În judeţul Bistriţa-Năsăud, peste 50 de farmacii riscă să îşi închidă activitatea. Primele vizate sunt cele din mediul rural. Banii pe care farmaciile trebuie să îi primească pentru medicamentele compensate şi gratuite, vor fi primiţi abia anul viitor, în condiţiile în care din luna iunie nu li s-a mai decontat nici un leu.

Jumătate dintre farmaciile româneşti vor intra în faliment în perioada următoare. Asta deoarece, Guvernul a hotărât să le acorde efectiv bani pentru medicamentele compensate şi gratuite abia peste o jumătate de an.
Guvernul României a decis recent mărirea termenului de plată a facturilor emise de farmaciile aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, de la 60 de zile la 210 zile. Mai mult decât atât, s-a decis ca această măsură să se aplice retroactiv, începând cu luna iunie 2009. Cu alte cuvinte, timp de şapte luni de acum înainte, farmaciile ar trebui să plătească lunar medicamentele pe care le achiziţionează, taxele şi impozitele către bugetul de stat, TVA – ul, salariile, chiriile şi utilităţile, fără să încaseze nimic.
În data de 30 septembrie, anul curent, Guvernul a emis Ordonanţa de Urgenţă nr. 104, prin care se specifică faptul că vor fi alocaţi 2.800 milioane de lei, sub formă de credite de angajament, care să asigure continuitatea desfăşurării corespunzătoare a contractelor încheiate de farmacii cu Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate. Fiind vorba de credite de angajament, sumele respective vor fi plătite abia din luna ianuarie, anul viitor. Dacă înainte, termenul de plată al facturilor emise de farmacii către Casele de Asigurări de Sănătate era de 60 de zile, acesta s-a prelungit teoretic la 180 de zile, ajungând practic la 225 de zile.
Mai exact este vorba de cele 180 de zile prevăzute iniţial, plus încă 30 de zile necesare verificării reţetelor, şi alte 15 zile de preluare a reţetelor pentru verificare. Cum lunile iulie, august şi septembrie, dar şi jumătatea lunii iunie nu au fost plătite în baza fostelor prevederi ce stipulau un termen de 60 de zile pentru decontarea de către Casa Asigurărilor de Sănătate a medicamentelor compensate eliberate de farmacii, acestea vor fi achitate abia de anul viitor. Astfel, facturile emise în luna iulie 2009 vor fi achitate abia în ianuarie 2010, cele din august 2009 vor fi plătite în luna februarie 2010 şi aşa mai departe. Aceste măsuri stabilite prin OUG nr. 104 au fost impuse de Ministerul de Finanţe care, astfel, se arată nepăsător faţă de sectorul sanitar şi farmaceutic.

Farmaciile bistriţene, în situaţie dificilă

Situaţia critică în care se află farmaciile la ora actuală se resimte puternic şi la nivelul judeţului nostru. Potrivit preşedintelui Colegiului Farmaciştilor Bistriţa-Năsăud, Vasile Ionel, în întreg judeţul există 54 de farmacii aflate acum într-o situaţie dificilă. O mare parte a acestor farmacii au început deja să primească facturi cu penalizări din partea distribuitorilor, care nu par interesaţi de noile termene de amânare a plăţii.

Vasile Ionel spune că judeţul Bistriţa-Năsăud este unul foarte bine acoperit cu farmacii, inclusiv în mediul rural, peste jumătate din numărul total de farmacii din judeţ, aflându-se la ţară. Aceste farmacii sunt şi primele expuse la faliment.

Ordonanţa, bat-o vina!

Ordonanţa de Urgenţă nr. 104 a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 7 octombrie 2009. Tot atunci, Ministerul Sănătăţii trebuia, împreună cu producătorii şi distribuitorii de medicamente, să întocmească şi să semneze un memorandum, prin care aceştia să accepte prelungirea termenelor de plată a sumelor datorate de către farmacii distribuitorilor. Prelungirea perioadei de plată se putea face cu un număr de zile corespunzător celui cu care s-a prelungit termenul de plată a facturilor emise de farmacii către Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate, respectiv 120 zile, atât cât fusese stabilit iniţial. Această acţiune însă nu a mai putut fi dusă până la capăt, datorită demisiei Ministrului Sănătăţii. Ca urmare a prevederilor acestei Ordonanţe de Urgenţă, nu se mai poate apela nici la metoda „factoring”, care ar fi adus lichidităţi pe piaţa farmaceutică.

