Dupa aproape doi ani, celebrului meci disputat între Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud pe de o parte si Prefectul judetului, Ioan Szilagy,  la care s-au adaugat întaririle primite de la PD, Ioan Olten si Liviu Rusu si PNL, (pe atunci) Sabin Iliesi, pe de alta parte, i s-a fluierat finalul. Curtea de Apel Cluj s-a pronuntat irevocabil, dupa patru amânari. Instanta a admis actiunea prin care prefectul judetului si reprezentantii PD si PNL au solicitat anularea unor hotarâri de validare a mandatelor pentru 12 consilieri judeteni PSD, care ar fi trebuit sa-i înlocuiasca pe consilierii PNL si PD, care au demisionat în luna aprilie 2006. Ceea ce nu e clar este rezultatul disputei, au câstigat gazdele, au câstigat oaspetii sau a fost meci egal?

Situatia din Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud a fost unica în România. Ea a început imediat dupa alegerile locale din 2004. Ca rezultat al acestor alegeri, Consiliul Judetean a fost format din doua echipe: albastrii –  coalitia PSD, PRM si PC, cu 17 consileri si portocaliii – PD, PNL si UDMR, cu 16 consilieri, dintr-un total de 33.

Accederea în functia de presedinte al Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud a lui Gheorghe Marinescu a fost marul discordiei acestui meci care a macinat judetul aproape doi ani de zile. Miza reala a competitiei dintre cele doua echipe a fost dizolvarea Consiliului Judetean si provocarea de alegeri anticipate, dorindu-se ca Marinescu sa dispara din echipa. Ioan Oltean nu a putut uita gestul fostului amic si coleg, Gheorghe Marinescu, care s-a transferat la echipa adversa. Tactica initiata de acesta a avut un singur tel, eliminarea de pe teren a lui Marinescu, prin acordarea unui cartonas rosu, , excluderea din viata politica. Usor de zis dar greu de realizat…

Doi conslieri judeteni, din echipa lui Marinescu, au “vândut meciul” si au trecut în echipa lui Oltean, chiar pe timpul derularii acestuia. Desi ramasi în inferioritate numerica, cu toate manevrele de culise, apropiatii lui au facut ca Marinescu sa nu poata fi eliminat din joc.

În aceasta situatie s-a aplicat o varianta de rezerva: s-a încercat mutarea meciului în Parlamentul României. Tentativa de modificare a Legii nr.215 din 2001 a esuat, desi aceasta a reusit sa treaca de Camera Deputatilor, primind vetoul Senatului. Echipa lui Marinescu a vociferat pe diferite tonuri ca nu se schimba regulile în timpul meciului, desi dupa episodul cu referendumul se cam contraziceau. Si aceasta manevra a esuat, Marinescu era greu de schimbat, mai ales ca de la "liga" s-au dat anumite semnale care au mai potolit avântul celor doua echipe. Seful arbitrilor, Blaga, a mai temporizat meciul, dar linistea care s-a instaurat era cea de dinaintea asaltului final.

Driblinguri politice

Meciul respectiv a avut mai multe reprize, în cea de-a treia, echipa cu “tricourile portocalii” a recurs la un mic dribling care s-a vrut “de nesesizat”. Un spion, infiltrat la echipa portocalie, a dat de stire despre manevra. Driblingul a fost demisia în bloc a celor 12 consilierii judeteni portocalii, dar si a rezervelor, cu scopul de a reduce numarul jucatorilor din teren, astfel încât arbitrul sa întrerupa meciul si sa decida rejucarea meciului, a fost anticipat. S-a mizat, desigur, pe desfiintarea echipelor, urmat de alcatuirea unei noi echipe care sa nu aiba nici un adversar. În acest fel, scopul sefului echipei portocalii, Ioan Oltean urma sa fie atins, Marinescu trebuia eliminat, fara drept de joc la nici o echipa, iar în locul lui sa fie impus un alt capitan de echipa, în persoana lui Sabin Ilies, care dorea cu orice pret sa ajunga capitan. Albastrii, cunoscând bine teoria ca un meci este pe jumatate câstigat daca cunosti perfect tactica de joc a adversarului, a considerat ca cea mai buna aparare este atacul.

