În august anul trecut, între doi vietnamezi care munceau în Cluj Napoca s-a iscat un scandal. Finalul a fost tragic pentru că VU VAN HAI a luat cuțitul și l-a înjunghiat mortal pe DAO VIET, după ce acesta s-a întors cu spatele. După ce a realizat gravitatea faptei, criminalul a încercat să se ascundă în vegetația de pe malurile Someșului, dar a fost găsit de polițiști. În primăvară a fost condamnat la nouă ani și jumătate de închisoare și la plata a 22.000 de dolari către soția și fiul victimei. Dacă ar fi fost trimis în Vietnam, cel mai probabil ar fi fost condamnat la moarte!

”9 ani şi 6 luni închisoare în regim de detenție, pentru comiterea infracțiunii de omor. În temeiul art. 67 alin. 2 C.pen., aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii dreptului prevăzut de art. 66 alin. 1 lit. h C.pen., respectiv dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme, pe o durată de 2 ani, a cărei executare va începe după executarea pedepsei închisorii. () 435 USD cu titlu de daune materiale şi 6478 USD cu titlu de daune morale. (…) admite acţiunea civilă formulată în cauză de partea civilă D.V.T. prin reprezentant legal N.T.N. şi obligă pe inculpatul VU VAN HA la plata către această parte civilă a sumei de 100 USD/lună, începând cu luna septembrie 2020 şi până la împlinirea de către minor a vârstei de 18 ani (februarie 2027). (…) admite acţiunea civilă formulată în cauză de partea civilă D.K.D. prin reprezentant legal N.T.N. şi obligă pe inculpatul VU VAN HA la plata către această parte civilă a sumei de 100 USD/lună, începând cu luna septembrie 2020 şi până la împlinirea de către minor a vârstei de 18 ani (septembrie 2028)”, arată soluția pe scurt a Tribunalului Cluj.

Este vorba despre o crimă care s-a întâmplat anul trecut când, în urma unui scandal izbucnit spontan, de la o vorbă aruncată în doi peri la locul de muncă, VU VAN HAI, în vârstă de 37 de ani, a luat un cuțit și l-a urmărit până în bucătărie pe DAO VIET, unde l-a înjunghiat mortal în spate.

Acum procesul se judecă la Curtea de Apel Cluj pentru că nici criminalul și nici soția victimei nu au fost mulțumiți de verdictul instanței.

Pe parcursul procesului, criminalul și-a exprimat dorința că ar vrea să se întoarcă în Vietnam pentru că nu știe cum se va descurca în penitenciar, pentru că nu cunoaște limba și nu are bani. Însă, instanța nu a desfășurat un transfer al procedurilor în Vietnam, observându-se în primul rând faptul că potrivit Codului Penal din Vietnam (art. 123), variantele agravate ale infracțiunii de omor (inclusiv omorul prin cruzimi și omorul din motive josnice) sunt pedepsite și cu pedeapsa cu moartea, alternativ cu pedeapsa cu închisoarea sau detențiunea pe viață.

”Instanța consideră că nu exista garanția menținerii încadrării juridice a faptei în infracțiunea de omor simplu, pedepsită prin Codul Penal din Vietnam doar cu pedeapsa cu închisoarea, noțiunile ce ar fi atras agravarea infracțiunii de omor putând suferi interpretări nuanțabile”, se arată în motivarea judecătorească prin care criminalul vietnamez a fost condamnat.

L-a înjunghiat în spate dintr-o ceartă

Vu Van Hai și victima, DAO VIET Cuong, au ajuns în România în 2019 și, respectiv, 2018. I-a pus pe drumuri sărăcia din Vietnam și au fost angajați la firma Norstal Steel Structures din Apahida, firmă care se ocupă de fabricarea de structuri metalice și îi aparține unui cadru universitar de la UTCN.

Cei doi locuiau într-un ”bloc” format din 18 containere modulare. Începeau munca dis de dimineață și prima pauză de masă era la ora 10.00.

În data de 15.08.2020, când a avut loc crima, cei doi au început munca în jurul orei 06:00. În jurul orei 09:30, între inculpatul Vu Van Hai și victima DAO VIET Cuong a avut loc un conflict verbal spontan.

Cel din urmă i-a atras atenția că ar fi trebuit să aranjeze mai bine obiectele pe care le căra cu un căruț. Cei doi s-au certat, iar Vu Van Hai a aruncat cu o bucată de lemn spre celălalt și i-a propus să meargă să se bată afară, însă cel care avea să fie ucis l-a ignorat.

