Împinşi de nevoi şi de necazuri, mulţi conjudeţeni ai noştri şi-au luat lumea în cap, pentru a câştiga nişte bani în plus pentru a putea supravieţui în România. Salvarea României şi creşterea economică, cu care se tot laudă cei aflaţi vremelnic la guvernare, tocmai de aici a venit: de la aceşti oameni, care uneori muncind în condiţii ilegale şi inumane, au fost numiţi cu o oarecare ironie şi uneori cu batjocură "căpşunari".

Aceştia au creat condiţiile pentru ca cei rămaşi acasă să supravieţuiască. Într-un articol intitulat „Au muncit în Franţa şi au luat ţeapă”, Gazeta de Bistriţa atrăgea atenţia asupra riscului legat de munca în străinătate şi, în acelaşi timp, trăgea un semnal de alarmă celor care se aruncă cu capul înainte, atraşi de nişte câştiguri iluzorii.

Doar promisiuni

Din cele povestite de Nelu R., domiciliat în localitatea Livezile, din dorinţa de a câştiga cinstit nişte bani necesari pentru repararea casei, acesta şi alte câteva persoane au acceptat fără nicio reţinere propunerea a doi fraţi din Livezile, Dragoş şi Daniel S., care de ceva timp îşi făceau veacul prin Franţa, în condiţii nu tocmai limpezi. Nelu R., deşi cu ceva experienţă în viaţa dusă pe meleaguri străine, dar presat de anumite nevoi personale, a marşat pe propunerea celor doi fraţi. S-a gândit că de data aceasta poate situaţia va fi alta şi va reuşi să aducă acasă nişte bani, cu care să-şi rezolve necazurile. La sfaturile celor doi, pozând în turist român dornic să-şi facă praf banii „câştigaţi” în România, a plecat spre tărâmul făgăduinţei, Franţa. Lucrurile de la început au început să miroasă neplăcut. Alături de alţi câţiva conjudeţeni cu care s-a întâlnit pe traseu, în câteva ore de la sosirea în localitatea Chambery a fost pus la muncă. Mirosul a devenit şi mai neplăcut, mai ales după ce, din discuţiile purtate cu alţi colegi de suferinţă, nou-veniţii au aflat că patronul francez, Pierre Gouyom, ar avea ceva probleme cu legea şi mai ales cu Fiscul francez. Folosind o practică, devenită  la noi  sport naţional, Pierre Gouyom folosea din greu munca la negru. Pentru a nu fi descoperit de către autorităţile franceze, grupul de români care muncea la negru a fost cazat în localitatea Oyanox, la circa 140 km distanţă de Chambery. Condiţiile nu numai că erau mizerabile, dar era ceva care amintea de barăcile din lagărele de concentrare naziste. Însă românul cum este răbdător, face orice pentru a câştiga nişte bani cinstiţi – rabdă, strânge din dinţi şi se roagă la Cel de Sus să-i dea putere să treacă peste toate şi să se întoarcă sănătos acasă cu ceva mai mulţi bani în pungă. De la început cei doi fraţi au pozat în oameni cinstiţi şi corecţi. S-a promis solemn celor aduşi la muncă în Franţa că li se vor întocmi documente legale de muncă şi în acest sens au fost sfătuiţi să-şi pregătească paşapoartele, în vederea efectuării unor xerocopii şi a legalizării acestora. A fost doar o înţelegere verbală, care niciodată nu s-a materializat într-un document legal de şedere sau de muncă. Cu toate acestea, oamenii au avut încredere că totul va fi bine. Au muncit de toate, aşa cum numai românul ştie să facă – au montat rigips, au pus faianţă şi gresie, au făcut zugrăveli de interior, totul de cea mai bună calitate. Bistriţenii au fost frapaţi de un singur aspect, asta în condiţiile în care se tergiversa întocmirea documentelor de lucru legale aşa cum li se promisese – li s-a interzis, şi au fost instruţi în acest sens, să execute alte lucrări în afara celor de interior. Aceasta pentru ca nu cumva să fie văzuţi de vecini sau de poliţişti şi jandarmi.

Nu mai cred în autorităţile române

Surpriza pentru Nelu R. a venit doar atunci când au constatat că faţă de înţelegerea încheiată, a primit cu circa 1.000 euro mai puţin. Orice discuţie pe care a avut-o cu cei doi aşa-zişi intermediari, fraţii Dragoş şi Daniel S., nu a avut nici un rezultat. Doar promisiuni care nu s-au respectat.

