După cum transmite Sindicatul Europol, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a elaborat un proiect de OUG care modifică Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului și care are menirea introducerii ca sursă de proveniență a ofițerilor, absolvenții masteratelor profesionale pe care Academia de Poliție „A. I. Cuza” ar urma să le organizeze.

„Importanța” alocată acestui subiect de către MAI a fost pe măsura timpului alocat pentru această inițiativă, adică de vineri, 25.06.2021, ora 15:00, până luni, 28.06.2021, ora 08:30. De data aceasta nu s-a mers pe principiul „noaptea ca hoții” ci s-a mers pe principiul „în weekend ca hoții”. Doar, doar va trece proiectul de OUG neobservat și nu va exista suficient timp pentru a exista reacții din partea partenerilor sociali și a polițiștilor.

Mai mult decât atât, pretinsa urgență invocată de MAI pentru acest proiect și pentru lipsa timpului necesar dezbaterii a fost reprezentată de expirarea termenului de înregistrare a programului de studii la ARACIS (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior), ce se poate realiza până la 30.06.2020. Realitatea este că acest proiect de OUG putea fi dezbătut pe îndelete, cu toate părțile interesate, încă din data de 07 mai 2021, când a avut loc Comisia de dialog social pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr.294/2007 privind organizarea și funcționarea Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din cadrul Ministerului Afacerilor Interne când a fost introdus masteratul profesional. Însă s-a mers pe burtă, în stilul specific MAI, și a fost lăsat acest proiect în ultimul moment tocmai pentru a invoca „urgența” ca pretext.

Totodată, conducerea MAI a planificat de vineri până luni și dezbatere publică, din oficiu, pentru a bloca orice variante de a avea o dezbatere aprofundată a condițiilor în care să funcționeze masteratele profesionale. O altă dovadă a mimării dialogului social și a faptului că ședința de azi dimineață a fost doar un simulacru, este confirmarea reprezentanților MAI că proiectul de OUG a fost trimis spre avizare Consiliului Economic și Social înainte de ședința Comisiei de Dialog Social și înainte de dezbaterea publică ce va avea să fie la ora 14:30. Cu alte cuvinte, indiferent cu câte propuneri și argumente ar fi venit Sindicatul Europol, deznodământul era același, adică se mergea pe proiectul MAI, fără nicio altă completare.

În altă ordine de idei, reprezentantul Sindicatului EUROPOL a criticat în termeni duri modalitatea în care conducerea MAI înțelege să respecte dialogul social (VEZI AICI VIDEO) și implicit importanța partenerilor sociali, iar pe proiectul de OUG a formulat următoarele propuneri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here