”A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi nu s-ar povesti…”. Aşa încep mai toate poveştile noastre româneşti. A noastră începe azi pornind de la decizia actualului ministru al Educaţiei, Liviu Pop care după haosul legislativ pe care l-a instaurat, a mai dat una bună şi anume a decis – ca pe vremea regimului comunist – să introducă o editură unică ce va furniza manualele şcolare. Monopolul este deţinut de Editura Didactică şi Pedagogică (EDP), director fiind o tânără bistriţeancă de 30 de ani, o ucenică a noului rector de la Academia SRI. Sub aripa lui Adrian Ivan a reuşit performanţa de a-şi construi un palmares impresionant şi de a colabora şi cu Toma Rus, fostul şef al BCCO Cluj. Însă, despre lacunele din CV-ul care a pus-o în vârful EDP nu a vrut să dea explicaţii.

 

În toamna acestui an, Liviu Pop a anunţat că Guvernul, la iniţiativa Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), va decide ca sarcina publicării manualelor şcolare să fie asumată de către MEN prin Editura Didactică şi Pedagogică şi tipărirea la Monitorul Oficial (MO), motiv pentru care Editura Didactică şi Pedagogică a fost reorganizată în octombrie în societate pe acţiuni, cu capital integral de stat şi are ca obiect de activitate editarea de manuale şcolare.

La mai puţin de două luni după această decizie, pe 9 august, conducerea Editurii Didactice şi Pedagogice a fost revocată, iar ulterior instituţia a fost transformată în Societatea Editura Didactică şi Pedagogică SA.

adrian ivan

Şefa EDP, ucenica lui Ivan

Directorul general al societăţii ce va tipări toate manualele şcolare este Maria Mihaela Nistor care deşi are un CV stufos şi puţin pompos, prezintă de asemenea şi câteva lacune serioase. Dar să o luăm cu începutul. În CV-ul Mariei Nistor nu este menţionat ce liceu a absolvit, probabil, pentru că nu consideră a fi relevant (nu e nici obligatoriu). Totuşi, a absolvit două facultăţi din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca – Facultatea de Litere în perioada 01/10/2006–30/06/2010 şi Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi de Comunicare, aşa cum scrie dânsa în CV (corect este ale Comunicării), specializarea Comunicare şi Relaţii Publice în perioada 01/10/2007–30/06/2011. Interesant este faptul că potrivit CV-ului, în intervalul a doi ani, respectiv între 01/10/2009–30/06/2011, Maria Nistor a absolvit două masterate – unul de Germanistică în Context Cultural European (în cadrul Facultăţii de Litere) şi unul de Managementul Relaţiilor Internaţionale şi al Politicii Europene (Facultatea de Istorie şi Filosofie). La cel din urmă a fost şi şef de promoţie. Totuşi, impresionant este că potrivit CV-ului directoarei EDP reiese că studiile universitare de master le-a început în anul 2009, practic când Maria Nistor încă nu a avut licenţa în mână (reamintim că a absolvit în 2010, respectiv în 2011), fapt – teoretic – imposibil şi pus semnul întrebării.

În 2015, Maria Mihaela Nistor şi-a luat doctoratul în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene cu o teză referitoare la efectele migraţiei, intitulată „(De)Constructing the Migration-(In)Security Nexus. Case Studies: Canada and Germany”. Din propriul CV mai reiese că din 2015 a fost cadru didactic asociat al Departamentului de Studii Internaţionale şi Istorie Contemporană de la Facultatea de Istorie şi Filosofie a UBB, unde şi-a susţinut şi doctoratul.

