Interesele din jurul lacului de la Budurleni, comuna Teaca judetul Bistrita-Nasaud, au iscat scandaluri ani la rând, însa adevarul iese la suprafata abia acum, la fel ca si actele întocmite ilegal în favoarea celor cu interese majore.

Unul din aceste acte este un contract de concesiune dintre Agentia Domeniilor Statului (ADS) Bucuresti si SC Bistrita SA, societatea care a luat în arenda la un moment dat terenul de la proprietarii de drept. Desi terenul cu pricina nu a fost niciodata în proprietatea ADS-ului, acesta se face stapân fictiv si elibereaza un act prin care concesioneaza suprafata de teren pentru 49 de ani societatii conduse de Vasile Ciogolea. Mai mult de atât, judecatoarea Lacramioara Bujor da câstig de cauza societatii bistritene, aceasta desi termenul de atac împotriva hotarârii pentru punerea în posesie a proprietarilor emisa de Prefectura Bistrita este depasit cu sase ani, iar actul care sta la baza sentintei este chiar falsul proces verbal de la ADS.

Valoare inestimabila

Lacul piscicol de la Budurleni, cu o suprafata de peste 100 de hectare, este o sursa de venit inestimabila, fapt pentru care nu putine sunt persoanele care îsi arata interesul fata de acesta locatie. Scandalurile nu au mai contenit din anul 2000, când proprietarii de drept s-au vazut si fara teren si fara dividentele pe care societatea bistriteana trebuia sa le plateasca pentru folosirea terenului. Odata cu aparitia legilor fondului funciar itele au început sa se încurce tot mai tare, mai ales ca societatea Bistrita S.A. a obtinut un contract de concesionare din partea ADS Bucuresti, iar proprietarilor de drept li se anula pe baza acestui act fals orice drept de proprietate.

Sateni pagubiti

În anul 1985, CAP Teaca a cedat o suprafata de teren Consiliului Popular Teaca, pe care s-a amenajat un lac piscicol. Terenurile aflate la un moment dat în posesia CAP-ului au fost ale satenilor si acestea nu au trecut niciodata în posesia statului, proprietarii de drept fiind din totdeauna satenii. Acestia concesioneaza terenul pe care se afla lacul societatii Bistrita SA, concesiune care expira în anul 2001. În anul 1993, la doi ani de la aparitia legii 18/1991 cu privire la fondul funciar, Comisia Judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Bistrita Nasaud emite decizii pentru fiecare proprietar al terenului de la Budurleni, prin care se specifica faptul ca acestia devin actionari la SC Bistrita SA. Sapte ani mai târziu, Prefectura emite o hotarâre prin care proprietarii de drept a terenurilor aflate sub lacul Budurleni sa fie pusi în posesie. Satenii au fost multumiti de colaborarea cu societatea bistriteana pâna în anul 2000, când nu li s-au mai platit dividendele, astfel ramânând si cu terenul arendat si fara plata stipulata în contract.

Fals a la ADS Bucuresti

În luna noiembrie a anului 2000, cu câteva luni înainte de expirarea contractului de arendare încheiat cu satenii, administratorul societatii Bistrita SA, Vasile Ciogolea semneaza un contract de concesiune cu ADS Bucuresti. Contractul semnat de cele doua parti este pe cât de ilegal pe atât de fictiv, deoarece terenul pe care se situeaza lacul nu a fost niciodata în posesia statului. Un asemenea contract, în caz de legalitate, ar fi trebui semnat de ADS Bistrita-Nasaud, nicidecum de filiala din Bucuresti. Ceea ce nu a fost cazul. În primele luni ale anului 2001, Prefectura Bistrita-Nasaud solicita ADS Bistrita-Nasaud situatia terenurilor inventariate si predate prin protocol acesteia. Pe aceasta lista nu se regaseste terenul pe care este situat lacul de la Budurleni, astfel ca acesta nu a fost niciodata în proprietatea statului.

