Vasile Moldovan, între sustinerea PDL si sporurile electorale acordate angajatilor primariei bistritene

Desi primarul Bistritei parea sa cada de la înaltime, procentele pe care actualul edil al Bistritei le-a primit în urma mai multor sondaje de opinie facute în ultimele saptamâni fac ca orice fel de amenintare cu retragerea sprijinului politic sa fie o banala furtuna într-un pahar cu apa.

Anuntul facut de premierul Calin Popescu Tariceanu cu privire la faptul ca, alegerile locale vor fi organizate, cel mai probabil, la sfârsitul lunii mai – începutul lunii iunie, data exacta urmând sa fie stabilita în aceste zile de catre Guvern, a dat alarma în interiorul tuturor formatiunilor politice. Cu toate acestea, liderii politici se feresc sa scoata la lumina sondajele comandate, care spun exact care sunt candidatii cei mai bine situati pentru primariile din Bistrita-Nasaud.

Daca la PSD mult asteptatul candidat la fotoliul de primar sta înca pe marginea terenului privind la lumea dezlantuita, la PDL lucrurile sunt clare, desi “sabia sporurilor” sta deasupra capului lui Vasile Moldovan. Nu acelasi lucru îl putem spune despre PNL sau PRM, unde, misterul pluteste înca deasupra numelor candidatilor.

Razboiul sporurilor

Din cauza unor tensiuni mai vechi, existente între deputatul Ioan Oltean si primarul Vasile Moldovan, în calitatea sa de lider al filialei municipale a PDL, mai sar, din când în când, scântei. Motivele sunt dintre cele mai variate, unul dintre acestea facând referire la imaginea PDL de dupa “scandalul sporurilor”.

Unde dai si unde crapa

Scandalul a izbucnit imediat ce presa a aflat ca cei peste 700 de angajati ai primariei ar beneficia de nu mai putin 15 sporuri, care mai de care mai nastrusnice. Astfel, în prima sedinta din acest an a Consiliului local, a existat pe ordinea de zi si un proiect de hotarâre care viza aprobarea Contractului colectiv de munca al personalului contractual din aparatul de specialitate al Primarului municipiului Bistrita si din serviciile publice de interes local.

Potrivit anexei contractului de munca încheiat între Consiliul Local al municipiului Bistrita si angajatii acestei institutii pe anul în curs, pe lânga sporurile de baza, salariatii Primariei municipiului Bistrita vor beneficia si de alte 15 sporuri si facilitati dupa cum urmeaza: spor pentru orele lucrate în timpul noptii de 25 la suta si spor pentru orele suplimentare prestate peste durata normala a timpului de lucru, spor pentru fidelitate si loialitate fata de institutie, pentru salariatii nesanctionati si pentru cei sanctionati, a caror sanctiune a fost radiata din cazierul administrative, spor pentru conditii deosebite de 30 la suta, care se acorda muncitorilor ce asigura salubrizarea pietelor, altii decât angajatii operatorilor de salubritate din municipiul Bistrita, spor pentru conditii vatamatoare de 15 la suta spor pentru conditii deosebite de 10 la suta pentru activitatea de curatare a WC-urilor publice si de încasare directa a taxelor pentru folosinta acestora si spor pentru conditii vatamatoare de 10 procentes, spor pentru conditii periculoase, pentru conditii vatamatoare de sapte la suta, de toxicitate.

La toate acestea se mai adauga si alte facilitati, dupa cum urmeaza: spor de toxicitate, în cuantum de pâna la 10 la suta, spor de relatii cu publicul, tot de 10 procente, un al spor de mobilitate si sporuri pentru titluri stiintifice si pentru elaborarea de proiecte cu fonduri comunitare. Sigur ca, din lista cu pricina nu lipseste sporul de antena, pentru depasiri ale câmpului electromagnetic de radiofrecventa si microunde de 10 procente.

Cu toate acestea, cel mai tare spor este stipulat de urmatoarea fraza, existenta în aceeasi anexa a Contractului Colectiv de munca: „Salariatii au dreptul, pe lânga indemnizatia pentru concediul de odihna, la o indemnizatie pentru refacerea capacitatii de munca, echivalenta cu salariul de baza al lunii anterioare plecarii în concediu de odihna”.

Oltean spune ca nu stia de sporul respectiv

Recent, deputatul Ioan Oltean a criticat în termeni duri salariile din administratia publica locala. În aceeasi ordine de idei, liderul pedelist a mai apreciat ca niciun consiliu local nu are voie sa depaseasca limitele suportabilitatii buzunarului fiecarui cetatean, acest lucru fiind valabil si pentru Consiliul Local al municipiului Bistrita, cât si pentru primarul Vasile Moldovan.

