Tribunalul Specializat Cluj a decis că Marius Cotor, fostul director general și administrator al filialei bistrițene a Leoni, este responsabil de frauda de aproape 40 de milioane de euro, produsă în 2016. Judecătorii au decis că Marius Cotor trebuie să scoată din buzunare această sumă și s-o dea fostului angajator. Reprezentanții Leoni au vrut să îi dea „knock-out” tocmai cu documentele și contractul semnat de el.

Gazeta de Bistrița a intrat în posesia motivării sentinței date de Tribunalul Specializat Cluj la finalul anului trecut, în dosarul în care Leoni îi cer fostului administrator și director general daune materiale uriașe, de aproape 40 de milioane de euro, în contul fraudei din 2016.

Într-un prim episod, Gazeta de Bistrița prezintă argumentele celor de la Leoni pe care au mizat și la procesul de la Cluj. Potrivit reprezentanților Leoni, atragerea răspunderii fostului director Cotor s-a votat încă din 2019, de către Adunarea generală a asociaților:

„Ulterior descoperirii faptului că totalitatea plăților efectuate în perioada respectivă sunt parte a unui mecanism organizat de fraudare, Leoni AG și LWSRO cu implicare acționarului majoritar LBS au demarat o amplă investigare internă în vederea identificării cauzelor, a determinării valorii prejudiciului provocat, dar mai ales a persoanelor responsabile de producerea lui. În acest sens, au fost sesizate autoritățile de cercetare penală în legătură cu posibilele infracțiuni comise, au fost organizate audieri cu persoanele din cadrul LWSRO și Leoni AG, au fost inițiate proceduri disciplinare, iar acestea au avut ca rezultat concedierea persoanelor identificate care au contribuit direct sau indirect la producerea prejudiciului, inclusiv a administratorului. În sfârșit s-a luat în considerare posibilitatea atragerii răspunderii persoanelor vinovate, sens în care a fost adoptată Hotărârea Adunării Generale a Asociaților LWSRO din data de 11 iunie 2019, hotărâre ce stă la baza introducerii prezentei acțiuni pe rolul instanței de judecată”.

Cum s-ar fi produs frauda:

Cei de la Leoni povestesc și cum s-a ajuns la această fraudă de aproape 40 de milioane de euro. Potrivit acestora, din ancheta penală derulată până în acest moment, precum și din cercetările privind procedurile disciplinare interne, reiese că, începând cu 20.07.2016 Carmen Marica (Director Financiar al LWSRO la momentul respectiv) a fost contactată pe numărul de telefon de birou de către o persoană care pretindea că este Dieter Belle – Director executiv al Leoni AG.

Acesta i-ar fi cerut să transfere anumite sume de bani către mai multe societăți localizate în Hong Kong, drept contravaloarea unei presupuse achiziții ce urma să fie efectuată de către Leoni AG. Așa cum reiese din cadrul anchetei penale, Carmen Marica ar fi fost sfătuită să păstreze confidențialitatea informațiilor, acesta fiind motivul pentru care nu l-ar fi informat pe Marius Cotor – director general și administrator al LWSRO la momentul respectiv, despre transferurile preconizate și ulterior chiar executate.

Prin 16 viramente realizate între 21 iulie 2016 și 10 august 2016 LWSRO a transferat în total 39.552.000 euro din contul său bancar în euro către Oulong International Trading Co Limited și Hongsheng Limited.

Pe data de 11 august, 2016 conducătorul departamentului financiar al Grupului Leoni a constatat că la sediul din Bistrița se fac plăți extraordinare către China fără a avea cunoștință de vreun proiect realizat în China sau de contul vreunul furnizor al societății din China.

Marius Cotor, găsit vinovat, deși era în concediu

În momentul în care a fost produsă această fraudă, Marius Cotor era în concediu de odihnă. Potrivit celor de la Leoni, acest lucru nu-l absolvă pe Cotor de vină. Asta pentru că, spun reprezentanții Leoni, delegarea puterilor de administrator nu era permisă în cadrul Leoni Bistrița decât cu aprobarea prealabilă expresă a adunării generale a asociațiilor. Cu alte cuvinte, Cotor ar fi trebuit să informeze că este în concediu și că locul îi este luat de Carmen Marica.

