Eugenia Zegrean, soţia fostului preşedinte al CCR – Augustin Zegrean, cadru didactic la Colegiul Naţional Liviu Rebreanu, s-a arătat foarte revoltată de notele mult prea mari obţinute de unii candidaţi la examenul de Bacalaureat, elevi care au avut în permanenţă rezultate mediocre la învăţătură în anii de liceu.

În acest context, profesoara Zegrean a scris pe Facebook o scrisoare deschisă adresată absolvenţilor de clasa a XII-a.

Iată textul:

Dragi absolvenţi, 

Aţi trăit la intensitate maximă emoţiile bacului. Acum, eu vin şi vă tulbur din nou. 

Ce părere aveţi? Credeţi în minuni? Voi, cei care aţi învăţat pe brânci 12 ani de şcoală, credeţi că poate veni din urmă 12 ani de şcoală, credeţi că poate veni din urmă un elev de nota 6 (cu indulgenţă) şi nota 3 la simulare să recupereze în trei săptămâni şi să obţină nota 3 la simulare să recupereze în trei săptămâni ţi să obţină peste 9,80 la bac? Un elev, care n-a demonstrat niciodată nimic la ore, n-a făcut o teză peste 6, vine acum şi ne dă câte o palmă vouă, colegilor, şi nouă profesorilor, iar noi întoarcem şi celălalt obraz şi mergem mai departe?

 

Îmi pare rău pentru voi, dragi elevi, că aţi trăit o astfel de dezamăgire din partea unui coleg, prieten…

Din păcate, nu e prima dată când elevii „minune” recuperează în trei săptămâni şi îi surclasează pe toţi premianţii, iar eleva care a îndrăznit să scrie despre asta într-o gazeta a fost aspru criticată. Din păcate, asemenea nedreptzăţi nu pot avea loc decât cu complicitatea profesorilor… 

Nu pot decât să vă spun că sunt mereu cu gândul la voi.

Vă reamintesc nişte versuri:

„Nu spera când vezi mişeii

La izbândă făcând punte,

Te-or întrece nătărăii, De ai fi cu stea în frunte”.

(Mihai Eminescu – Glossa)

Acestea fiind zise, mergeţi înainte cu fruntea sus.

Succes!„, a scris Eugenia Zegrean, elevilor săi, pe Facebook.

Potrivit surselor noastre, elevul la care doamna profesor ar face referire ar fi Emanuel Ştefan Peica, fiul patronului de la Ten Trans.

Printre altele, Peica jr. a deţinut până în 2014 funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor Bistriţa-Năsăud.

Absolvent de clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa, Emanuel a picat bacul din cauza notei proastei obţinută la Matematică – 3,6. La celelalte materii la care a susţinut examenul de bacalaureat  – Limba şi literatura română  şi Anatomia şi fiziologia omului, genetică şi ecologie umană, Emanuel a obţinut note foarte mari – 9,85, respectiv 8,8. De aici, putem deduce faptul că, prin urmare nota care a deranjat şi  care a fost de fapt multe prea mare în raport cu rezultatele obţinute pe parcursul anilor de liceu, inclusiv la simularea examenului de bacalaureat, a fost cea de la Limba şi literatura română.

Aceleaşi surse susţin că Emanuel Peica a contestat nota obţinută la Matematică şi că se aşteaptă la o notă foarte mare, astfel încât media finală de la Bac să fie una mai mult decât onorabilă.

 

 

 

17 COMENTARII

 1. Eu propun sa se faca ancheta si sa se demonstreze de unde a avut Peica Emanuel Stefan subiectele! In 12 ani de scoala a fost doar de nota 6 cu indulgenta la Limba si literatura romana iar acum ia o nota aproape de 10 la bac! Asa ceva e imposibil! Elevi care au fost de nota 10 in toti anii de liceu nu au putut obtine acest rezultat! Aici se vede clar ca BANII VORBESC! Pacat ca unii colegi nu au curajul sa spuna adevarul! Pacat ca i-au inghitit lui toate prostiile si smecheriile care le-a facut in acesti ani!