O treime dintre farmacii, în insolvenţă

Odată aprobată Ordonanţa de Urgenţă nr. 104, Colegiul Farmaciştilor din România atrage atenţia asupra faptului că, dacă aceasta va fi pusă în practică, iar termenele de plată a medicamentelor decontate de Casa Naţionala de Asigurări de Sănătate se vor prelungi până la şapte luni, farmaciile din întreaga ţară vor intra în faliment. La ora actuală, oficialii Colegiului Farmaciştilor din România susţin că o treime dintre farmacii se află deja în procedura de insolvenţă. „Nu credem că închiderea farmaciilor, cu consecinţele grave în privinţa asigurării cu medicamente către populaţie şi punerea în grea dificultate a distribuitorilor şi a producătorilor de medicamente, va aduce vreun beneficiu României şi românilor în această perioadă de criză. Deja o treime dintre farmaciile din România se confrunta cu mari dificultăţi financiare, fiind în stare de insolvenţă. Primii care vor avea de suferit, sunt şi cei mai vulnerabili, adică farmaciile din mediul rural şi pacienţii acestora. (…) În această perioadă de gravă criză financiară şi economică, măsurile sectoriale trebuie luate cu înţelepciune şi ţinând cont de toate efectele pe care acestea le-ar putea produce”, se specifică într-un comunicat de presă postat pe site-ul Colegiului Farmaciştilor, săptămâna trecută.

Situaţie critică în Bistriţa-Năsăud

Contactat telefonic de redactorul Gazetei de Bistriţa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Bistriţa-Năsăud, Vasile Ionel, a declarat că farmaciile de la noi din judeţ se află într-o situaţie crucială. „Situaţia este critică şi la noi în judeţ. Astăzi (n. r. – 15 octombrie) am avut o întâlnire cu toţi şefii de farmacii din judeţ şi cu conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. Am luat hotărârea să se elibereze medicamente compensate şi gratuite până când racolează tot fondul pe anul 2009, adică ceea ce a mai rămas, respectiv lunile octombrie, noiembrie şi decembrie. Deci, când se va termina fondul acesta, se va sista eliberarea de medicamente compensate şi gratuite. Marea problemă însă este aceea că voinţa farmaciilor este de a da medicamente, dar în schimb producătorii şi distribuitorii nu au semnat un memorandum cu plata. Astfel că noi rămânem cumva descoperiţi şi nu se ştie cât vom rezista. Probabil că o să lipsească multe medicamente. Spre exemplu, există o firmă de la care primim medicamentele de la depozit numai cu plata pe loc. Dacă ne-au adus medicamentul atunci trebuie să îl plătim, iar noi îl dăm pe o reţetă la care ne intră banii peste 225 de zile. Nu văd cine din România poate să facă aşa ceva! Probabil că vor fi pacienţi nemulţumiţi, vor fi pacienţi care vor umbla din farmacie în farmacie şi nu vor găsi anumite medicamente pentru că farmacia respectivă nu le poate aduce. Apoi, să nu uităm de farmaciile care sunt blocate la furnizori, care nu mai primesc marfă, dar şi acele farmacii care primesc facturi de penalităţi, pentru că cei de la Casa Judeţeană de Asigurări Sănătate nu au cum să plătească din urmă… Şi bineînţeles mai sunt şi farmaciile care, o parte, sunt deja date în judecată de către furnizori, pentru recuperarea restanţelor. Cam asta este imaginea farmaciilor din România”, a precizat Vasile Ionel.

„N-avem!!! Vă rog căutaţi în altă parte!”

Una dintre situaţiile neplăcute cu care se vor confrunta farmaciile în perioada următoare va fi aceea că, din bunăvoinţă, o mare parte vor elibera medicamente compensate şi gratuite, dar asta dacă vor şi avea ce elibera. Situaţia va culmina cu purtarea oamenilor bolnavi pe drumuri, de la o farmacie la alta. „Este bunăvoinţă din partea farmaciilor din judeţ. O să eliberăm medicamente şi compensate şi gratuite, dar, din păcate nu prea o să avem ce să eliberăm. Aşa că, o să vină pacientul şi o să întrebe: Eliberaţi? Iar noi o să spunem: Da, eliberăm! Dar când o să se uite farmacistul pe reţetă o să spună: Asta n-avem, asta n-avem…nici asta n-avem… Mai căutaţi!”, a spus preşedintele Colegiului Farmaciştilor Bistriţa-Năsăud, Vasile Ionel.

