Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a semnat la Bistrita, alaturi de prefectul judetului Bistrita-Nasaud,  Cristian Florian, un contract de finantare din fonduri structurale, pentru proiectul “@dministratie moderna in slujba cetateanului”. La eveniment a fost prezent si vicepresedintele Camerei Deputatilor, deputatul Ioan Oltean. Valoarea totala a proiectului este de 2.078.768,68 lei, din care 1.676.571,52 lei reprezinta valoarea asistentei nerambursabile. Scopul proiectului este de a pune la dispozitia cetatenilor, un sistem de tip e-Administratie, pentru furnizarea de servicii publice electronice, prin informatizarea a 15 fluxuri de lucru interne.

 
Implementarea acestui proiect va oferi posibilitatea atat cetatenilor, cat si agentilor economici, de a interactiona, in mod bidirectional, cu serviciile de administratie, pentru a obtine informatii de interes public, dar si pentru a primi raspuns la solicitari.
 
Prin intermediul sistemului, cetatenii vor avea acces la urmatoarele tipuri de servicii electronice:
• Vizualizarea informatiilor publice on-line;
• Descarcarea de formulare-avize pentru completare;
• Consultarea stadiului unei cereri depuse;
• Audienta on-line;
• Plata on-line a taxelor-plata de apostilare;
• Informare integrata pentru cetateni si mediul de afaceri in domeniul serviciilor publice de eliberare pasapoarte, permise auto, inmatriculari, apostilare documente, eliberarea autorizatiilor pentru colectarea deseurilor.
 
Precizam ca, un numar de 291 de persoane vor fi instruite pentru utilizarea aplicatiei informatice.
De asemenea, ponderea serviciilor electronice implementate, ca urmare a realizarii proiectului, in totalul serviciilor furnizate de solicitant va creste pana la 63% la finalul implementarii proiectului.
Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) este institutia care are rolul de a realiza politica Guvernului in sectoarele comunicatiilor electronice si audiovizuale, serviciilor postale, tehnologiei informatiei si in domeniul serviciilor societatii informationale si ale societatii bazate pe cunoastere din Romania.
OIPSI este organizat la nivel de directie generala, in cadrul MCSI, avand ca scop gestionarea proiectelor finantate din Fonduri Structurale in domeniul IT&C prin implementarea operatiunilor Axei III din Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice
4.400 de procese castigate de sindicalistii bistriteni
Peste 4.400 de angajati din invatamant din judetul Bistrita-Nasaud, membri ai Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), au castigat procesele intentate in baza Legii 221/2008, prin care salariile lor ar fi trebuit sa fie majorate cu 50%.
 
Potrivit liderului FSLI Bistrita-Nasaud, Emil Mocian, in instanta au ajuns 4.460 de astfel de dosare, din totalul de 4.625 membri de sindicat, iar cauzele au fost castigate in totalitate.
 
”Atat comanda politica a unor primari, cat si excesul de zel al unor directori  i-au determinat sa mearga la Curtea de Apel Cluj. La Curtea de Apel mai avem vreo 17 dosare, celelalte au trecut si au primit favorabil. Ca atare, inca nu am putut sa punem in executie, deoarece asteptam si celelalte 17 dosare”, a precizat Emil Mocian. Secretarul FSLI Bistrita-Nasaud, Dumitru Ilies, a adaugat ca, incepand din luna ianuarie a acestui an, au inceput actiunile in instanta si pentru recuperarea reducerii cu 25% a indemnizatiei de concediu.
 
Pana in acest moment, au fost intocmite dosare complete pentru 84 de unitati de invatamant din judet, din totalul de 124 afiliate FSLI, iar 35 dintre acestea au inregistrat deja in instanta dosarele celor circa 1.300 de angajati.
 
Potrivit prevederilor OUG 71/2009, profesorii bistriteni care au primit sentinte favorabile pe Legea 221/2008 vor putea recupera abia incepand cu anul 2012 o parte din suma datorata, si anume 34% in 2012 si cate 33% in 2013 si 2014.
Ioan Botis: “Fondurile de pensii private obligatorii ar trebui sa-si asume un risc mai mare”
Ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat la conferinta Mediafax Talk about Private Pensions ca fondurile de pensii private obligatorii ar trebui sa-si asume un risc mai mare pentru ca sunt oameni care doresc o pensie mai mare si sa riste mai mult, iar acest tip de administrare ar fi mai eficient.
Botis considera ca fondurile de pensii ar trebnui sa lucreze pe "trei etaje", care sa vizeze riscuri reduse, mici si mari.
 
"As vrea sa mergem pe acest tip de administrare. Ar fi mai eficient. Beneficiile pot fi consistente. Este o mare provocare pentru administratorii Pilonului II de pensii. In prezent, pana in 70% din aceste fonduri se duc pe obligatiuni de stat, unde riscul este scazut", a precizat demnitarul.
El a explicat ca in interiorul aceluiasi fond de administrare ar trebui sa existe posibilitatea alegerii de riscuri mici, medii si mari, portofolii care in prezent nu exista.
 
"Vom lucra la o astfel de propunere si vom vedeadaca se va ajunge la un consens", a mai spus Ioan Botis.
 
Reprezentantii fondurilor de pensii private au sustinut propunerea ministrului Muncii, afirmand ca este necesara diversificarea optiunilor.
Presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania si CEO al Allianz-Tiriac Pensii Private, Crinu Andanut, a declarat ca sustine initiativa ministrului, diversificarea optiunilor pentru participantii la fondurile private de pensii fiind o sarcina tratata cu prioritate.
 
Acesta a sustinut necesitatea introducerii unui nou pas in Pilonul II, in sensul educarii romanilor in ceea ceea ce insemna investitiile.
 
"Putem regla acest lucru, astfel incat tinerii sa intre preponderent pe un risc ridicat, sa existe un risc mediu pentru cei cu varsta medie si in ultimii ani sa intre automat un risc redus. Trebuie sa facem acest pas, dar ar trebui sa existe un gir mai puternic pentru Pilonul II prin nevoia stringenta de schimbare de mentalitate", a mai spus Andanut.
Presedintele CA de la ING Pensii, Cornelia Coman, a afirmat ca exista o anume politica de investitii, iar administratorii trebuie sa fie atenti la randamentul nivelului garantat si la posibilitatile de diversificare pe sectoare, pe care Bursa de Valori nu o asigura in acest moment.
 
Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea, a spus ca dupa trei ani de functionare, fondurile de pensii private nu trebuie sa raspunda doar nevoii sociale, ci si asteptarilor pe care le au autoritatile, adica sa devina un factor de finantare a economiei.

Alin Cordos

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.