Interlopul Adrian Groșan a reușit încă o dată să scape dintr-un labirint juridic care pentru mulți ar părea impenetrabil. Magistrații de la Judecătoria Beclean au dispus, la sfârșitul lunii februarie, încetarea unui proces penal în care interlopul era acuzat de vătămare corporală, după ce a intervenit prescripția răspunderii penale. Cu un trecut presărat de infracțiuni – de la tâlhărie, amenințare, șantaj, furt, până la trafic de droguri, Adrian Groșan pare că s-a născut sub o stea norocoasă când vine vorba de a scăpa printre degetele justiției. În acest moment, bărbatul este arestat preventiv într-un dosar de trafic de droguri, dar nu se știe cum va decurge procesul și dacă va găsi portița de scăpare la fel de simplu.

Faptele pentru care s-a împlinit termenul de prescripție datează încă din perioada în care Groșan se numea Adrian Tarniță, respectiv din aprilie 2015. Bărbatul a fost acuzat de săvârșirea infracțiunii de vătămare din culpă, după ce a provocat un scandal în barul pe care îl administra în localitatea Uriu, local la care interlopul era și agent de securitate. În dosarul înregistrat pe rolul Judecătoriei Beclean, alături de Groșan s-au înscris în loja inculpaților Ioan Levente Mărcuș și Cristian Pintea, doi bărbați care s-au aruncat cu capul înainte în încăierare.

Groșan făcea regulile în barul său: pipăia pe cine voia, lovea pe oricine 

Sămânța scandalului a fost sădită în momentul în care Groșan a remarcat o tânără franțuzoaică de religie musulmană, care se afla în gașca lui Cristian Pintea. Atras de frumusețea femeii, Groșan a pipăit-o de mai multe ori, fără să se gândească că acțiunile lui ar putea să-i aducă un nou dosar pe cap, de această dată de hărțuire sau agresiune sexuală. Constrânsă de situație, tânăra i-a dat o palmă, iar bombardierul nu s-a lăsat până nu a demonstrat că este un „mascul feroce” și a lovit-o înapoi pe aceasta, cu toată forța. Acesta este momentul în care Cristian Pintea intră în schemă. Văzând cele întâmplate, Pintea l-a lovit pe Groșan cu o sticlă în cap. Însă, nu a mai apucat să facă nicio mișcare pentru că interlopul s-a năpustit asupra lui, l-a lovit cu pumnii în față, până când Pintea a căzut peste o masă și apoi a ajuns pe podea. Adrian Groșan nu s-a oprit nici măcar după ce și-a văzut adversarul la pământ și, împreună cu Ioan Levente Mărcuș, l-au lovit pe Cristian Pintea cu picioarele până când acesta a rămas inconștient.  În timp ce Groșan își umfla mușchii și se simțea mai ceva ca la un meci de wrestling, cele aproximativ 100 de persoane care se aflau în local, s-au înghesuit spre ieșire. Două tinere din anturajul lui Pintea au chemat întăriri, iar fiul bărbatului a intervenit în conflict, i-a sfâșiat cămașa lui Groșan pentru a-l opri, iar interlopul l-a lovit cu pumnii în piept.

Viața lui Pintea, pusă în pericol de interlop

Bătaia a luat sfârșit după ce poliția a ajuns la fața locului, însă pentru Cristian Pintea a urmat o perioadă extrem de dificilă. În urma loviturilor încasate de la Groșan, bărbatul se afla în stare gravă și a fost transportat la spital, fiind necesară o intervenție chirurgicală de urgență. Acesta a fost internat cu diagnosticul: contuzie abdominală, ruptură de pancreas, ruptură de mezenter, şoc hemoragic, comoţie cerebrală. Soția lui Pintea a declarat că nici nu l-a mai recunoscut pe soţul ei la spital, iar medicii nu i-au dat nicio şansă, fiind dus de urgenţă la spitalul din Bistrița, unde a intrat în operaţie, care a durat 4 ore. Apoi, timp de o săptămână, bărbatul a stat la terapie intensivă.  Femeia a precizat că şi în prezent, soţul ei resimte efectele acelei bătăi.