 2. Bun! Sa intelegem ca sunteti mare iubitoare de „etica „(care!??!)’!citati versuri care transmit o consolare !undeva o urma de frustrare se interpreteaza!aduceti niste acuzatii grave!este clar ca poate aveti o problema cu oamenii norocosi!poate pretindeti ca toti sa aiba parte de o evolutie constanta si supusa! Dar unite ca „ei” cei norocosi au si altele de facut, pt ca pot!daaaaaa,pot!pot sa fie acolo unde oamenii se viseaza la 30 de ani de munca si ei la 18 au lumea la picioare!si asta pt ca sunt norocosi! Asa ca voi ceilalti ati face bine sa nu uitati ca rautatea se naste din inferioritate si prostie! Si nu uitati ca se poate ca atunci cand ceva devine prioritate sa nu conteze unde te afli ci incontro te indrepti! (Adica el ala varza ‘ a pus mana pe carte si v a dat peste bot pentru ca era momentul important iar restul erau doar perioade de depasit! !!!Asa ca inspirati, expirati, fiti mai buni si iubiti ….iubiti ca viata e frumoasa! !!!

 3. Fratii Bianca Peica si Ionut Peica la fel au luat bac-ul. Ei au stat prin cluburi in clasa a XII-a, nu la scoala ca restul ,,fraierilor” care invata pt a lua examenul maturitatii. Din pacate aceeasi figura s-a repetat si anul acesta .Oricum un lucru e sigur, banii nu tin locul mintii. E usor sa realizezi ca domnisoara Bianca, Stefan si Ionut au trecut prin scoala ca Voda prin loboda, doar purtand o discutie putem evalua intelectul scazut.Norocul celor doi frati este ca nu au semnalizat anul trecut prea tare cu nota de la bac, ca de’ daca luau vreun 10 probabil faceau valuri, dar si notele celor doi fiind imposibil de mari acesti nepoftind pe la scoala.

 4. Moldovan, daca tot zici ca banii vorbesc, de ce crezi ca a picat bacul? Fii serios/serioasa, te plangi ca pur si simplu a luat nota mai mare ca tine? Si-a picat pana la urma bacul. Cu ce te influenteaza ca el a luat 9,8 si tu n-ai luat? Poate a invatat Ion, si fix Ion a venit. Hai sa nu mai aruncam cu pietre degeaba.

 5. Şi toate aceste acuzații vin din partea unei profesoare ce i-a turnat unui băiat (cu o boala de vedere cronica) un pahar de ceai fierbinte in cap pentru ca şi-a permis săracul să stea în drumul ei. Toate astea s-au întâmplat pe holurile liceului Rebranu si cazul nu a fost mediatizat. Parintii baiatului nu au avut nimic de spus in fata dânsei din cauza funcției pe care o deținea soțul ei anul trecut! Aş dori şi eu să-i dedic doamnei profesoare 3 versuri:
  „Dacă vrei să stai,
  Cu mine la un ceai,
  Poți să stai, poți să stai…”
  DOC – „Ceai”
  Vreau să trag un semnal de alarmă! Vă rog, stimată presă, să vă interesati şi de alte nereguli din liceele județului nostru, vă asigur că nu o să regretați. De la jignire publică, la îngrădirea dreptului la propria imagine si la dreptul de liberă exprimare, o să găsiți de toate.Gândirea comunistă încă predomină sistemul educațional românesc, cu multe „fosile” ce refuză să se conforme noilor cerințe ale secolului XXI. Majoritatea elevilor nu merg cu drag la şcoala, tocmai pentru că sunt batjocoriți deoarece gândesc diferit. Indiferent de rezultatele lui Peica, doamna Zăgrean, de ce vă atacați public un fost elev, căruia i-ați fost dirigintă? Asta ar trebui să facă o dirigintă? – să îşi umileasca public elevul? şi daca tot l-ați umilit public, oare la clasă l-ați umilit vre-o dată? Profesorii fac elevii să „concureze” între ei pentru note, catalogând premianții ca exemple si „coada” ca năravul prost; în loc să îi ajute să „evolueze” impreună, ca un colectiv, ca o clasă îi dezbină, fapt ce mă întristeaza. Sper ca pe viitor să lasăm orgoliile de-o parte şi să ne facem curat în propria ogradă înainte de-a arunca „mizeriile” la vecinu.
  Cu stimă,
  Un absolvent de liceu.

