repede de la cabană, cu un prieten, amândoi îndreptându-se spre Beclean. La un moment dat Florin a fost lovit de o mașină, al cărui șofer nici măcar nu a oprit la locul accidentului. Florin Bejenariu s-a ales cu fracturi și a ajuns la spital după care a suferit mai multe intervenții chirurgicale, în timp ce șoferul vinovat, nimeni altul decât fiul patronului firmei Badoc, a fost făcut scăpat de Poliție și Parchet.

Autorul accidentului este Iosif Emanuel Țărmure, fiul patronului firmei Badoc, care în final a scăpat basma curată deși comise mai multe infracțiuni: a efectuat o depășire pe linie continuă, a lovit cu mașina o persoană și a fugit de la locul accidentului, ultimele două fiind de ordin penal. În plus, nu este exclus ca acesta să fi fost și sub influența băuturilor alcoolice, întrucât se pare că și el participase la un chef ce a avut loc la o cabană din Figa. Iosif Emanuel Țărmure a fost cercetat doar pentru vătămare corporală din culpă, pentru care a primit clasare. Ordonanța procurorului de caz a fost atacată de Florin Bejenariu la procurorul ierarhic superior, respectiv la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, unde nu a avut succes, clasarea fiind menținută.

Lovit din spate dreapta și lăsat în drum

Accidentul s-a petrecut în noaptea de 12 noiembrie 2017, în jurul orei 1.00, când Florin Bejenariu împreună cu un amic, Gabriel Dolha, se îndreptau spre Beclean, de la Figa. Cei doi circulau pe partea stânga a șoselei, în afara carosabilului, iar circulație nu era, cel puțin pe sensul dinspre Beclean. La un moment dat, un autovehicul marca Land Rover, cu volan pe dreapta, l-a lovit din lateral dreapta pe Florin Bejenariu. Șoferul, Iosif Emanuel Țărmure, care este fiul patronului firmei Badoc, însă nu a oprit nicio secundă și și-a continuat drumul. Cum a ajuns autoturismul condus de Țărmure, care în mod normal circula pe cealaltă bandă,pe partea unde se afla tânărul? Simplu. Respectivul intrase în depășire pe linie continuă,trecând de două autoturisme, unul fiind Volkswagen cu numere de Cluj, condus de o femeie, care mergea tot înspre Beclean.

Dacă Iosif Emanuel Țărmure a mers mai departe, femeia care conducea Volkswagenul a oprit rapid și a sunat la 112.La fel a procedat și al doilea autoturism în care se aflau amici de-ai lui Florin care mergeau înspre Beclean de la Figa și care porniseră ceva mai târziu decât el.

Echipajele de prim-ajutor, care după spusele tânărului au ajuns după aproximativ o oră, l-au dus mai întâi la spitalul din Beclean, după care a fost trimis la Bistrița, unde s-a constatat că tânărul suferise o fractură trimaleolară la piciorul drept. Concret ligamentele care fac legătura între oasele gleznei, tibie și peroneu erau rupte. Însă asta nu a fost tot fiindcă pe lângă ligamente Florin avea și o fractură de peroneu.

Ciudățenii medicale

Ciudățeniile acestui caz au început la spital. Florin nu a stabilit încă dacă e vorba despre cel din Beclean sau Bistrița. Mai precis vorbim despre faptul că pe foaia de internare a tânărului nu scrie că fractura s-a datorat unui accident rutier, ci unei căzături de la același nivel. Adică în traducere liberă, tânărul s-a împiedicat pe drum, a căzut și și-a fracturat ligamentele și osul piciorului. Cam greu am spune noi, și practica o demonstrează că pe locul drept nu te poți alege cu fracturi atât de grave. Una peste alta, în final Florin Bejenariu a fost obligat să sufere mai multe intervenții chirurgicale pentru montarea unor materiale de osteosinteză (plăcuță din titan pentru fixarea osului peroneu, dar și șuruburi pentru fixarea ligamentelor), iar ceva mai târziu s-a ales și cu niște complicații.Ultimele intervenții chirurgicale au avut loc cu puțin timp în urmă, iar tânărul nu este încă recuperat. Cu toate acestea, tânărul figurează cu doar 85 – 87 de zile de îngrijiri medicale, ceea ce este prea puțin pentru ca fapta celui accidentat să fie considerată o infracțiune. În plus, deși Florin Bejenariu a cerut o contraexpertiză la IML Mina Minovici din care să reiasă că de fapt Țărmure trecuse și cu roata peste laba piciorului său, anchetatorii i-au respins această solicitare fiindcă au considerat-o inutilă.