Initial sase portocalii “s-au dat loviti” si au cerut schimbarea. O zi mai târziu, au contraatacat prin acelasi procedeu, non-combat, si ceilalti din echipa portocalie. De bunavoie si nesiliti de nimeni au parasit echipa Liviu Rusu, Petru Moldovan, Ioan Sighiartau, Doina Filipoiu, Marian Ilis si Vasile Somlea de la PD si Sabin Ilies, Dorel Coc, Pavel Vila, Andrei Moldovan, Ioan Denes si Victor Câmpeanu de la PNL. Gheorghe Marinescu, în baza informatiilor primite de la spionul înfiltrat în echipa portocalie si beneficiind de sfarturile unor antrenori în ale dreptului, au cerut o pauza si au amânat reluarea jocului. De pe margine au fost nenumarate vociferari din partea portocaliilor, albastrii, la rândul lor, au tras de timp spunând ca înca nu sunt pregatiti pentru reluarea jocului. La un moment dat, parea ca pe teren se joaca doua meciuri, fiecare echipa fiind absorbita doar de jocul ei. Invitat la joc, Marinescu a refuzat sa intre pe teren. Sabin Ilies nu s-a impacientat în urma acestui refuz, spunând ca ei fac regula, fiind echipa organizatoare, iar Marinescu oricum va fi eliminat din joc. Tactica portocaliilor s-a bazat exclusiv pe art.111, alin.1 din Legea Administratiei, care arata ca în situatia în care Consiliul Judetean nu se întruneste sau nu adopta nici o hotarâre în trei sedinte ordinare consecutive, precum si în situatia în care numarul consilerilor se reduce sub o treime si nu se poate completa cu rezerve, acesta se dizolva de drept. Albastrii au contraatacat suprinzator, folosindu-se de acelasi regulament, au decis înlocuirea celor 12 si a rezervelor lor, cu propriile lor rezerve. Mai mult, albastrii marcheaza si un gol, în 4 aprilie 2006, în formula de jumatate plus unul, adoptând trei Hotarâri de Consiliu Judetean.

Doua zile mai târziu,marcheaza prin adoptarea altor trei hotarâri. Dar stupoare: jocul, la un moment dat, este întrerupt, iar pe teren intra chiar arbitrul, în persoana prefectului judetului Bistrita-Nasaud, Szilagy Ioan. Acesta fluiera, dar si joaca, astfel ca toate Hotarârile de Consiliu, adoptate de albastrii în formula jumatate plus unul sunt actionate în contencios administrativ. Sabin Ilies, de pe margine, eliminat din joc, pentru cumul de cartonase, pentru simulare, vocifereaza, afirmând ca "era Marinescu” va apune si sunt întrunite toate conditiile ca acesta si echipa lui sa fie eliminati din joc”. Toate golurile înscrise de catre albastrii, adica cele 6 hotarâri de Consiliu Judetean, sunt contestate, sub motivatia ca echipa albastrilor nu este constituita legal.

Vox legis

Se formeaza dosarul civil nr.1350/CA/2006, care ajunge la Tribunal. Albastrii îsi vad de joc si marcheaza gol dupa gol, chiar si în inferioritate numerica. Dar sa nu mai lungim povestea si sa aflam care a fost sfârsitul meciului. Dosarul s-a un an si jumatate de la Tribunalul Bistrita-Nasaud la Curtea de Apel Cluj si invers. Asupra problemei s-a pronuntat si Înalta Curte de Casatie si Justitie, precum si Curtea Constitutionala, ambele echipe încercând sa-si adjudece meciul la masa verde. În focul luptei, albastrii si portocaliii au uitat un singur lucru, miza jocului început cu circa doi ani de zile în urma a disparut. Prin sentinta irevocabila recenta data de catre Curtea de Apel Cluj s-a decis ca cei 12 consilierii din echipa portocalie, care  au parasit terenul de bunavoie si nesiliti de nimeni sunt buni dusi si ca introducerea în teren de catre albastrii a altor 12 consileri nu s-a facut cu respectarea regulamentului. De fapt, acestia nici nu au facut cunostinta cu terenul de joc, arbitrul nepermitându-le sa intre pe gazon.

"Ma bucur ca am câstigat si îmi pare rau ca procesul a fost taraganat. Daca ar fi fost finalizat înainte de modificarea Legii 215, Consiliul ar fi fost dizolvat. Acum nu se mai poate schimba nimic decât la alegerile din 2008, când acesti incompetenti vor pleca din Consiliul Judetean", a declarat prefectul judetului, Szilagy Ioan. Nu se întelege clar ce a câstigat prefectul, pentru ca situatia a ramas absolut neschimbata, dar stim ce au pierdut spectatorii de pe margine, respectiv judetul. Unul dintre antrenorii albastrilor, deputatul si liderul PSD Bistrita-Nasaud, Emil Radu Moldovan a declarat ca va propune validarea altor 12 consilierii PSD. La ora actuala, Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud functioneaza în formula 10 de la PSD, 3 de la PRM, 3 independenti, 2 de la PC si unul de la UDMR.

 

Zaharia Cotoc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.