Potrivit raportului de expertiză medico-legală, Cristian Pintea a prezentat leziuni corporale traumatice care s-au putut produce prin lovituri directe, repetate, cu un corp dur, contondent (pumn, picior) şi prin comprimare sau călcare, fiind necesare un număr de 40-45 zile de îngrijiri medicale, viaţa victimei fiind pusă în primejdie. De asemeena, Groșan a avut nevoie de un număr de 12-13 zile de îngrijiri medicale, după ce a fost lovit cu pumnii în față și cu o sticlă în cap. Pentru că el era agent de securitate în cadrul localului, l-a acuzat pe Pintea și pe fiul acestuia de ultraj. Cu toate acestea, procurorul de caz a reținut că infracțiunea nu poate fi invocată în această situație, deoarece Groșan nu purta uniforma specifică, iar victimele lui nu aveau de unde să știe cu ce se ocupă.  La fel de rapid a fost dispusă soluția clasării și în ceea ce privește lovirea tinerei de religie musulmană de către Groșan, pe motiv că aceasta nu a formulat o plângere penală împotriva interlopului.

În ciuda faptului că Parchetul de pe lângă Judecătoria Beclean a dispus începerea urmăririi penale încă din data de 13 aprilie 2015, dosarul a ajuns pe masa judecătorilor numai în iulie 2017, iar primul termen a fost stabilit abia în noiembrie 2018. Astfel, încă de la acea vreme se vedea că faptele se apropie de împlinirea termenului de prescripție. După ce a sfidat constant limitele legii, în loc să plătească pentru acțiunile sale, Adrian Groșan a scăpat de proces. În perioada 2018 – 2023, au avut loc nu mai puțin de 25 de amânări în dosar, din diferite motive, iar în momentul în care magistrații și-au adunat gândurile și au fost pregătiți să pronunțe o hotărâre, faptele erau prescrise.

Groșan trebuie să plătească numai 6000 de euro, după ce l-a lăsat lat pe Pintea

Magistrații au analizat numai latura civilă, pentru că atât Cristian Pintea, cât și Adrian Groșan au solicitat despăgubiri în urma conflictului.  Pintea a solicitat daune materiale în cuantum de 40.000 euro, reprezentând venitul nerealizat pe o perioadă de un an cât nu a putut lucra ulterior agresiunii, şi suma de 60.000 euro, reprezentând daune morale de la Adrian Groșan. De cealaltă parte, Groșan i-a solicitat lui Pintea daune morale în cuantum de 2.000 euro. În cele din urmă, magistrații l-au obligat pe Pintea să-i plătească despăgubiri de 1000 de euro lui Groșan, iar Groșan și Mărcuș au fost obligați să-i plătească fiecare lui Pintea câte 6000 de euro.

„Chiar dacă suferinţa psihică nu poate fi cuantificată, ea poate fi totuşi compensată prin acordarea unei sume de bani, instanţa apreciind ca fiind echitabilă acordarea unei sume de 12.000 euro în favoarea părții civile Pintea Cristian, cu titlu de despăgubiri morale. Raportat la circumstanţele speţei, la cele sus arătate, precum și la practica judiciară în materie, instanţa apreciază că suma solicitată de partea civilă Pintea Cristian în cuantum de 60.000 euro, nu se justifică şi ar fi în măsură să atragă incidenţa principiului îmbogăţirii fără justă cauză.”, au motivat magistrații.

Din păcate, așa s-a sfârșit un proces în care Adrian Groșan a fost acuzat de vătămare corporală, după ce a bătut măr un client al barului său. Este doar unul dintre dosarele în care interlopul este acuzat de infracțiuni pentru care ar putea ajunge lejer după gratii. Printre acestea enumerăm un jaf armat asupra unei case de schimb valutar, tâlhăria a cărei victimă a fost omului de afaceri Octavian Harșianu sau traficul de droguri, infracțiune pentru care este arestat preventiv. Cu toate acestea, potrivit surselor noastre, Groșan beneficiază de o oarecare protecție din zona DIICOT și a serviciilor secrete și nu ar fi nimic ieșit din comun, dacă acesta ar scăpa basma curată din mai toate dosarele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.