Filmul crimei din str. Împăratul Traian din Bistrița! Ambii făptași au antecedente penale, unul dintre ei fiind eliberat în baza recursului compensatoriu

2774

O crimă abominabilă a fost comisă în noaptea de 2/3 februarie 2019, victima fiind un pensionar de 71 de ani. Mobilul crimei a fost furtul, însă făptașii s-au ales cu o sumă modică, o sută de lei. Cei doi tineri au fost arestați preventiv pentru 30 de zile.

Criminalii sunt doi tineri, frați, de etnie romă din Lechința, care provin dintr-o familie numeroasă și cu nenumărate probleme penale, unul dintre ei ieșind nu demult din penitenciar, după ce a fost condamnat pentru tâlhărie calificată. Acesta a fost eliberat condiționat în baza legii recursului compensatoriu.

Fără un loc de muncă stabil, cu câteva zile înaintea comiterii crimei, cei doi și-au petrecut timpul prin localurile aflate în preajma gării și autogării din Bistrița, încercând să facă rost de bani prin orice mijloace.

Și-a întâlnit călăii la un pahar și i-a invitat acasă

Până la această dată, conform unor surse judiciare, polițiștii de la Investigații Criminale, sub coordonarea procurorului de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, au elucidat în mare parte filmul acestei crime oribile, dosarul intrând în linie dreaptă în vederea trimiterii criminalilor în judecată.

Victima, Gheorghe T., a fost un om al cifrelor o întreagă viață, contabil la Pombis Bistrița, un om respectat de toți cei care l-au cunoscut. După decesul soției în urmă cu cinci ani, a rămas singur în apartamentul în care a fost ucis. Acesta are un fiu, care locuiește în partea de jos a orașului, împreună cu soția și copiii. Își vizita tatăl destul de des, vorbeau la telefon, el fiind cel care a alarmat poliția văzând că tatăl său nu mai dă nici un semn de viață. Singurătatea provocată de decesul soției l-a făcut să petreacă mult timp prin oraș, frecventând anumite locuri, unele nu din cele mai recomandate, căutând compania unor persoane cu care să socializeze. Întâmplarea a făcut ca în după amiaza zilei de 2 februarie 2019, Gheorghe T. să ajungă în zona gării și autogării din Bistrița. Întâlnirea absolut întâmplătoare cu cei doi viitori criminali s-a petrecut la un local din proximitatea gării pe care îl frecventa de obicei, unde obișnuia să-și petreacă timpul la un pahar de băutură, de care însă nu abuza. Localul în cauză a fost identificat și se pare că anchetatorii au intrat în posesia unor imagini surprinse de camerele video, cu Gheorghe T. consumând o băutură oarecare și momentul când a fost abordat de cei doi criminali. Ce au discutat cu exactitate cei trei la masă rămâne un mister, concluziile anchetatorilor rezultând din declarațiile criminalilor care și-au recunoscut faptele. Cert este un fapt: cei doi criminali l-au ochit, evident în scopul să-l jefuiască. Socializând cu cei doi, victima le-a oferit câte o bere, iar lucrurile evoluând până la stadiul când i-a invitat pe cei doi să-l facă o vizită la domiciliu. În acel moment, practic și-a semnat condamnarea la moarte.

Filmul crimei, a fost recompusă de anchetatori pas cu pas, imagine cu imagine. După ce au ajuns în apartament, cei doi criminali și-au pus în aplicare planul jefuirii victimei. Inițial victima a fost imobilizată, iar apoi forțată să spună unde ține banii și alte valori, ceasuri, bijuterii. Văzând că nu pot obține informațiile dorite și pentru a-l determina să vorbească, criminalii au recurs la lovituri repetate și adevărate acte de tortură. Gheorghe T. a fost lovit cu sălbăticie în zona capului, fața acesteia fiind aproape de nerecunoscut, dar și în zona unor organe vitale. Prada cu care au plecat criminalii de la locul faptei a fost una derizorie,100 de lei și câteva bijuterii, niște tinichele aurite fără nici o valoare. În momentul când polițiștii au pătruns în apartament, oameni care totuși au văzut multe la viața lor, au rămas șocați de ce li s-a înfățișat în fața ochilor, cadavrul victimei era aproape de nerecunoscut din cauza loviturilor și torturii la care a fost supus de cei doi călăi.