 6. Am luat 6 la simulare, nu mi-am dat niciodata silinta si eram un elev cam de 7 si totusi am reusit sa iau in bac 9.50 fara ajutor din afara. Pot sa trag o singura concluzie, ce spune doamna Zegrean e doar un moft. Oricum stie toata lumea ca nu e chiar in toate „facultatile” mintale. O zi buna!

 7. E de-a dreptul penibil mesajul profesoarei, sincer.
  Nu cunosc personal pe niciunul dintre ei, dar as vrea sa o contrazic pe stimata doamna spunandu.I ca SE POATE! POTI SA INVETI INTR-O SAPTAMANA CAT AU INVATAT ALTII IN 4 ani, ok? Poate altii au invatat doar pt note, iar tipul respectiv a invatat exact ce I a si venit la BAC. De cand premiantii sunt si cei mai dezvoltati intelectual? De ce nu puteti concepe ca sunt si elevi care nu trebuie sa toceasca zilnic pt a ajunge la performantele celorlalti? Este PENIBIL sa te iei de un elev care a luat o nota buna la una dintre materiile de la bac, chiar daca a cazut la alta. Presupun ca, daca era ” pe.bani”, cum multi sunstin, nu ar fi cazut la matematica. Just sayin’

 8. Da, intradevar, dupa spusele doamnei Zagrean, numele conteaza.Acest fapt l-a dovedit si dansa, care practica „notarea in functie de nume”. Sunt nenumarate cazuri in care ,doi elevi unul „premiant” (cum s-a spus mai sus) si unul „lenes” au luat note diferite, ei avand aceeasi lucrare, aceleasi cuvinte.Continutul nu era foarte important, conta doar numele, aspectul lucrarii si faptul ca „a scris mult”.Deci, numele de Emanuel Peica reflecta nota 6 , asa a inceput si asa a si terminat liceul.

 9. dacă aceasta este presa, chiar și locală; adică să te ducă capul să crrezi un scenariu de conflict după o frustrare că asta este pană la urmă; este o generalitatein Romania, la examene să fie astfel de situați contează pila, dar testele scrise din cate știu sunt cu sistem de confidentialitate; daca s-a trisat elevul s-a intalnit cu profesrul sau cineva apropiat lui, bugetari cu salarii de 2000-3000 lei si concediu doua luni si tot ei fac figuri; nu creați probleme prin astfel de articole

 10. Și profesorii „complici” cine sunt, doamna Zegrean? Dacă încercați să o atacați pe doamna profesoară Halaszi, cred că știm cu toții că vă depășește si „vă dă clasă” să zicem așa, deci nu are rost să aruncați cu noroi doar pentru că e o profesoară cu mult mai bună decât dumneavoastră. Știm că vă e greu să faceți ceva pe cont propriu sau din propria știință, dar nu fiți invidioasă pe cei care reușesc să se afirme prin propriile puteri. În loc să aduceți acuzații nefondate, mai bine întrebați-vă de ce elevii dumneavoastră de la școală merg in particular la această profesoară, cred că e din cauza că îi pregătiți prea bine… 😛

 11. Dna Zagrean,tinand cont de facultatilor mintale si probitatii morale a minunatului d-voastra sot considerati ca era indreptatit sa ocupe functia de presedinte a Curtii Constitutionale a Romaniei?

 12. La fel s a intamplat si cand am dat eu bacul la Liviu Rebreanu, dar pe atunci justitia statea degeaba: colegi corijenti la mai multe materii au luat note 9.60 – 9.96… de toata jena. Doamna profesoara are dreptate. Mi a fost si mie profesoara. O stimez. Speram ca justitia sa isi faca treaba si sa dispara smecheria

 13. E un caz strigător la cer! Cine învață la română în liceu poate avea o zi proastă. Dar unul care nu cunoaşte regulile gramaticale, ale nuanțelor literaturii române, cum se poate pe ultima sută de metri să recupereze ..şi să urce de la 5-6, la 9-10???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.