Cu toate acestea, Oltean a spus ca nu are cunostinta de faptul ca primarul Vasile Moldovan ar fi aprobat mult hulitul spor de „dupa concediu”. „Am fost suprins de un asemenea spor de refacere a capacitatii de munca si l-am întrebat pe primarul Vasile Moldovan despre ce este vorba si mi-a spus ca nu exista, dar eu nu am vazut contractul colectiv de munca. Nu pot sa vorbesc pâna nu vad documentul. Daca exista un spor pentru întoarcerea din concediu de odihna aprobat de Consiliul Local Bistrita la propunerea lui Vasile Moldovan, primarul nu va mai candida din partea noastra”, a subliniat liderul democrat-liberal.

Aceeasi soarta „trista” i-ar astepta si pe cei sase consilieri locali ai PDL, daca se va dovedi faptul ca acestia au votat cu ochii închisi respectivul spor. „Daca un asemenea spor a fost votat de consilierii nostri fara sa ia nicio atitudine, vor suporta aceleasi consecinte”, a mai spus Oltean.

Vorbe si fapte

Fapte domnule, fapte, ar spune cineva. Însa, imediat dupa respectivele declaratii, Oltean a si nuantat ca nu primarul este cel care hotareste taxele, ci autoritatea locala, de facto, consilierii locali. Asa o fi, dar cel mai bine si mai bine ar fi ca cel vinovat sa fie liderul de sindicat, adica domnul Cretiu, cel care îsi cumpara SUV de 100.000 de lei. Asta, pentru o functionare mai buna a sectorului pe care îl pastoreste. Asa cum ne-am asteptat, primarul Moldovan a reactionat declarând ca formularea din contractul colectiv de munca referitoare la indemnizatia de refacere a capacitatii de munca a fost gresit înteleasa, aceasta neexistând de fapt. De fapt, cine stie, asa o fi!

Scântei, doar de ochii lumii

Declaratiile deputatului Ioan Oltean nu sunt deloc credibile, mai ales ca, Vasile Moldovan a fost, este si va ramâne candidatul cel mai puternic în lupta pentru Primaria Bistrita. Mai mult, actualul primar pare sa nu aiba un contracandidat pe aceeasi masura, el fiind deja cotat în unele sondaje cu mult, chiar prea mult peste toate asteptarile.

Asa ca, despre ce retragere a sprijinului politic facem vorbire? Virtual, teoretic, totul este posibil, practic e absolut imposibil. De ce? Iata de ce…

Uite candidatul, nu e candidatul

Pentru fotoliul de primar al Bistritei, principalele forte politice vor arunca în lupta nume grele, desi pâna la ora actuala stim doar ca Vasile Moldovan este singurul candidat care a fost confirmat si de conducerea PDL, ceea ce ne confirma teoria noastra cu furtuna în paharul cu apa.

PSD – aici situatia nu este tocmai clara, batalia din sondaje desemnându-l pe Ovidiu Teodor Cretu drept politicianul care se va bate cu Moldovan. Marele perdant, din cadrul PSD, al cursei pentru primarie este fratele lui Viorel Moldovan, Adrian. Poate, un fel de ultima solutie, Cretu a fost anuntat dupa ce tratativele cu Ioan Nelu Botis au cazut. Asadar, deocamdata Cretu contra Moldovan.

Dupa toate probabilitatile, lupta pentru fotoliul de primar se va da între PDL si PSD, deoarece, la aceasta ora, PRM nu stie daca e vorba de Georgiu sau Belei, iar PNL nu are habar daca exista prin zona vreun candidat valabil. Nu este, ca daca era îl stiam!

Asa ca, nu ne mai ramâne decât sa reamintim politicienilor locali urmatorul fapt – la finele saptamânii, seful Executivului, premierul Calin Popescu Tariceanu a precizat, din nou, ca alegerile locale din acest an vor fi organizate la termen, la încheierea mandatului de patru ani al administratiei publice locale, la o data care nu se va suprapune cu Sarbatorile de Pasti si Campionatul European de Fotbal.

"Vreau sa dau posibilitatea ca atentia electoratului sa fie captata de problemele aflate în dezbaterea campaniei electorale", a spus Tariceanu. E vorba oare ca nu carecumva sa scape dumnealor, candidatii, vreun vot decisiv sau vreun meci de fotbal?

Premierul declara recent ca, adoptarea votului uninominal ar putea duce, în anumite conditii, la decalarea alegerilor si organizarea lor simultan, iar Guvernul ia în calcul eventualitatea devansarii alegerilor parlamentare.

De asemenea, pe 15 februarie, seful Guvernului estima ca primul tur al alegerilor locale din acest an va fi organizat, cel mai probabil, la 25 mai, iar al doilea tur de scrutin va avea loc la 8 iunie.

Norica Oprea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.