Contactat telefonic, Leonida Bodiu, unul din cei mai vechi functionari din cadrul ADS Bistrita-Nasaud, care de asemenea s-a aflat o perioada de timp la conducerea acestei institutii, confirma acest fapt: „Terenul pe care este situat lacul de la Budurleni nu a fost niciodata în posesia ADS-ului”. La doar doua saptamâni de la transmiterea adresei de ADS Bistrita-Nasaud catre Prefectura, se semneaza procesul verbal de predare-primire între ADS si directorul Vasile Ciogolea. Pe acest proces verbal pe lânga semnaturile functionarilor din cadrul ADS Bucuresti apare si semnatura inginerului Mircea Dragomir, din cadrul ADS Bistrita-Nasaud. Este semnatura aceluiasi inginer care în urma cu doua saptamâni îsi punea stampila si semnatura pe adresa catre Prefectura, prin care arata faptul ca terenul de sub lacul Budurleni nu a fost niciodata inventariat de ADS.

Falsul face legea

În anul 2006, proprietarii încep sa ceara din ce în ce mai insistent titlurile de proprietate asupra terenurilor de sub lacul de la Budurleni, însa se lovesc mereu de refuzul Primariei Teaca. Cei care au apelat la instanta pentru eliberarea titlurilor au avut câstig de cauza, instanta obligând Primaria Teaca sa le elibereze actele. Tot în anul 2006 când „societatea concesionara” simtea ca îi cam fuge pamântul de sub picioare, odata cu obligarea Primariei Teaca de a acorda titlurile de proprietate, a deschis actiune în instanta împotriva Prefecturii Bistrita. Aceasta cerea anularea hotarârii 645 din anul 2000, prin care institutia a decis ca proprietarii de drept a terenului de sub lacul Budurleni sa fie pusi în posesie. Actiunea ar fi trebuit respinsa, deoarece termenul prevazut de lege pentru atacarea hotarârii este de 30 de zile, nicidecum sase ani. În ciuda acestui fapt a avut loc un proces, în care judecatoarea Lacramioara Bujor a dat câstig de cauza societatii bistritene. Sentinta data de judecatoare are la baza nimic altceva decât contractul de concesiune încheiat între ADS si societatea lui Vasile Ciogolea. Astfel judecatoarea anuleaza ilegal hotarârea Prefecturii si îi deposedeaza pe proprietarii de drept de terenuri, dând câstig de cauza societatii lui Ciogolea.

Gemir Servcom SRL vs. Bistrita SA

În ultimii ani, proprietarii au vândut mai multe suprafete din terenul situat sub Lacul Budurleni. Principalii cumparatori sunt Grigore Zagrai, administratorul firmei Gemir Servcom, si nimeni altul decât Vasile Ciogolea. Lupta se duce acum între cei doi administratori de firme, respectiv Zagrai care vrea sa întabuleze terenul pe firma sa si Ciogolea care are actul de concesionare de la ADS pe înca câtiva zeci de ani si o sentinta judecatoreasca în favoarea sa. Totusi sentinta nu este definitiva si irevocabila, astfel ca procesul continua de mai bine de doi ani. Grigore Zagrai a declarat ca va depune o plângere la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) împotriva judecatoarei Lacramioara Bujor „Voi depune plângere împotriva judecatoarea la CSM. Dânsa mai are un precedent grav de care toata lumea stie. Este vorba de cele 15 hectare de pamânt de la statiune, pentru care a dat sentinte la comanda. Sunt convins ca si acesta sentinta este tot la comnada. Este inadmisibil ca în anul 2008, 186 de oameni pot fi deposedati de dreptul lor, iar cineva sa se plimbe cu iahtul pe lacul si pamântul lor, iar sa nu aiba dinti în gura. Aici vorbesc de administratorul SC Bistrita, care exploateaza lacul fara niciun drept si fara sa dea proprietarilor nici un ban”, a declarat Zagrai. Pâna la închiderea editiei administratorul SC Bistrita SA nu a putut fi contactat pentru a-si expune punctul de vedere.

Iulia Balazs

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.