Pacienţii cu boli cronice, puşi în pericol!

Colegiul Farmaciştilor din România avertizează că începând din luna iunie a acestui an, Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate au făcut plăţi la cote de avarie pentru medicamentele compensate şi gratuite.

Pe lângă aceasta, potrivit comunicatului de presă, oficialii Colegiului susţin că medicamentele pentru programele naţionale de sănătate nu au mai fost achitate de Casele de Asigurări de Sănătate din luna martie, situaţie care poate avea consecinţe dramatice asupra tuturor pacienţilor, în speţă a celor cu boli cornice, grave. „Începând cu luna iunie a acestui an, Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate au făcut plăţi la cota de avarie pentru medicamentele compensate şi gratuite, plăţile efectuate către farmacii fiind la un minim istoric. Medicamentele eliberate de farmacii pentru programele naţionale de sănătate nu au mai fost achitate de către Casele Judeţene de Asigurări începând din luna martie a acestui an. Această situaţie va avea consecinţe dramatice în privinţa asigurării cu medicamentele necesare a tuturor pacienţilor şi în special a celor cu boli cronice, grave, din categoria celor incluse în programele de oncologie, diabet, hepatită etc., pentru care asigurarea tratamentului necesar este vitală”, se precizează în document

Farmaciile de la ţară, cu paşi „vioi” spre faliment!

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Bistriţa-Năsăud se arată convins că, în ceea ce priveşte farmaciile de la ţară din judeţul nostru, există posibilitatea ca în scurt timp să falimenteze toate. „ Farmaciile de la ţară vor fi primele care vor intra în faliment pentru că la ele, cam 70-80% din desfacere o reprezintă contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. Şi cum Casa de Asigurări de Sănătate nu plăteşte, ei din start nu-şi pot plăti datoriile la furnizori. (…). Dacă nu se găseşte o soluţie, atunci toată lumea merge cu paşi vioi către faliment, vorbesc la farmacii. Primele care vor falimenta vor fi farmaciile de ţară, şi urmează apoi şi cele de oraş, unde, să zicem că mai acoperă ceva din facturi cu cash-ul pe care îl fac în fiecare zi, dar nu pot acoperi nu ştiu cât”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Vasile Ionel.

CJAS BN, legată la mâini

Preşedintele Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Bistriţa – Năsăud, Camelia Ilişuan a anunţat, în mass-media locală, imediat după publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanţei de Urgenţă nr. 104, că deconturile către farmacii se vor face în termen de 180 de zile, incluzând şi sumele care nu s-au plătit până acum.
„Noi avem credite de angajare a plăţii, însă, abia din 2010. (…). Noi am plătit până la data de 15 iunie 2009, însă facturile de atunci trebuiau achitate până acum… Numai că, noile reglementări cu termen de 180 de zile ne obligă să efectuăm plăţi abia în 2010”, a precizat Camelia Ilişuan. Această situaţie i-a adus pe mulţi farmacişti într-o situaţie delicată: de a mai elibera sau nu medicamente compensate şi gratuite, în condiţiile în care nu au mai primit bani de la mijlocul lunii iunie. Săptămâna trecută, la noi în judeţ şefii farmaciilor au hotărât că totuşi vor mai elibera medicamente o perioadă de timp, chiar cu riscul că vor fi multe situaţii în care vor da din umeri pentru că nu vor avea medicamentul cerut”, a spus Ilişuan.

În judecată pentru neplată!

Potrivit precizărilor făcute de preşedintele Colegiului Farmaciştilor Bistriţa-Năsăud, Vasile Ionel, la nivel naţional a început să crească numărul farmaciilor date în judecată de furnizorii de medicamente. La capitolul acesta, Bistriţa-Năsăud, se poate „lăuda”, deocamdată, că nu se află în top. „La noi în judeţ nu am auzit încă să fie farmacii date în judecată, dar în alte judeţe am înţeles că sigur sunt. E vorba de acele farmacii care au fost deja preluate de furnizori, în special cei care au şi lanţuri de farmacii, prin Bacău, Iaşi din câte am înţeles”, a precizat Vasile Ionel.

Strigăt de ajutor spre instituţiile europene!