„Cu toate acestea, deși întregul departament financiar se afla în subordinea directă a acestuia, Marius Cotor, având atribuții de aprobare și verificare a plăților, manifestând o inacțiune și indiferență totală, a permis ca întreaga activitate financiar-contabilă să se desfășoare doar sub coordonarea Directorului Financiar, Carmen Marica, fapt ce a facilitat efectuarea transferurilor neautorizate la simpla indicație a acesteia. Mai mult decât atât, lipsa colaborării și a impunerii unei exigențe adecvate în raporturile cu directorul financiar, inclusiv sub forma controlului, a permis autonomizarea activității directorului financiar, ce a facilitat înțelegerea greșită de către acesta a inexistenței vreunei obligații de raportare și/sau informare a lui Marius Cotor cu privire la activitatea departamentului financiar, chiar și în împrejurări excepționale, precum cea în discuție. În mod inexplicabil, contrar atribuțiilor pe care le avea, Marius Cotor nu a organizat și implementat proceduri de plată care să permită controlul eficient al operațiunilor financiare, refuzând, fără justificare, a se implica în activitatea departamentului financiar, deși avea drept de semnătură de tip A”, a susținut Leoni, la proces.

În urma fraudării, Leoni a desfășurat o cercetare disciplinară, care ar fi scos în evidență faptul că prin activitatea desfășurată de Cotor s-ar fi încălcat grav normele legale și de disciplină a muncii. Astfel, comisia de cercetare disciplinară a decis să i se desfacă disciplinar contractul individual de muncă lui Cotor.

„Carmen Marica, aflată sub coordonarea lui Marius Cotor, ar fi trebuit să cunoască împrejurarea că orice achiziție de societate (prin cumpărare de părți sociale/acțiuni) se putea face doar cu aprobarea administratorului. Mai precis, administratorul nu s-a asigurat că angajații din structuri cheie își cunoșteau în mod corespunzător atribuțiile care el reveneau și limitele exercitării acestora. Pentru efectuarea unor alte tranzacții, decât cele normale, obișnuite în activitatea normală a societății, doi administratori trebuie să își aplice semnăturile după obținerea aprobării prealabile a asociaților”, mai spun cei de la Leoni.

Mai mult, cei de la Leoni susțin că ar fi existat două rapoarte de audit realizate anterior fraudei care ar fi scos în evidență faptul că în Leoni Bistrița nu ar fi fost implementată o procedură clară referitoare la efectuarea plăților, o diagramă specifică cu privire la persoanele abilitate să semneze și până la ce limită valorică. În urma acestora, lui Cotor i s-ar fi cerut să rezolve aceste lucruri, a susținut Leoni la proces.

Cât a recuperat Leoni din banii „evaporați”

Leoni a reușit să recupereze o parte infimă din suma evaporată în urma fraudei din 2016. În total, Leoni a reușit să recupereze mai puțin de un milion din cel 40 de milioane, în decurs de 3 ani (perioada 2017-2019).

Mai mult, cei de la Leoni susțin că ar fi cheltuit peste 4,5 milioane de euro pe investigații și evaluări juridice:

„Investigația internă asupra circumstanțelor relevante ale fraudei directorului executiv fals și evaluarea juridică aferentă și procedurile aferente au avut ca rezultat costuri suplimentare ăn valoare de 4,6 milioane de euro. Aceste costuri constituie prejudiciul suportat până la data de 31 martie 2019, având în vedere viitoarele proceduri juridice, aceste costuri continuă să crească”, au mai susținut cei de la Leoni.

Reprezentanții firmei germane mai spun că dacă Marius Cotor ar fi acționat ca un administrator „prudent și diligent”, frauda nu ar mai fi fost comisă. Cotor ar fi trebuit, în viziunea Leoni, să supravegheze activitatea angajaților, să implementeze o politică antifraudă, să instruiască angajații societății cu privire la regulile antifraudă și să obțină aprobarea Adunării Generale a Asociaților pentru delegarea atribuțiilor sale pe durata vacanței, în calitate de director general.

(VA URMA)

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.