Polițistul Adrian Crăciunescu , acuzat de trafic de influență de procurorii DNA, a fost condamnat ieri de Curtea de Apel Cluj la 2 ani și 10 luni de închisoare cu executare. La Bistrița, polițistul a a primit același cuantum al pedepsei, dar cu suspendare. Atât el, dar și procurorii DNA, au atacat sentința Tribunalului Bistrița-Năsăud cu apel.

Sentința Curții de Apel Cluj este defintivă, iar  Crăciunescu a ajuns după gratii.

„În temeiul art. 421 alin. 1 pct. 2 lit. a din Codul de procedură penală admite apelul formulat în cauză de Parchetul de pe lângă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj împotriva sentinţei penale nr. 71/12.08.2020 a Tribunalului Bistriţa-Năsăud, pe care o desfiinţează în parte, doar cu privire la modalitatea de individualizare a executării pedepsei finale aplicate inculpatului C.A.şi la omisiunea instanţei de fond de a dispune restituirea către partea civilă Gagea Ioana a sumei de 2400 lei asupra căreia a fost instituită măsura popririi asiguratorii.

Înlătură dispoziţiile instanţei de fond cu privire la suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei finale de 2 ani 10 luni închisoare aplicate inculpatului C.A., dispunând executarea acesteia prin privare de libertate.

Menţine dispoziţiile instanţei de fond care nu contravin prezentei decizii. În temeiul art. 397 din Codul de procedură penală raportat la art. 25 din Codul de procedură penală dispune restituirea către partea civilă G.I.a sumei de 2.400 lei asupra căreia a fost instituită măsura popririi asiguratorii prin ordonanţa din data de 22.06.2020 emisă de procuror în dosarul penal nr. 57/P/2020 al PICCJ, DNA – ST Cluj.

În temeiul art. 421 alin. 1 pct. 1 lit. b din Codul de procedură penală respinge apelul formulat în cauză de inculpatul C.A. împotriva aceleiaşi sentinţe penale. În temeiul art. 275 alin. 2 Codul de procedură penală obligă inculpatul apelant la plata sumei de 500 lei reprezentând o parte din cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelurilor, restul rămânând în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată prin punerea la dispoziţia inculpatului, a părţii civile şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 22.12.2021″, este soluția pe scurt a Curții de Apel Cluj.

Adrian Crăciunescu a fost trimis în judecată în iulie anul trecut, pentru trafic de influență, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată și uzurparea funcției ca infracțiune asimilată celor de corupție.

”În data de 30 mai 2020, ofițerul de poliție Crăciunescu Adrian ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) suma de 2.000 euro sub pretextul remiterii acesteia unui procuror ce avea în instrumentare un dosar penal în care soțul persoanei respective avea calitatea de parte vătămată. Concret, inculpatul a promis că va interveni pe lângă magistrat în vederea urgentării soluționării cauzei respective şi pentru schimbarea încadrării juridice a faptei cercetate. La data de 08 iunie 2020, inculpatul a primit de la aceeași persoană suma de 3.000 lei în scopul intervenției promise, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, se arăta în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA Cluj.

De asemenea, ”în perioada ianuarie – mai 2020, în contextul instrumentării a două dosare penale, ce-i fuseseră repartizate spre soluţionare, inculpatul Crăciunescu Adrian a pretins şi primit de la două persoane (subiecţii procesuali) suma totală de 4.350 lei sub pretextul că urmează să dispună şi să achite două expertize judiciare. În realitate, banii au fost însuşiţi de către inculpat”, se mai arăta în rechizitoriu.

În plus,”înainte de repartizarea unuia dintre cele două dosare şi tot pentru efectuarea unei expertize, inculpatul Crăciunescu Adrian a solicitat şi primit de la o persoană suma de 2.780 lei. Şi de această data, banii au fost însuşiţi de către inculpat”, se mai arăta în același document.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.