Dan Steel Group Beclean şi Roseyearns sunt două firme binecunoscute în judeţul Bistriţa-Năsăud, care fac parte din grupul marilor contribuabili ai statului român. Cu toate acestea, ele figurează pe lista neagră a ANAF din cauza neplăţii obligaţiilor către bugete. Proprietarul Dan Steel Group Beclean, Dan Vasile, face parte din topul celor mai bogaţi oameni de afaceri din România – Top 500 miliardari, întocmit de Forbes.

Tot pe o listă neagră a restanţelor către bugetele statului, dar din grupul contribuabililor mijlocii şi mici, figurează şi alte nume de firme cunoscute în judeţul nostru, precum Imobil Dan, Metropolis Bets, Salix sau Îndemânarea Prodcom.

Printre oamenii de afaceri bistriţeni ale căror firme sunt datoare la stat, se numără Dan Vasile, Dan Bălan şi Lucian Bezeriţă, Radu Chifa şi Petru Rus, sau Ioan Gînj.

Trebuie să menţionăm că datele publicate de ANAF reprezintă datoriile firmelor, neplătite până la data de 30 septembrie 2013.

 

Mari contribuabili, datori la bugete

 

SC Dan Steel Group Beclean SA face parte din categoria marilor contribuabili la bugetul statului român.

Compania ce aparţine milionarului în euro Dan Vasile are obligaţii restante către statul român în valoare totală de 590.294 lei. Din această sumă, 1.500 lei reprezintă contribuţia către bugetul de stat. Alţi 10.799 lei reprezintă contribuţia la bugetul asigurărilor de şomaj, 112.838 lei – contribuţia către bugetul asigurărilor de sănătate, iar 465.157 lei – contribuţia la bugetul asigurărilor sociale de stat. Pentru sumele restante, compania a depus cereri de compensare care sunt în curs de soluţionare.

O altă companie bistriţeană aflată pe lista marilor contribuabili este SC Roseyarns SRL, care are ca asociat unic o companie luxemburgheză – Woolpas SA. Roseyarns SRL datorează bugetului de stat 1.002.807 lei, din care 637.310 lei reprezintă impozitul pe profit, în timp ce 365.497 lei sunt dobânzi şi penalităţi. Alţi 894 lei reprezintă obligaţiile restante către bugetul asigurărilor de şomaj, 10.658 lei – restanţe la bugetul asigurărilor de sănătate, iar 135.067 lei – restanţe la bugetul asigurărilor sociale de stat. Per total, la 30 septembrie 2013, SC Roseyarns SRL figura la ANAF cu restanţe în valoare de 1.149.426 lei. Pentru toate cele patru categorii de obligaţii fiscale la care firma are restanţe, s-au acordat înlesniri la plată.

Cei mici şi mijlocii, executaţi silit sau cu înlesniri la plată

Dintre contribuabilii mici şi mijlocii din judeţul Bistriţa-Năsăud regăsim câteva nume sonore pe lista neagră a datornicilor la ANAF.

Metropolis Bets SRL, firmă ce aparţine oamenilor de afaceri Radu Chifa şi Petru Rus, figura la 30 septembrie 2013 cu obligaţii fiscale restante în cuantum de 712.215 lei. Din această sumă totală, 154.717 lei reprezintă restanţele firmei către bugetul de stat, pentru care există cere de compensare în curs de soluţionare. La bugetul asigurărilor de şomaj, Metropolis Bets SRL are restanţe în valoare de 9.471 lei, la sănătate are datorii neachitate în valoare de 133.438 lei, iar bugetul de asigurări sociale de stat figurează cu restanţe de 414.589 lei. Pentru restanţele avute la aceste trei bugete, ANAF a dispus începerea procedurii de executare silită.