În jurul orei 10:00, muncitorii s-au deplasat la spațiile de cazare pentru pauza de masă, inclusiv victima care, după ce și-a încălzit mâncarea, a intrat în cameră. Însă, acolo îl aștepta Van Hai care nu terminase de ”digerat” cearta. Așa că i-a reproșat că mai bine ar fi tăcut. După un schimb acid de replici, Van Hai a luat un cuțit cu care tăiase un pepene și a sărit spre Viet Cuong lovindu-l cu latul lamei peste umăr. Acesta s-a speriat și a fugit spre bucătărie, însă Van Hai avea chef de o rezolvare tranșantă a conflictului. L-a urmărit până în bucătărie, unde l-a înjunghiat în spate. La scurt timp, victima nu a mai putut respira. Indiferent de faptul că ceilalți colegi de muncă au sărit să îi acorde primul ajutor, Viet Cuong a murit înainte de sosirea ambulanței.

Înregistrările video efectuate de camerele de supraveghere de pe hol au arătat că agresorul și-a urmărit victima din dormitor către sala de mese traversând în fugă holul despărțitor, iar apoi a fugit din locația unde era cazat având în mâna dreaptă un cuțit.

Imediat după atac, Van Hai a fugit pe câmp ascunzându-se în vegetația de pe malul Someșului. A fost găsit de poliție la câteva ore după comiterea crimei.

Unul dintre martorii crimei, care este coordonatorul echipei de muncitori vietnamezi prin prisma faptului că vorbește limba engleză, a declarat că inculpatul și victima s-au înțeles bine de când s-au cunoscut, motiv pentru care și locuiau împreună în aceeași cameră. Când a ajuns în preajma lor, a auzit victima cerându-i inculpatului să nu mai arunce materiale la el în roabă, iar cei doi s-au oprit când l-au văzut. El a povestit că cei doi au continuat ulterior să se certe. Martorul a mai declarat că mai târziu, după ce inculpatul l-a înjunghiat pe Dao Viet Cuong, a mers în sala de mese unde victima era încă în viață și ținea mâna la spate, unde curgea sânge, fiindu-i murdară salopeta.

22.000 dolari pentru viața unui vietnamez venit la muncă în Cluj-Napoca

Pe lângă cei nouă ani și jumătate de închisoare, vietnamezul a fost obligat să plătească despăgubiri pentru familia victimei, soția și doi copii în vârstă de 10 și 12 ani.

”Nivelul despăgubirilor cerute pentru cheltuielile făcute de soția victimei cu înmormântarea sunt într-un cuantum rezonabil, iar din acestea partea civilă a indicat faptul că familia inculpatului a achitat o parte, rămânând de achitat suma de 435 USD, la care va fi obligat inculpatul față de această parte civilă. În ceea ce privește cuantumul daunelor morale solicitate de către partea civilă Nguyen Thi Nguyen, pentru trauma suferită în urma decesului soțului său, instanța apreciază că acestea sunt de asemenea într-un cuantum rezonabil, de 6478 USD. Se reține că daunele morale stabilite trebuie să aibă efecte compensatorii și nu să constituie amenzi excesive pentru autorii prejudiciilor și nici venituri nejustificate pentru victimele incidentelor, în această cauză daunele solicitate îndeplinind aceste standarde și nefiind exagerate. Din probele aflate la dosar reiese că inculpatul era apropiat de familia sa, rezultând că trimitea bani în Vietnam soției sale din câștigurile pe care le obținea în România, observându-se și că la termenul din 09.04.2021 au participat la judecarea cauzei prin videoconferință mai multe rude apropiate și îndepărtate ale inculpatului. Va fi astfel obligat inculpatul la plata și a sumei de 6478 USD către partea civilă Nguyen.

În privința daunelor solicitate de copiii victimei prin reprezentatul lor legal NGUYEN THI NGUYEN, instanța observă că la dosar au fost depuse certificatele de naștere ale numiților Dao Khanh Du (născut la 19.09.2010, în vârstă de 10 ani) și Dao Viet Tien (născut la 27.02.2009, în vârstă de 12 ani), fiii victimei și ai numitei NGUYEN THI NGUYEN. Se observă astfel că cei doi copii ai victimei sunt minori, astfel că potrivit art. 525, art. 529 și art. 1390 C.civ., victima le datora întreținere până când aceștia împlineau vârsta de 18 ani, însă ambilor copii le putea reveni cu titlu de întreținere doar o cotă de 2/3 din veniturile victimei (câte 2/6 fiecare copil).

Din susținerile inculpatului și cele ale soției victimei cu privire la veniturile obținute de victimă la firma Norstal Steel Structures SRL la momentul decesului, instanța va reține, în favoarea inculpatului, cuantumul cel mai mic indicat de cei doi, respectiv 600 USD. Astfel, celor doi copii minori ai victimei, conform dispozițiilor legii civile române, li s-ar fi cuvenit întreținere din partea victimei în cuantum de câte 100 USD lunar”, arată motivarea judecătorească a condamnării.

Vietnamezii aleg să muncească în România pentru că aici câștigă de cel puțin trei ori mai mult decât acasă, unde salariul ar fi de maximum 150 de euro. În ultimii, vietnamezii au fost pe primul loc între cetățenii străini care au primit drept de muncă în România. În 2017 au venit 1.414 (dintr-un total de 4.923), iar în anul următor, 3.542 de vietnamezi, din 10.530 de imigranți.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here