Pantics Levente, bistriţeanul implicat în scandalul documentarului trucat de cei de la Sky News care prezenta un presupus trafic de arme, s-a reprofilat, după ce Vodafone a renunţat la serviciile sale. Acesta şi-a făcut firmă şi s-a pus pe închiriat maşini scumpe.

 

În urmă cu mai bine de jumătate de an, pe harta României era pusă Jeica, un sat din Bistriţa-Năsăud. Acest sătuc din judeţul nostru era urmărit de întreaga suflare din România şi din Marea Britanie, după ce într-o pădure de lângă localitate s-a filmat un documentar produs de Sky News şi difuzat tocmai în U.K.

Reportajul, care prezenta traficul de arme din România, a fost realizat de jurnalistul britanic Stuart Ramsey, care a şi mimat un dialog cu aşa-zişii traficanţi, trei români de etnie maghiară.

Aceştia şi-au prezentat armele şi au precizat în reportaj că pentru suma potrivită ar vinde o armă oricui, chiar şi grupărilor teroriste. În reportaj se specifica faptul că aceste arme ar fi provenit din Ucraina şi ar fi ajuns în ţările Europei Occidentale.

„Traficanţii” erau îmbrăcaţi în haine de camuflaj şi aveau cagule pe faţă pentru protejarea identităţii. Numărul de înmatriculare al jeep-ului care apare în filmare a fost şi el luat jos.

Odată difuzat, reportajul a dus la un scandal, cu potenţial diplomatic. Asta deoarece concluzia jurnaliştilor britanici era că instituţiile abilitate ale statului român dorm, iar traficanţii de arme îşi fac de cap în ţara noastră, alimentând teroriştii cu arme.

traficantii sky news

Informaţiile din documentar, contestate instant

După ce a fost difuzat, documentarul s-a rostogolit ca un bulgăre pe la televiziunile din Europa, dar şi pe la cele din România. La scurt timp după au intrat pe fir şi procurorii DIICOT, care au ajuns la concluzia că acest documentar a fost o făcătură ieftină.

Traficul nu a fost de fapt trafic, ci un teatru ieftin, iar armele prezentate în documentar erau de vânătoare şi nu de război, cum sugerau protagoniştii. Mai mult, pentru aceste arme existau şi acte.

Protagonişti erau trei români, de etnie maghiară, unul stabilit în Marea Britanie, altul în Mureş şi altul în Bistriţa-Năsăud. Întreaga filmare a fost realizată în Jeica, satul unde locuiau părinţii soţiei unuia dintre „traficanţi”.

Aurelian Mihai Szanto, cel care a intermediat tot acest teatru, Pantics Attila Csaba şi vărul acestuia Pantics Levente, care au jucat rolul traficanţilor, au fost arestaţi preventiv, scăpând abia câteva luni mai târziu.

Cei trei au recunoscut în faţa anchetatorilor că totul a fost un teatru ieftin, pentru care au primit în total 2.000 de euro. Aceştia au susţinut însă că jurnaliştii britanici le-ar fi spus că este vorba despre o reconstituire şi nu un documentar în adevăratul sens al cuvântului. Cel care făcut legătura jurnaliştilor britanici cu Pantics Attila Csaba şi Pantics Levente, care sunt şi vânători pasionaţi, de aici şi armele pe care le aveau, a fost Aurelian Mihai Szanto, care locuia în Marea Britanie.

Cei trei au fost puşi sub urmărire penală, acuzaţiile aduse de anchetatori fiind destul de serioase: constituirea de grup infracţional organizat, contrabandă calificată şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. „Traficanţii” au petrecut două luni după gratii, fiind eliberaţi la începutul lunii octombrie, sub control judiciar.

Pantics Levente, unul dintre „traficanţi” care este stabilit în Bistriţa de ani de zile, s-a trezit şi cu un sechestru asigurator pus de anchetatori pe sumele de 8.950 de euro şi 13.700 de lei. În luna septembrie a anului trecut, acesta a scăpat şi de acest sechestru, contestându-l în instanţă.

Banii au fost ca o mană cerească pentru Pantics, mai ales că îşi pierduse şi job-ul de la Vodafone, în urma scandalului. Odată cu eliberarea, acesta pare să fi scăpat de probleme. Deşi acuzaţiile aduse de anchetatorii DIICOT erau destul de serioase, din octombrie de când cei trei au fost lăsaţi sub control judiciar, Pantics n-a mai fost întrebat de sănătate.

Şi trimiterea în judecată se lasă aşteptată, după ce anchetatorii s-au luptat cu morile de vânt în încercarea de a-i aduce la audieri pe jurnaliştii britanici care s-au aflat în spatele acestui documentar, care au fost şi ei puşi sub acuzare pentru comunicare de informaţii false.

Pantics şi-a reluat viaţa alături de soţia stomatolog şi cei doi copii. Bărbatul a avut ocazia să petreacă sărbătorile de iarnă alături de familie, s-a reapucat de sport  şi a pus-o de o afacere, dacă tot avea timp liber şi primise banii sechestraţi înapoi.

masina pantics

A renunţat la telefonie şi s-a apucat de închiriat maşini

Pantics Levente a renunţat la telefonie şi s-a reprofilat, spre închiriat maşini. Singura firmă în care apare numele lui Pantics este Sys Dental SRL, folosită cel mai probabil de soţia sa, medic stomatolog de profesie.

Potrivit apropiaţilor, acesta s-a asociat cu un prieten şi închiriază maşini de lux. Deocamdată disponibile ar fi doar două autoturisme Mercedes. Este vorba despre un Mercedes E 200 CDI, model din 2013, cu 136 cai putere, transmisie spate, cutie de viteze automată, interior din piele neagră şi aer condiţionat.

Acesta valorează în jur de 18.000 de euro second hand. La acest autoturism se adaugă şi un Mercedes din 2010. „Alegria rent a car” are şi un sediu fizic, care funcţionează pe Calea Moldovei.

Firma şi-a început activitatea abia luna aceasta, având parte deja de primii clienţi, care s-au arătat mulţumiţi de servicii. Maşinile sunt dedicate în special oamenilor de afaceri pretenţioşi, care vor să se plimbe prin Bistriţa cu un autoturism premium.

Autoturismele se pot închiria pentru minim două zile. Cei care închiriază autoturismele pentru 2-3 zile au de scos din buzunare 40 de euro pe zi, cei care închiriază până la 10 zile plătesc doar 30 de euro pe zi, cei care închiriază pentru aproape trei săptămâni plătesc 25 de euro, iar cei care vor maşina pentru mai mult de 21 de zile scot din buzunare doar 20 de euro pe zi.

Preţurile practicate de Pantics sunt considerabil mai mari decât cele cerute de alte firme care închiriază autoturisme. Dacă cele mai multe nu cer mai mult de 50 de lei pe zi, adică în jur de 11 euro, Levente Pantics cere de patru ori mai mult dacă închirierea este pe o perioadă scurtă.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.