Cercetările au demarat urgent. Pe 7 februarie s-a pus în mișcare acțiunea penală față de cei doi autori pentru comiterea infracțiunii de omor calificat pedepsită de lege cu detențiunea pe viață, sau cu pedeapsa închisorii de la 15 la 25 de ani, precum și pentru infracțiunea de tâlhărie calificată, pedepsită de lege cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi. În aceeași zi, cei doi autori au fost reținuți, ulterior fiind arestați pentru 30 de zile. Cei doi și-au recunoscut fapta în etapa preliminară a cercetării faptelor.

Au mai comis tâlhării, dar au scăpat ieftin

Criminalii sunt doi frați de etnie romă din Lechința, Marius Roberto Varga și Bogdan Varga. Provin dintr-o familie cu probleme, inclusiv penale, două surori ale acestora fiind surprinse de mai multe ori și sancționate de jandarmi, prestând ilegal ”servicii sexuale” pe centura Bistriței.

Cei doi frați Varga, Marius Roberto și Bogdan sunt clienți vechi ai procurorilor și judecătorilor. Astfel la data de 7.02.2017, judecătorul de cameră preliminară de la Judecătoria Beclean a constatat legalitatea sesizării instanței de judecată, legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală de Parchetul de pe lângă Judecătoria Beclean și a dispus începerea judecății cauzei privind pe inculpați. În același dosar, nr.2464/186/2016, instanța de judecată văzând că nu au pe cine să judece, Marius Roberto Varga fiind de negăsit, emite o citație pe numele acestuia la 6.11.2017, prin care este chemat la instanță, pentru data de 16.01.2018, în calitate de inculpat, pentru furt. Nu a răspuns citației, astfel la data de 08.02.2018, este emisă o nouă citație cu același conținut, instanța subliniind că în caz de neprezentare, judecata se va face în lipsă, dacă se solicită acest lucru în scris de una din părți. Mai multe termene au fost amânate din lipsa inculpatului Marius Roberto Varga.

La ultimul termen, cel din 26.02.2019, din fericire Judecătoria Beclean l-a găsit pe Marius Roberto Varga, arestat preventiv de Tribunalul Bistrița-Năsăud, acuzat de omor și tâlhărie calificată, și a soluționat cauza, prin pronunțarea unei sentințe de condamnare.

Într-o altă cauză, dosarul nr.1961/186/2015, pentru furt calificat, Bogdan Varga, a fost arestat preventiv, ulterior este pus în libertate, iar procesul încetează prin împăcarea părților.

Probabil că aceste fapte comise, au constituit doar ”încălzirea” pentru cei doi frații, plecând de la furturi mărunte, ajungând la tâlhărie calificată și ulterior crimă.

Eliberat în baza recursului compensatoriu

Într-un dosar constituit în anul 2017, Judecătoria Bistrița l-a condamnat, în martie același an, pe Bogdan Varga, inculpat alături de un alt inculpat Walter Lingurar, ambii în arest preventiv în Penitenciarul Gherla, la 2 ani şi 4 luni închisoare. În temeiul legii i-a fost dedusă din pedeapsa aplicată durata reţinerii şi a arestării preventive din data de 15.12.2016, până la momentul pronunțării sentinței.

Bogdan Varga a fost încarcerat în Penitenciarul Bacău. Șansa acestuia de a scăpa de pușcărie, s-a ivit odată cu promulgarea legii recursului compensatoriu. Cauza a fost judecată la Judecătoria Bacău, la data de 4 septembrie 2018, când instanța a admis liberarea condiţionată a lui Bogdan Varga. Tânărul a fost pus în libertate la data de 11 septembrie 2018, cu un rest de 191 de zile de încarcerare. 

Din momentul liberării condiționate și până la comiterea crimei din strada Împăratul Traian au trecut cinci luni. Având în vedere circumstanțele producerii acesteia, antecedentele penale a celor doi frați Varga, mai ales cele ale lui Bodgan, acesta fiind și cel care a avut ideea și rolul principal în comiterea crimei, viitorul acestuia arată sumbru: o condamnare la un sfert de veac de închisoare, fără drept de eliberare condiționată.

Doru Costin

1 COMENTARIU

  1. Acst l individ eliberat de GARGAMEL (ministru sinistru al Justitiei) ar trebui sa imparta celula cu nimeni altul decat ministrul in carne si oase. Intr-un STAT de DREPT favorizarea infractorului se pedepseste cu inchisoarea. Fix asta a facut GARGAMEL din IASI. Trebuie sa raspunda acest slugoi de moartea violenta al pensionarului nevinovat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here