Exact de acelaşi tratament s-a „bucurat” un consătean al lui Nelu R. – Vasile F., dar şi alte două persoane plecate la muncă în Franţa pe aceeaşi filieră, Cristian I. şi Marian I. Aceştia au fost păgubiţi, fiecare, cu suma de 1.500 euro. Cei păgubiţi au intrat într-o adevărată dilemă: să reclame sau nu autorităţilor române aventura trăită sau să încerce prin alte căi să-şi rezolve problema? Decizia a fost una de mijloc.
 
Neîncrederea în autorităţi i-a făcut să evite o astfel de cale, deoarece bănuiau că totul va muri în cel mai pur stil românesc, dar au ales să se adreseze presei.
Deşi „Gazeta de Bistriţa” a dat publicităţii problemele acestor oameni, se pare că nimeni din cei în drept nu este interesat de rezolvarea lor. Nimeni nu s-a autosesizat că Nelu R. şi alţi câţiva conjudeţeni au intrat pe mâna unei filiere internaţionale de trafic de forţă de muncă ilegală care este activă şi produce în continuare victime. Faptul că Nelu R. au urmat această cale pentru a-şi rezolva o problemă, vine dintr-o încredere mai veche a omului de la ţară în mass-media. Oamenii încă mai trăiesc cu impresia că atunci când le apare în faţă un zid şi li se închid peste tot uşile, recursul la presă ar duce la rezolvarea situaţiei. Poate în alte locuri din România, nu în judeţul Bistriţa-Năsăud, locul unde nu se întâmplă nimic pentru că totul se muşamalizează.
Văzând că este şi păgubit, dar şi luat de fraier, Nelu R. a decis să ia taurul de coarne. Acesta consideră că doar autorităţile franceze din Chambery îi pot face dreptate. Ca urmare, omul a decis să pună pe hârtie toată întâmplarea şi să o facă cunoscută poliţiştilor din Chambery. A recurs la serviciile unei cunoştinţe cunoscătoare a limbii franceze, care a tradus plângerea făcută. În documentul respectiv, Nelu R. spune fără ocolişuri toată drama trăită, cum a plecat în Franţa, cum i s-a promis de către cei doi fraţi Dragoş şi Daniel S. că i se vor face documente pentru a lucra legal şi cum a luat ţeapă. De asemenea, mai face dezvăluiri despre relaţia dintre cei doi "recrutori" români şi patronul francez, Pierre Gouyom. Nelu R. dă, de asemenea, relaţii despre programul de lucru convenit şi plata orelor lucrate, aspecte care nu au fost respectate de angajator.

A dezvăluit şi alte ilegalităţi

În cuprinsul plângerii făcute Comisariatului de Poliţie din Chambery, bărbatul a mai arătat că, pe aceeaşi filieră a celor doi fraţi, în prezent mai sunt trase în piept încă patru persoane – trei din localitatea Pietriş şi una din Livezile, Ciprian M. Mai mult, din punctul de vedere al lui Nelu R., Dragoş S. a mai comis o infracţiune – a dus în Franţa, ilegal, o minoră, Roxana M., în vârstă de 16 ani. Dragoş S. a reuşit să o convingă pe mama fetei că o duce pe aceasta la muncă şi a obţinut o împuternicire notarială, pentru a reuşi să o scoată din ţară. Ba mai mult, a promis că se va căsători cu Roxana, cândva în viitor. Împuternicirea a fost dată de mamă, pentru o perioadă de trei luni, perioadă care a expirat la sfârşitul lunii septembrie.

În plângerea adresată autorităţilor franceze, Nelu R. mai face o dezvăluire senzaţională în legătură cu cei doi fraţi, Dragoş şi Daniel S. din Livezile, care au pus la cale această adevărată "Filieră Franceză" a traficului ilegal de forţă de muncă din România-Livezile, spre Franţa-Chambery. Cei doi fraţi sunt gemeni şi numai unul posedă carnet de conducere, Daniel. Celălalt, Dragoş S., foloseşte atât în România, cât şi în Franţa, carnetul de conducere auto al fratelui său pentru a conduce diferite autovehicule pe drumurile publice.
Nelu R. are acum încredere doar în autorităţile franceze că acestea îi vor face dreptate şi speră să-şi poată recupera banii.
Despre derularea acestei ciudate speţe, în care un cetăţean român, comunitar, s-a adresat în scris autorităţilor unui stat partener pentru o nedreptate suferită în spaţiul acestuia, "GAZETA" o să vă ţină la curent.
Dar aviz amatorilor – deocamdată "FILIERA FRANCEZĂ" din Bistriţa-Năsăud este activă şi funcţionează!

Ovidiu Tudoran

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.