Cum reușește o firmă de transport să performeze în mai multe domenii? Răspunsul îl are Trans-Simy SRL, firma înființată și acum controlată de la distanță de Florin Sandu Simionca, primarul comunei Budacu de Jos. De curând, SRL-ul a pus mâna, alături de alte două firme abonate la bani publici, pe contractul de întreținere a drumurilor județene pentru următorii patru ani.

Vara aceasta, Consiliul Județean a scos la licitație întreținerea drumurilor județene pe timp de vară, pentru următorii 4 ani. Valoarea contractului se apropie de 15 milioane de lei, banii provenind din bugetul județului.

„Contractul va avea în sarcină întreținerea curentă pe timp de vară a drumurilor județene și a podurilor din administrarea Consiliului Județean, în scopul menținerii acestora la nivelul standardelor și reglementărilor tehnice în vigoare privind calitatea și siguranța traficului”, spune caietul de sarcini al licitației.

Trei firme au pus mâna pe generosul contract. Este vorba despre M.I.S. Grup, Lucrări Drumuri și Poduri SA și Trans-Simy SRL. În cazul constructorului M.I.S. Grup lucrurile sunt clare, fiind prezent de ani buni la licitațiile publice organizate în județul Bistrița-Năsăud.

La fel stau lucrurile și în cazul societății pe acțiuni Lucrări Drumuri și Poduri, controlate de Consiliul Județean. Firma reușește să pună mâna pe contracte de la instituția care o controlează, de ani de zile. Mai mult, așa reușește să rămână cât de cât pe linia de plutire.

Surprize acestei licitații este însă Trans-Simy SRL, o firmă cu sediul în satul Jelna, înființată în 1995, care, culmea, a început cu transporturile și s-a reprofilat în ultimii ani pe construcții. Ani buni firma l-a avut ca asociat unic pe Florin Sandu Simionca, primarul comunei Budacu de Jos, ulterior fiind preluată de fiul acestuia, Ionuț Raul Simionca.

Firma de construcții și conflictul de interese

În 2011, firma care acum bifează contract după contract din bani publici, îi aducea ceva probleme legale primarului care pe atunci era în PDL. Procurorii îl acuzau de conflict de interese, după ce descopereau că firma acestuia a deszăpezit, pe bani publici, drumurile și străzile comunei pe care o conducea.

Practic, în anul 2009, primarul a atribuit contractul de deszăpezire societății unui prieten, care, la rândul său, l-a subcontractat firmei edilului, chiar în aceeași zi. În același an, Florin Sandu Simionca era trimis în judecată.

Potrivit procurorilor, la acea vreme, Simionca era asociat unic al societății Trans-Simy SRL. Primarul a fost și administratorul firmei, însă după ce a fost ales primar a cedat administrarea soției sale, iar ulterior, în 2008, cumnatului său Teodor Ioan Călugăr.

Contractul care i-a adus problemele penale a fost încheiat în toamna anului 2009 și a avut o valoare de 26.000 de lei. Pentru a ascunde conflictul de interese, Simionca a mascat actul juridic vizând atribuirea lucrărilor de deszăpezire către propria firmă, printr-un interpus: firma Consiliului Județean Lucrări Drumuri și Poduri SA.

Simionca a susținut în fața anchetatorilor că nu se consideră vinovat și că nu știa că lucrările au fost cedate către Trans –Simy SRL. Acesta a mai susținut că a aflat despre subcontractarea lucrărilor ulterior, de la cumnatul său, administratorul oficial al firmei.

Ulterior, în fața jurnaliștilor, primarul susținea că a fost o neînțelegere, că nu e vorba despre conflict de interese și că firma Trans-Simy SRL nu a făcut altceva decât să închirieze niște utilaje celor de la Lucrări Drumuri și Poduri. Directorul general al Lucrări Drumuri și Poduri de la acea dată recunoștea însă în fața procurorilor că a purtat discuțiile cu privire la preluarea lucrării chiar cu primarul comunei, iar cu administratorul firmei Trans-Simy SRL doar cât s-a semnat contractul.

Deznodământul judecătorilor a venit abia în 2012, când Curtea de Apel Cluj îl „pedepsea” pe primar cu plata unei amenzi penale de 30.000 de lei. Simionca a făcut recurs, dosarul ajungând la Înalta Curte de Casație și Justiție, care, însă, un an mai târziu, a menținut soluția. Primarul a achitat amenda penală.

Trans-Simy a pus mâna anul acesta pe contracte babane

Anul 2020 pare să fie unul foarte bun pentru Trans-Simy SRL, care a pus mâna pe contracte generoase din bani publici. Potrivit SEAP, pe lângă întreținerea drumurilor, firma se va ocupa și de lucrări de modernizare a rețelei de drumuri de interes local în comuna mureșeană Petelea.

Pentru modernizarea a 11 drumuri de interes local din Petelea și a două drumuri de interes local în localitatea Habic, cu o lungime totală de aproape 7 kilometri, Trans-Simy a pus mâna pe 5,3 milioane de lei. Licitația a fost câștigată chiar la finalul lunii iulie.

Tot în vara acestui an, firma primarului din Budac a pus mâna și pe lucrările de construcție a grădiniței din localitatea Nușeni. Valoarea contractului ajunge la 1,4 milioane de lei. Contractul a fost atribuit în data de 8 iulie. Proiectul este finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală.

În toamna anului trecut, firma edilului a mai pus mâna pe un contract cel puțin generos, de data aceasta de la Primăria comunei Mărișelu. Este vorba despre 4,2 milioane de lei pentru execuția lucrărilor de modernizare a drumurilor de acces agricole în comuna Mărișelu.

Și acest proiect a fost finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală și a presupus modernizarea a 6 drumuri agricole, cu o lungime totală de 9 kilometri și jumătate. SRL-ul are la dispoziție 12 luni pentru a termina lucrările respective.

Deși lucrările întreprinse sunt importante și necesită o dotare pe măsură și forță de muncă, de asemenea, importantă, firma a raportat pentru anul 2019 doar 8 angajați.

În 2019, firma raporta o cifră de afaceri de 4,7 milioane de lei și un profit net de 1,8 milioane de lei. Datoriile treceau de un milion de lei. În 2018, cifra de afaceri nu trecea de 1,5 milioane de lei, iar profitul net ajungea la 361.232 de lei. Datoriile erau de 400.000 de lei. În 2017 cifra de afaceri era mai mică, doar 581.076 de lei, iar profitul nu trecea de 100.000 de lei.

Mai prost au stat lucrurile în 2016, când cifra de afaceri raportată ajungea la 515.613 lei, iar profitul raportat de doar 38.372 de lei. Nici 2015 și 2014 nu au fost ani buni. În 2015, profitul abia trecea de 10.000 de lei, iar în 2014 acesta era de 9.500 de lei. Și în 2013 s-a înregistrat un profit modest, de doar 12.000 de lei.

Practic, cel mai bun an de până acum a fost chiar 2019. Profit peste un milion de lei a mai înregistrat SRL-ul doar în 2009, când și cifra de afaceri se apropia de 3 milioane de lei. De la înființare și până acum, niciodată firma primarului n-a avut mai mult de 9 angajați, cel puțin oficial.

Florin Sandu Simionca este primarul comunei Budacu de Jos din anul 2005. În primă fază, Simionca a fost ales pe listele PDL, trecând ulterior la PSD, unde se află și în prezent.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.