Preşedintele Tayyip Erdogan a declarat miercuri că europenii nu vor putea merge în siguranţă pe străzi dacă îşi vor menţine aceeaşi atitudine faţă de Turcia.

Erdogan: Turcia s-a aflat în mai multe dispute cu Germania şi Olanda în ce priveste apariţiile publice ale oficialilor turci care încearcă să încurajeze diaspora în a-l sprijini pe preşedinte la referendumul de pe 16 aprilie. Referendumul urmăreşte lărgirea puterilor lui Erdogan. Ankara le-a acuzat pe cele două ţări europene, spunând despre acestea că folosesc „metode naziste” de a le interzice miniştrilor turci să organizeze marşuri. Comentariile au dus la o deteriorare a legăturilor dintre Uniunea Europeană şi Turcia, deşi aceştia din urmă încă caută să adere. „Turcia nu este o ţară pe care să o împingi de colo-colo, nu este o ţară a cărei cetăţeni îi poţi trânti la pământ” declara preşedintele turc la televiziunea publică, citează Reuters.

„Dacă Europa va continua în acest mod, niciun european, orice parte a lumii, nu va mai putea merge în siguranţă pe stradă. Europa va fi deteriorată din cauza asta. Noi, Turcia, îi cerem Europei să ne respecte drepturile omului şi democraţia” a completat Erdogan. Preşedintele german, Frank-Walter Steinmeier, instaurat pe 19 martie, a spus în primul său discurs public care a avut loc miercuri că Erdogan riscă să distrugă tot ce Turcia a reuşit să realizeze în ultimii ani.

De asemenea, acesta le-a cerut turcilor să înceteze cu „comparaţiile naziste incalificabile”. Uniunea Europeană a Turcilor Democraţi, cea care se ocupă cu organizarea de evenimentelor în Europa a transmis marţi că liderii turci nu vor mai organiza niciun miting în Germania după ce un apropiat al Cancelarului Angela Merkel a spus despre aceştia că nu mai sunt bineveniţi. În prezent, în Germania trăiesc peste 1.4 milioane de turci cu drept de vot la referendum. Însă relaţia Germaniei cu Turcia s-a agravat după ce Ankara a început să folosească comparaţii naziste. Deşi Merkel le-a cerut turcilor să înceteze, Erdogan a repetat comparaţiile în mai multe discursuri. Olanda, un alt loc în care trăieşte un grup mare de turci cu drept de vor, a intrat în conflict cu Ankara după ce un purtător de cuvânt al guvenului a declarat că în Europa se aud „paşi ai neo-nazismului şi rasismului dus la extrem”.

Veysi Kaynak, un alt Vice-Prim Ministru turc, a criticat Norvegia pentru că oferă azil militarilor turci suspendaţi că ar avea legături cu lovitura de stat care s-a dat anul trecut în iulie. „Sunt de părere că din păcate acesta este primul semn că Europa, care suferă de războaie civile care costă sute de vieţi omeneşti nevinovate…se întoarce în Evul Mediu” a declarat oficialul turc pentru o agenţie de ştiri, citat re Reuters. În urma loviturii de stat care a eşuat, Turcia a arestat peste 40.000 de oameni bănuiţi că au fost implicaţi şi a suspendat alţi 100.000 din armată, sectorul public şi sectorul privat.

Sursa: Adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.