Egiptul in pragul unui razboi internetnic

Noi violente au avut loc in Egipt, acolo unde mii de crestini au iesit in strada la Cairo pentru a protesta impotriva incendierii unei biserici din sudul tarii.  Biserica a fost distrusa dintr-o eroare voita sau nu, dupa ce guvernatorul regiunii a anuntat comunitatea musulmana ca aceasta ar fi fost construita fara autorizatie.

Situatie tensionata in Egipt, acolo unde mii de crestini au iesit in strada pentru a protesta impotriva incendierii in data de 8 octombrie a unei biserici de catre un grup de musulmani. Biserica fusese distrusa de catre un grup de tineri musulmani, dupa ce guvernatorul regiunii Assuan,  Mostafa el-Sayyed, a afirmat ca aceasta a fost construita fara acordul autoritatilor. In prima zi a protestelor, maifestantii au pornit din cartierul Chobra si s-au indreptat spre Maspero, centrul Cairo-ului, ajungand in fata sediului televiziunii publice, unde au scandat "Jos maresalul" Hussein Tantaoui, lider de facto al Egiptului dupa demisia presedintelui Hosni Mubarak. Potrivit televiziunii publice, manifestantii au blocat caile de acces catre sediu, cerand demisia guvernatorului din Assuan. Avea sa fie abia inceputul unei miscari a crestinilor, sondata cu zeci de morti si mobilizarea armatei, la doar noua luni de la inlaturarea lui Hosni Mubarak.

Situatie de asediu in Cairo

Autoritatile egiptene au declarat stare generala de asediu la Cairo dupa ce protestele de amploare au dus la moartea a 23 de persoane, dupa ultimele informatii facute publice.  Potrivit unui bilant difuzat de catre Ministerul Sanatatii egiptean, protestele s-au soldat cu moartea a 23 de persoane si ranirea a altor 174, insa nu se stie concret cati dintre acestia erau civili si cati militari, un raport anterior anuntand moartea a trei militari. Ca urmare a viloentelor extreme, televiuziunea publica a carui sediu fusese blocat a comunicat starea de urgenta instalata, mentionand ca acaesta dureaza de la orele 02.00 pana la 07.00 din cartierul Maspero si pana in Piata Abbassiy din Cairo. Potrivit unui corespondent al agentiei franceze de presa AFP, o persoana dintre cele ucise avea fata desfigurata, in fata spitalului inc are se aflau cadavrele celor ucisi adunandu-se rudele acestora si multimea furioasa. Potrivit unui preot copt, citat de acelasi corespondent AFP, un vehicul al armatei ar fi trecut peste cinci manifestanti, cauzandu-le moartea.  

In intervalul orar mai sus mentionat, in centrul metropolei a fost decretata o incetare a focului pentru a se restabili calmul, iar securitatea a fost intarita in jurul Parlamentului, al sediului Consiliului de Ministri si al Muzeului Arheologic. Cel putin 40 de persoane au fost arestate in urma confruntarilor. Conform premierului egiptean, confruntarile violente dintre crestinii copti si fortele de orfine a fost cel mai violent episod al societatii egiptene, dupa revolta ce a dus la caderea presedintelui Hosni Mubarak, in februarie. Acesta a aratat ca nu este exclus ca incidentele sa fie rodul unui complut.  „Ceea ce se petrece nu sunt confruntari intre musulmani si crestini, sunt tentative de a provoca haos si revolta", a precizat acesta pe pagina de Facebook, pentru o alta agentiei declarand ca ar fi vorba despre „un complot pentru a indeparta Egiptul de alegeri" si a apreciat ca tara se afla „in pericol". In acest sens, este de mentionat faptul ca la data de 28 noiembrie urmeaza sa aiba loc primele alegeri de la plecarea lui Mubarak, dar modalitatea desfasurarii acestora face obiectul dezacordurilor si exista convingerea ca vor fi marcate de violente. Armata, care detine puterea de la demisia lui Mubarak sub presiunea strazii, nu a transmis inca un calendar precis de remitere a puterii catre civili, promisa dupa alegerile prezidentiale, a caror data nu a fost fixata.
De parere ca ar fi vorba de un complot sunt si alte organizatii si state din lumea araba. Hezbollah a declarat ca ciocnirile din Egipt sunt parte a unui proiect american de a "imparti Orientul Mijlociu pe baza diferentelor religioase si rasiale". Miscarea libaneza le-a cerut egiptenilor sa fie vigilenti si sa incerce sa-si rezolve conflictele prin negociere.

Coptii, persecutati dintotdeauna

Ultimele incidente din capitala Egiptului sunt doar un episod al conflictului ce mocneste intre comunitatea musulmana si cea copta din regiune. In ajunul anului nou dintre 2010 si 2011o bomba a ucis peste 20 de crestini copti adunati in fata unei biserici. Incidentul a dus la sporirea securitatii pe strazile unde se adunau coptii, care urma sa sarbatoreasca Crpciunul Copt dupa calendarul julian. Politia a raspandit o poza care il infatiseaza pe presupusul responsabil pentru atacul cu bomba dar acesta nu a fost prins nici pana acum.

In familia Bisericilor Ortodoxe Orientaleale ,Biserica Copta detine un loc de frunte cu o viata religioasa si de cult intensa si cu o doctrina bine definita.Termenul de Copt vine de la grecescul aigiptos, desemnand pe locuitorii Egiptului dinainte de cucerirea araba, care la acea data erau toti crestinii,iar in araba qibt.

Conform unei traditii consemnate de istoricul Eusebiu de Cezareea, cretinismul a patruns in pamantul Egiptului de timpuriu. Sfantul Apostol Marcu fiind primul predicator care a raspandit crestinismul care a suferit moarte martirica in Alexandria, la anul 68. Incepand cu aceasta data Egiptul si mai ales Alexandria devine unul din cele mai importante centre ale crestinismului cu un sir nesfarsit de aparatori ai credintei crestine, cu o viata religioasa si monahala intensa cu ganditori si teologi de prestigiu ca: Panteon, Origen ,Didim cel Orb,Sfintii Atanasie si Chiril ca influienta hotoratoare in definirea dogmelor primelor trei Sinoade Ecumenice.

Biserica Ortodoxa Copta

Biserica Ortodoxa Copta este o parte din Biserica Ortodoxa a Alexandriei care s-a separat de bisericile bizantine in urma Sinodului IV Ecumenic de la Calcedon din 451. Avand o istorie comuna cu Biserica din Alexandria Calcedoniana, isi are radacinile in propovaduirea Sfantului Apostol Marcu. Biserica Copta face parte din grupul bisericilor ortodoxe orientale. Intaistatatorul ei este Papa Copt din Alexandria, in prezent Papa Shenouda al III-lea. Biserica Ortodoxa Copta din Alexandria are aproximativ 18 milioane de credinciosi crestini ortodocsi copti in Egipt si in lumea larga. Pe langa acestea, este biserica mama pentru Bisericle Ortodoxe din Etiopia si din Eritreea. Mai mult de 95% din crestinii din Egipt sunt ortodocsi copti, dar exist si alte "Patriarhii de Alexandria" la fel ca si mici comunitati de protestanti si anglicani.

Sabin RIPAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.