Maria Nistor şi-a obţinut titlul sub coordonarea profesorului Adrian Liviu Ivan, fost cadru didactic al UBB, numit în 7 martie rector al Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” (ANIMV) a SRI, funcţie ocupată în urma unui concurs la care a fost unic candidat.

toma rus 3

Colaborarea cu Toma Rus

Tot potrivit CV-ului, Maria Nistor a contribuit la peste 20 de publicaţii, două dintre ele editate de către Toma Rus şi Liviu Adrian Ivan. Concret, este vorba despre cartea ”Informaţii clasificate în balanţă” şi ”Securitate umană – o abordare diferită”, cărţi publicate în 2012 de către Editura CA Publishing. În 2012 şi 2014, Toma Rus a coordonat împreună cu Adrian Ivan volumul ”Guvernanţă, Intelligence şi Securitate în Secolul XXI”. Da, aţi văzut bine, Toma Rus e bun la toate. A fost chestor de poliţie, fost şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj, fost secretar de stat, profesor la UBB, director de securitate la CFR Cluj, iar câteva firimituri de… cultură şi intelectualitate au provocat îmbogăţirea palmaresului lui Toma Rus şi a ajuns editor şi coordonator de cărţi, evident sub aripa lui Ivan. Tot în palmares a adăugat faptele de corupţie pentru care a fost urmărit penal pentru trafic de influenţă şi alte infracţiuni conexe de procurorii DNA Cluj pe vremea când era şef la BCCO.

 

Şefa EDP nu face declaraţii pentru că nu vrea

Contactată telefonic, Maria Nistor a refuzat ferm să aibă un dialog cu reporterul Gazeta de Cluj şi să răspundă întrebărilor noastre, spunând că va organiza o conferinţă de presă. Nu suntem interesaţi de conferinţa de presă a dânsei, ci doar voiam să răspundă punctual la câteva întrebări legate de CV-ul domniei sale, CV care a ajutat-o să devină directorul editurii de stat care va tipări toate manualele folosite de elevii din România. Maria Nistor nu a vrut să dea explicaţii şi nici măcar să asculte întrebările. Scuza iniţială a şefei EDP a fost că trebuie să intre într-o şedinţă în două minute, ulterior a spus că nu declară nimic pentru că pur şi simplu nu vrea şi în plus, nu are niciun instrument la ea prin care poate să înregistreze conversaţia pentru a nu-i fi distorsionată declaraţia. Aşa cum i-am spus şi dânsei, singurul lucru distorsionat din ecuaţie este CV-ul care reflectă imaginea propriei persoane. Cum a reuşit Maria Nistor să înceapă cursurile de master fără să-şi fi terminat studiile universitare de licenţă rămâne încă o întrebare la care sperăm totuşi să primim răspuns.

De menţionat este faptul că într-o postare pe Facebook, Maria Nistor afirmă despre o jurnalistă că este ”un instrument al altor actori”. Mă întreb, cât de călduţ e sub aripa rectorului Academiei SRI şi cât de mult a influenţat numirea Mariei Nistor la conducerea EDP faptul că profesorul Adrian Ivan i-a fost coordonator de doctorat?

 

Administrator al unei firme cu o cifră de afaceri de 900 de lei

Tot potrivit CV-ului său, Maria Nistor a fost, în ultimul an, administrator şi asociat unic al companiei Dice Consulting Agency, înregistrată în Bistriţa. Potrivit Registrului Comerţului, firma are ca obiect de activitate consultanţa în afaceri. În 2016, a avut o cifră de afaceri de 900 de lei (250 euro).

Codurile CAEN asimilate arată că serviciile oferite de companie sunt ”acordarea de consultaţii, îndrumare şi asistenţă operaţională pentru firme şi alte organizaţii pe probleme de management, cum ar fi: planificarea strategică şi organizatorică, procese de retehnologizare, managementul schimbărilor, reducerea costurilor şi alte probleme financiare; obiective şi strategii de marketing; planificare şi politici privind resursele umane; strategii de compensare şi pensionare; planificarea producţiei şi planificarea controlului”.

Înainte să fie numită director general al Editurii deţinute de Ministerul Educaţiei, Maria Mihaela Nistor a fost revocată din funcţia de administrator al Dice Consulting Agency, fiind înlocuită cu Daniela Gabriela Velicoiu − studentă la specializarea Studii de Securitate a Facultăţii de Istorie de la UBB.

Rămâne de văzut cum Maria Nistor va gestiona editura ce va controla piaţa manualelor din ţară, având în vedere că firma ce a condus-o a avut o cifră de afaceri de doar 900 lei.

