Membrii familiei Lambing, implicați în afacerile imobiliare derulate sub ”umbrela” companiei Portal Imobiliare, încearcă să mute din instanțele clujene un proces cu o miză de câteva milioane de euro. Este vorba despre o executare silită care vizează mai multe imobile deținute de familia Lambing. De asemenea, Anna Lambing acuză că a pierdut aproape un milion de euro de pe urma faptului că nu s-a respectat legislația privitoare la executarea silită. Ea a preluat afacerile de la omul de afaceri Jakab Erno, fostul patron al televiziunii Portal.   

Margareta și Iosif Lambing se judecă cu banca VENETO BANCA SCPA ITALIA, denumită anterior Italo-Romena, pentru o executare silită despre care cei doi spun că ar fi fost făcută nelegal.

În cadrul procesului de contestare a executării silite, cei doi au menționat că, având în vedere faptul că au calitate de garanți ipotecari, actul de executare silită este nelegal, întrucât nu cuprinde mențiuni și nu a fost comunicat debitorului principal, adică PORTAL LEASING S.R.L.

”Atât actul de executare contestat, cât și toate actele de executare silită efectuate în dosarul execuțional au fost efectuate exclusiv împotriva contestatorilor – garanți imobiliari, fără a fi înștiințat și introdus în procedura de executare silită și debitorul principal”, se arată în cererea de chemare în judecată formulată de cei doi.

Imobilul executat silit a fost vândut prin licitație publică. De asemenea, în dosarul inițial de executare silită a fost începută executarea silită împotriva Portal Leasing (debitorului principal). În aceeași perioadă s-a deschis procedura insolvenței față de Portal Leasing.

Reprezentanții băncii spun că Margareta și Iosif Lambing au fost somați să achite, în termen de 15 zile de la data primirii somației, suma de 3.475.782,88 dolari, reprezentând împrumut nerambursat. Pentru că plata nu a fost făcută s-a trecut la procedura de executare silită.

”Având în vedere că debitorului principal i-au fost comunicate actele de executare contestate, instanța va respinge, în rest, ca neîntemeiată contestația”, se arată în soluția instanței din procesul de contestare a executării.

Acum, cei doi au formulat o cerere de strămutare a dosarului care are primul termen de judecată la mijlocul acestei luni.

Plângeri penale împotriva executorilor judecătorești

Anna Lambing, prin intermediul firmei SC Portal imobiliare a încheiat două contracte de împrumut cu clujenii Denes Andres Gombos și cu Emilian Mischilea. În februarie 2011, SC Portal a încheiat un contract de împrumut cu cei doi pentru suma de circa 165.000 de euro, pentru care a girat cu un imobil aflat pe strada Republicii. După două luni de zile, SC Portal a mai încheiat un contract de împrumut pentru suma de 313.000 de lei, cu care a girat de această dată cu un alt imobil aflat pe strada Eremia Grigorescu. Pentru că SC Portal Imobiliare nu a achitat datoriile la timp, Gombos și Mischilea au apelat la executorul judecătoresc Marius Stolneanu pentru a începe procedurile de executare silită a contractelor de împrumut. Stolneanu a început procedurile de executare silită a contractelor de împrumut și a început să pregătească licitațiile pentru scoaterea la vânzare a celor două proprietăți imobiliare aflate în patrimoniul SC Portal Imobiliare. Conform plângerii penale, făcute de Anna Lambing executorul judecătoresc Marius Stolneanu, cei doi oameni de afaceri clujeni și evaluatorul imobiliar Nicolae Morărescu ar fi subevaluat proprietățile.

“La data de 10.11.2011 imobilul a fost cumpărat la prețul subevaluat de 1.346.475 de lei, iar în următoarea zi s-au distribuit sumele datorate de debitoare, rămânând suma de 69.487 de lei. Prin aceste manopere cu caracter infracțional, SC Portal Imobiliare a suferit o perturbare deosebit de gravă și o pagubă de circa 800.000 de euro”, se arată în plângerea penală.

Însă, procurorii nu au început urmărirea penală împotriva executorilor judecătorești, iar judecătorii au menținut soluția anchetatorilor.

În replică, Anna Lambing s-a arătat nemulțumită de faptul că procurorii clujeni care s-au ocupat de acest caz nu au dat dovadă nici de interes și nici de profesionalism, trimițându-i clujencei o rezoluție de neîncepere a urmăririi penale care se întinde doar pe patru rânduri.

Istoria unei afaceri ajunsă în insolvență

Începând cu 2006, Anna Maria Lambing a început să îşi consolideze poziţia în interiorul grupului Portal, ajungând ca acum să deţină în totalitate toate firmele adunate sub umbrela Portal. SC Portal  este un grup de firme care au aparţinut omului de afaceri Jakab Erno, care, la rândul lui a vândut-o lui Annei Lambing, implicată în afaceri hoteliere şi deţinătoarea grupului imobiliar şi financiar Portal. Jakab Erno este cunoscut pentru faptul că, în 2006, în perioada când a renunţat la acţiunile SC Portal, a încheiat o afacere cu cel mai mare patron hotelier din România, Josef Goschy. Este vorba de încercarea de a dezvolta un proiect imobiliar în zona Ştrandului Municipal, unde se află una dintre primele piscine din Cluj Napoca, construită în secolul XVIII şi fiind catalogată drept monument istoric. Pentru că, până acum, municipalitatea nu a vrut să lase pe nimeni să construiască pe acest amplasament fără a păstra piscina respectivă, afacerea lui Erno a căzut.

În momentul de față, SC Portal Imobiliare este în insolvență, procedura nefiind finalizată.

Mogul hotelier

Josef Goschy controlează afacerile din cadrul Unita Turism, compania care, printre alte proprietăți deține Hotelul Belvedere de pe Cetățuie. Înainte de ‘90, Goschy a fost broker în Germania. După Revoluţie s-a întors în România cu circa şase milioane de mărci germane şi a început să cumpere proprietăţi imobiliare. După ce a fost proprietarul companiei de asigurări Unita, Goschy a început să îşi dezvolte businessul hotelier cu 3.500 de camere în turism, prin achiziţia unităţilor de cazare de la stat, persoane fizice sau de la SIF Transilvania. 

În prezent, numărul de hoteluri pe care le deţine îl poziţionează pe omul de afaceri timişorean în topul celor mai mari proprietari de hoteluri din România, alături de Radu Enache, George Copos, Mohammad Murad şi fraţii Negoiţă. Începând cu 2009, Goschy a scos la vânzare mai multe proprietăţi hoteliere din Cluj, Suceava şi alte oraşe. 

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.