SC Proinstal 302 G SRL din Bistriţa, companie ce aparţine omului de afaceri Ioan Gînj, avea la 30 septembrie 2013 restanţe la bugete în cuantum de 690.721 lei. Din această sumă, 645.650 lei reprezintă restanţa şa bugetul de stat, 410 lei mai trebuie plătiţi la bugetul asigurărilor de şomaj, 11.293 lei – bugetul asigurărilor de sănătate, iar 33.368 lei la bugetul asigurărilor sociale de stat. Pentru aceste restanţe firma lui Gînj a obţinut înlesniri la plată.

Grup Taurus Developement SRL, firmă ce aparţine lui Emilian Spătăceanu şi Flavius Nemeş, figurează pe lista ANAF cu restanţe în valoare totală de 20.726 lei. Din această sumă, până la 30 septembrie Grup Taurus Developement SRL nu a plătit la bugetul de stat 4.577 lei. Restanţe are şi la bugetul asigurărilor de şomaj, în cuantum de 378 lei. Alţi 3.998 lei reprezintă restanţe la bugetul asigurărilor de sănătate, iar 11.773 lei sunt datoriile către bugetul asigurărilor sociale de stat. Pentru toate cele patru categorii de restanţe, ANAF a dispus începerea procedurii de executare silită.

SC Îndemînarea Prodcom SRL, firmă ce aparţine lui Alexandru Simionca, datora la finele lunii septembrie suma de 423.910 lei. Din acest total, 408.193 lei reprezintă restanţele către bugetul de stat, 364 lei – restanţe la bugetul asigurărilor de şomaj, 3.850 lei – restanţe la bugetul asigurărilor de sănătate, iar 11.503 lei sunt datoriile către bugetul asigurărilor sociale de stat. ANAF a acordat înlesniri la plată.

SC Imobil Dan SRL, care aparţine oamenilor de afaceri Dan Bălan şi Lucian Bezeriţă, figura cu restanţe la statul român, până la 30 septembrie, în cuantum de 101.632 lei. Din această sumă 87.301 lei reprezintă restanţele la bugetul de stat, 324 lei – restanţe la bugetul asigurărilor de şomaj, 3.571 lei – restanţe la bugetul asigurărilor de sănătate, iar 10.436 lei reprezintă restanţele la bugetul asigurărilor sociale de stat. Firmei bistriţene i s-au acordat înlesniri la plată.

 

Bistriţeni în topul Forbes

 

Cu puţin timp în urmă, Forbes România a publicat Top 500 miliardari din ţara noastră. Printre aceştia se numără şi câţiva bistriţeni.

Cel mai bogat om de afaceri din Bistriţa-Năsăud este Dan Vasile, proprietarul mai multor companii, printre care Dan Steel Group Beclean, Dan Steel Negreşti Oaş. În clasamentul general se află pe locul 111. Potrivit Forbes, averea lui Dan Vasile se ridică la 35 milioane euro.

Locul al doilea este ocupat de Ioan Moldovan (locul 296 în clasamentul general), care deţine împreună cu soţia mai multe afaceri în domeniul turismului. Cele mai cunoscute sunt Hotel Dracula, Agro-Invest Prod, dar şi Combis SA. Averea bistriţeanului este estimată la 12 milioane euro.

Chiar dacă nu îşi desfăşoară activitatea în judeţul nostru, mare parte din viaţă şi-a petrecut-o în Bistriţa. Este vorba de Liviu Ciupe, fost director al SC Lucrări Drumuri şi Poduri SA Bistriţa. După ce s-a retras din compania subordonată Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, acesta s-a apucat serios de afaceri, astfel că îl regăsim pe locul 335 în topul Forbes şi reprezintă judeţul Cluj, cu o avere de 10 milioane de euro.

Al patrulea bistriţean aflat în topul miliardarilor români este Emil Iugan (locul 474 în clasamentul general). Acesta, împreună cu familia sa se ocupă de un grup de firme specializate în exploatarea şi prelucrarea lemnului, dar şi în construcţii. Averea lui Emil Iugan este estimată anul acesta la 5 milioane euro, în scădere faţă de anii trecuţi, când era cotat cu 11 milioane euro în 2011, iar anul trecut cu o avere de 7 – 8 milioane euro.

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.