Colegiul Farmaciştilor din România consideră că decizia Guvernului de a lungi termenul de plată a medicamentelor este iresponsabilă, fapt pentru care oficialii Colegiului vor face demersuri către toate instituţiile europene abilitate, pentru a se apăra de ceea ce consideră a fi un abuz de putere al Statului. „Impresionanta sumă de 2.800 de milioane lei, cu care s-a lăudat Guvernul că i-ar fi alocat sistemului sanitar, sunt pielea ursului din pădure, adică aceştia sunt bani virtuali, care vor fi decontaţi din bugetul anului 2010! Consiliul Naţional al Colegiului Farmaciştilor din România consideră această decizie, care a fost luată de către Guvern, fără consultarea partenerilor sociali, ca fiind iresponsabilă şi care va duce farmaciile, rapid, în imposibilitatea de a funcţiona şi implicit de a nu putea elibera medicamente pacienţilor. Colegiul Farmaciştilor din România face apel la Guvernul României să deschidă uşa dialogului. Altfel, puse la zid de către Executiv, farmaciile se vor vedea nevoite să caute echitate în faţa Preşedinţiei, Parlamentului, instanţelor judecătoreşti şi instituţiilor europene. Colegiul Farmaciştilor din România va face demersuri către toate aceste instituţii pentru a se apăra de ceea ce consideră a fi un abuz de putere al Statului”, se arată în comunicatul postat pe site-ul Colegiului Farmaciştilor din România, săptămâna trecută.

Înainte, spre colaps!

Potrivit unei declaraţii recente a preşedintelui Colegiului Naţional al Farmaciştilor din România, Dumitru Lupuleasa, asigurarea cu medicamente a populaţiei este practic imposibilă pe termen lung. “Un lucru extrem de grav. Nu s-a întâmplat niciodată în ultimii 20 de ani un astfel de colaps spre care ne îndreptăm. Dacă distribuitorii ne vor impune penalităţi, înglodarea în datorii va fi cu atât mai mare”, asigură Lupuleasa. Procentul farmaciilor care ar putea falimenta în următoarea perioadă ar putea ajunge la 50%, potrivit preşedintelui Colegiului Naţional al Farmaciştilor din România.

Se aşteaptă un miracol

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Bistriţa-Năsăud, Vasile Ionel, consideră că una dintre soluţiile ieşirii din impas a farmaciilor ar fi schimbarea Ordonanţei 104 sau, semnarea unui memorandum cu producătorii şi furnizorii de medicamente, ceea ce trebuia făcut deja. „Noi sperăm totuşi să se revină asupra Ordonanţei de Urgenţă 104. Pentru că termenul de plată nu este la 180 de zile, ci din start sunt 210 zile, plus, dacă cel puţin o jumătate de lună ai reţetele în farmacie, mai sunt încă 15 zile, adică în total sunt 225 de zile. Deci, nu poţi face faţă, nu ai cum! Reţetele din jumătatea lunii iunie nu-s plătite… deci vorbim despre iunie, iulie şi august care sunt luni neplătite. Noi avem facturile acestea scadente la furnizori. Avem contractele obişnuite de furnizare de medicamente care sunt între 90 şi 120 de zile. Dacă în 90 de zile nu i-ai plătit factura, ori îţi vine cu penalitatea, ori cu altceva. Nu ştiu… trebuie ori schimbată ordonanţa, ori găsită o altă variantă. A apărut Ordonanţa de Urgenţă 104, dar în acelaşi timp trebuia să fie şi un memorandum între producători, distribuitori şi farmacii, unde, dacă la noi a adus plata la 225 de zile, trebuia ca la furnizori să o aducă 260, iar la producători la 300 de zile. Pentru că, altfel nu ai cum să te aprovizionezi, deci nu-ţi dă nimeni marfă, nu-ţi dă nimeni medicamente la termenul acesta de plată!”, se arată convins preşedintele Colegiului Farmaciştilor Bistriţa-Năsăud, Vasile Ionel.

Dacă Guvernul României nu va veni cât mai repede fie cu o modificare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 104, fie cu o soluţie „surpriză”, marea majoritate a farmaciilor din ţară îşi vor închide uşile. Situaţia alarmantă este însă în rândul persoanelor cu afecţiuni grave, a căror viaţă depinde de multe ori de un anumit medicament. Situaţia se resimte deja şi în judeţul Bistriţa-Năsăud, unde bolnavii se pot aştepta de acum înainte să fie trimişi de la o farmacie la alta, iar într-un final să rămână fără medicamentele compensate sau gratuite de care au atâta nevoie.

Iulia STUPINEAN

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.