Ministerul Finanțelor o încasează din toate părțile în cazul lui Cristian Duca. În instanță și-au luat-o inclusiv de la expert. Acum, ca să nu îi scadă sumele confiscate, după ce s-au înscris la masa credală, cei de la Finanțe motivează că Duca ar fi cercetat penal. Acesta demonstrează chiar contrariul cu ajutorul unei adrese primită chiar de la procurori.

În ediția din 11 februarie, am arătat ce notează expertul judiciar în raportul întocmit și depus la dosarul în care omul de afaceri bistrițean Cristian Duca, cu privire la diferențele cantitative de alcool menționate în procesele verbale încheiate de inspectorii Antifraudă, din decembrie 2016 și februarie 2017, puteau fi justificate prin raportare la temperatura alcoolului. De asemenea, trebuia stabilit și dacă respectivele diferențe se înscriu în marja de eroare legală a calibrării bazinelor și în toleranțele tehnologice legale de îmbuteliere prevăzute de lege, precum și dacă inspectorii Antifraudă au efectuat măsurători și dacă acestea respectă standardele prevăzute de lege, inclusiv dacă  metoda de determinare a stocurilor faptice a fost cea corectă, și dacă măsurătorile au fost efectuate/transformate conform tabelelor de corecție pentru temperatura ambientală de 20 de grade Celsius.

Evident, cei de la Ministerul Finanțelor au depus obiecțiuni la raportul de expertiză, însă au luat urât peste nas, din nou, de la expertul judiciar.

Concret, reprezentanții ministerului susțin că atunci când s-a efectuat controlul la firma de alcool deținută de Cristian Duca au fost solicitate gestionarului societății documentele de evidență a stocurilor de la antrepozitul fiscal, a fost verificată realitatea stocurilor menționate în fișele de magazie prin măsurarea lichidului – alcool etilici și diverse băuturi alcoolice – din bazinele existente, măsurare care a fost efectuată de respectivul gestionar al societății, care a fost asistat de echipa de control, prin citirea furtunului de nivel existent la bazine. Potrivit acestora, volumele de lichid citite prin această metodă au corespuns cu volumele înregistrate în fișele de magazie ale societății prezentate echipei de control. După verificări, inspectorii au ajuns la concluzia că totuși firma nu conducea o evidență operativă a stocurilor, fișele de magazie fiind completate cu date ce nu se regăseau în documentele justificative, și deci nu a respectat normele în domeniu și ar fi efectuat denaturări de alcool în lipsa supravegherii autorității vamale.

În răspuns la obiecțiunile formulate, expertul demontează punct cu punct fiecare susținere a reprezentanților Ministerului Finanțelor.

Inspectorii nu au respectat legea

Astfel, la una dintre obiecțiuni, în care cei de la Finanțe spun că controlul a faptică a stocurilor existente, fiind întocmită lista de inventariere care a fost semnată de gestionarul fabricii, expertul arată că în documentul cu pricina nu se face nicio referire la modalitatea de stabilire a volumului real.

“(…) trebuia determinat sau corectat la temperatura de 20 de grade Celsius, funcție de temperatura la care se face verificarea, în funcție de volum și concentrație, cu mijloacele legale adecvate”, arată expertul.

Mai mult decât atât, acesta taxează dur echipa de control Antifraudă și spune că cei doi inspectori nu au respectat prevederile legii.

“Faptul că echipa de control nu și-a îndeplinit corect misiunea încredințată, conform reglementărilor legale, este confirmată atât de angajații societății, cât mai ales de cei doi inspectori antifraudă, ÎN DECLARAȚIILE ACESTORA. În declarația sa de martor, dl Ban Ioan menționează faptul că instituția de care aparține nu le-a pus la dispoziție mijloace de măsurare a alcoolemiei și a temperaturii alcoolului. Atunci cum s-a efectuat inventarul faptic. SURPRINDE NEGATIV FAPTUL CĂ TOCMAI UN ORGAN DE CONTROL NU RESPECTĂ PREVEDERILE LEGALE”, a scris expertul judiciar.

Și restul răspunsurilor date la obiecțiunile formulate sunt cam în aceeași notă, că inspectorii nu au respectat prevederile legale în domeniu.

O altă încălcare a normelor legale

Pe lângă aceste aspecte, Cristian Duca a mai arătat în fața instanței că, în mod normal și legal, atunci când controlul se efectuează de altă entitate decât direcţiile vamale, în speţă Antrifrauda, trebuie trimisă propunerea de revocare a autorizaţiei celor de la Vamă. În cazul său însă propunerea a fost trimisă direct Comisiei pentru Autorizarea Operatorilor de Produse Suspuse Accizelor Armonizate, astfel că aceasta nu a fost legal învestită ca atare şi actele emise în baza acestei sesizări nelegale sunt nule.

Petentul a mai arătat că actele administrative sunt nemotivate referitor la decizia de revocare întrucât cuprind numai o poziţie a celor de la Antifraudă nefiind analizate criticile aduse sens în care apreciază că actul administrativ este nemotivat. Totodată el a mai menţionat şi faptul că, în cadrul acţiunii introductive citarea nu s-a făcut la sediul contribuabilului, ci “s-a făcut în diverse restaurante de către cei de la Antifraudă”.

Vor de două ori bani de la Duca

Chiar dacă au luat peste nas de la expertul judiciar care le-a imputat că inspectorii Antifraudă nu au respectat normele legale când au efectuat controlul, iar instanța i-a dat dreptate în final lui Cristian Duca, anulând decizia de revocare a autorizației de funcționare a fabricii de alcool, cei de la Finanțele Publice persistă în a-l bloca pe acesta.

Concret este vorba despre faptul că odată cu contestarea la ANAF a deciziei de revocare a activității fabricii, Duca a solicitat și deblocarea sumei de aproape 400.000 lei pe care o avea depusă ca și garanție într-un cont la trezorerie și pe care Finanțele i-au executat-o scurt, din nou peste lege. Deși i-au luat banii respectivi, fiindcă Duca și-a cerut între timp insolvența, cei de la Finanțe s-au înscris cu circa 820.000 lei, fără să scadă ce i-au luat înainte. Când omul de afaceri a solicitat Finanțelor să soluționeze acest aspect, reprezentanții instituției au invocat dosarul penal în care a fost cercetat alături de doi experți metrologi care i-ar fi calibrat contoarele din fabrică altfel decât erau autorizați, deși calibrarea a fost corect făcută (aspect constatat de procurori). În speță a fost vorba de fapt de două dosare penale, fiindcă Duca a fost anchetat pentru evaziune fiscală, din care a fost disjuns dosarul experților metrologi, în care omul de afaceri nu mai are nicio calitate. Deși procurorii i-au dat lui Duca clasare, cei de la Finanțe insistă și susțin că acesta este încă anchetat. Ca să le închidă gura, omul de afaceri bistrițean a formulat o solicitare către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud care a instrumentat ambele dosare, în care i-a rugat pe procurori să precizeze dacă el are vreo calitate în dosarul penal principal în care sunt inculpate cei doi experți.

Astfel, procurorii scriu negru pe alb că atât Cristian Duca, cât și firma sa nu au nicio calitate procesuală în dosarul disjuns.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.