A lovit un om și a crezut că e o piatră

Pe lângă eroarea din înscrisurile medicale, sunt aspectele legate Iosif Emanuel Țărmure. Așa cum am precizat mai sus, acesta nu a oprit deloc și a mers mai departe până la sediul Eurobad SRL, în Coldău, firmă care aparține tatălui său și unchiului său Gheorghe Ciui, de la acesta din urmă împrumutând Land Rover-ul cu pricina. Faptul că nu a oprit este motivat ceva mai târziu de tânărul Țărmure prin faptul că nu a observat pe cineva să fie pe carosabil și deși a auzit o pocnitură, el a crezut că o pietricică îi lovise parbrizul,și în plus trebuia să îi returneze autoturismul unchiului său. Abia după ce a ajuns în zona căii ferate, Iosif Emanuel Țărmure ar fi observat că oglinda retrovizoare din partea stângă îi era spartă, însă s-a gândit că a lovit cu ea vreo creangă. Motiv pueril de altfel, în condițiile în care în zona respectivă în care s-a produs accidentul nu sunt copaci.

Poliția susține că l-a identificat pe autorul accidentului în aceeași zi, și l-a anunțat prin tatăl său să se prezinte la sediu pentru declarații. Din ordonanța de clasare rezultă că tânărul s-a dus de bună voie, aspect de care procurorii au ținut seama foarte tare, acesta ajungând la sediul de poliție din Beclean undeva pe la ora 13, iar la 13.55 i s-a prelevat prima probă de sânge, din care a rezultat că acesta avea alcoolemie zero, deci nu consumase băuturi alcoolice. Greau de crezut asta, în condițiile în care Țărmure participase se pare înainte de accident la un chef, loc unde, a susținut el ceva mai târziu, s-ar fi întors cu o altă mașină (un Audi), la cabană la Figa, unde ar fi rămas până dimineața în jurul orei 4.30 și unde a consumat băuturi alcoolice, acest ultim aspect fiind reținut și de anchetatori. Totodată, Țărmure a mai susținut că drumul de la cabană până acasă l-a făcut cu un taxi.

Mai mult decât atât, Florin Bejenariu susține că în timp ce el era în așteptarea echipajului de salvare, la locul accidentului ar fi apărut sora lui Iosif Emanuel Țărmure, care a cerut celor prezenți (prietenii cu care Florin fusese la chef și de la care acesta aflase puțin mai târziu de acest aspect) relații despre producerea accidentului. De asemenea, Florin Bejenariu susține că atât timp cât s-a aflat în așteptarea echipajului de prim ajutor, circa o oră, nu a trecut nici un autoturism înspre Figa. Conform tânărului, acest lucru ar fi fost imposibil, în condițiile în care sensul respectiv de drum era ocupat de el, întins fiind pe asfalt.

Spălat de procurori și polițiști

Deși oamenii legii au deschis un dosar de vătămare corporală din culpă, au ajuns la concluzia că “fapta nu există” , astfel că procurorii au dispus soluția de clasare, și ba mai mult, aceștia se îndoiesc de faptul că Florin Bejenariu ar fi fost accidentat de mașina condusă de Iosif Emanuel Țărmure.

“Întrucât inculpatul nu a realizat că a fost implicat într-un accident rutier, din care a rezultat rănirea unei persoane fizice (existând cel puțin un dubiu în acest sens), se va aprecia că inculpatul nu a comis cu intenție directă infracțiunea de părăsirea locului accidentului”, se arată în ordonanță.

(Va urma)

2 COMENTARII

  1. Pai… masina condusa … poate face „hopa…hopa… „si peste o groapa , o bordura sau un bolovan …in drum … si este posibil ” sa nu-ti dai seama „… mai ales daca esti si ” curentat „… ! Pai… nu ??? !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.