De asemenea, Maria Mihaela Nistor a fost, între noiembrie 2015 şi mai 2016, director ştiinţific de cercetare-dezvoltare al Scholer Consulting Group East Europe, companie cu cifră de afaceri zero în 2015 şi 2016 şi cu datorii de peste 8 milioane de lei.

 

Şefa EDP, afaceri în imobiliare

Maria Nistor, directorul EDP este implicată şi într-un proiect imobiliar de amploare în Cluj. Însă, care este cu adevărat rolul ei în afacere nu l-am aflat pentru că doamna e scumpă la vorbe şi aşa cum am mai menţionat, şefa nu a vrut să dea nicio declaraţie. Vă prezentăm totuşi informaţiile pe care le deţinem momentan.

Pe Calea Baciului, pe strada Galaxiei nr. 3 s-a ridicat un ansamblu imobiliar denumit ”Galaxy Residence Cluj” sub sigla societăţii de construcţii Davidan Imobil ce are sediul în Bistriţa. Firma este condusă de Emil Moniţa şi Paul Moloca. Totuşi, conform paginii de Facebook ”Galaxy Residence Cluj”, persoana de contact al proiectului imobiliar este şefa EDP, Maria Nistor.

Presupunem că pentru lămuriri, şefa EDP va organiza o conferinţă de presă…

CV 2 CV 1

Departamentul SRI-iştilor

Departamentul de Studii Internaţionale şi Istorie Contemporană de la Facultatea de Istorie a UBB a fost înfiinţat în 2007 de profesorul universitar Adrian Ivan. Majoritatea celor care predau la acest Departament provin din servicii secrete − SRI şi SIPI, sunt ofiţeri în rezervă ai MApN sau cadre active în Ministerul Administraţiei şi Internelor, scrie pressone.ro.

Principalii profesori de la acest Departament sunt aduşi de la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” sau de la Academia Naţională de Informaţii a SRI, unde Adrian Ivan a fost numit de curând rector, după ce, în prealabil, fusese şef interimar al Şcolii Doctorale.

În 2008, Ivan anunţa în presa locală din Cluj înfiinţarea la UBB a unui masterat la care se înscriseseră circa 40 de studenţi, printre care şi „angajaţi ai serviciilor secrete” din judeţ.

Masteratul era centrat pe Managementul de securitate.

„Mulţi dintre masteranzi sunt deja angajaţi. Avem din Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, din SRI. De fapt, la nivelul tuturor serviciilor secrete din NATO se obişnuieşte ca şi ofiţerii să facă studii civile. Inclusiv de la DIICOT au venit oameni să-şi facă studiile”, declara la data respectivă Adrian Ivan, coordonatorul proiectului.

Pe lista cadrelor asociate la Departamentul înfiinţat de Adrian Ivan se află şi Florian Coldea, fostul director adjunct al SRI. Dintr-un pliant de prezentare a masteratului de la această secţie a UBB aflăm că aici au mai predat generalul Teodor Frunzeti, fost comandant al Universităţii Naţionale de Apărare şi preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Militare a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR), foştii consilieri prezidenţiali Iulian Fota şi Sergiu Medar, generalul de brigadă Ioan Manci − fost comandant al Diviziei 4 Infanterie Gemina sau Toma Rus − fost secretar de stat în MAI, mai scrie sursa citată.

proiect galaxy residence

1 COMENTARIU

  1. D – ra Nistor Maria a absolvit Colegiul Național „George Coșbuc” din orașul Năsăud. A fost o sclipire în școală. In perioada respectivă era cea mai bună la limba engleză, pe zonă.
    In baza Legii nr. 288 din 24 iunie 2004 privind organizarea studiilor universitare, Sistemului European de Credite de Studiu Transferabile ( ECTS ), Bologna, Ciclul I, 180 credite, poate să fie absolventă la prima facultate și în anul 2009, studii universitare de licență, după care urmează Ciclul II, masterat și Ciclul III, doctorat.
    Pe linie de promovare nu cunosc deoarece „căile domnului sunt întortocheate”. Cu asemenea intelectual Năsăudul grăniceresc se mândrește.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.