Campania de vaccinare este în continuă desfășurare cu tot mai mulți români care se programează pentru imunizarea împotriva COVID. Cea mai afectată categorie de oameni sunt cei care nu au domiciliu, și trăiesc pe străzi. Aceste persoane sunt la risc și au dreptul de a fi vaccinați, mai ales că sunt foarte expuși virusului, deoarece nu au case și, cel mai probabil, nici situația materială care să le permită cumpărarea măstilor și eventuala lor schimbare la prima folosință.

Persoanele fără adăpost au tot dreptul să fie vaccinate, mai ales fiindcă sunt vulnerabile, cu o sănătate precară și stau în aglomerație în diverse centre, mai ales în această perioadă. Sunt, de asemenea, foarte expuși în fața îmbolnăvirii, mai ales că “mișcarea” #stațiacasă nu i-a ajutat și nici nu îi ajută cu nimic.

Conform Hotărârii de Guvern de modificare a strategiei naționale de vaccinare, au fost adăugate ulterior în etapa a doua și următoarele categorii de persoane: cele încadrate într-un anumit grad de handicap, cele imobilizate și persoanele fără adăpost.

Oamenii străzii nu se pot programa singuri pe platformă și nici nu beneficiază de un medic de familie care să-i programeze. Deci rămâne de datoria oficialilor județelor de a lua în atenție această categorie de persoane și de a le oferi varianta imunizării. Reporterul Gazeta de Bistrița a contactat autoritățile responsabile în privința realizării acestui demers, pentru a afla ce măsuri au luat orașele din Bistrița-Năsăud. 

Directorul Centrului de Noapte din Bistrița nu oferă informații pe acest subiect

În municipiul Bistrița există Centrul de Noapte și Cazare special amenajat pentru persoanele defavorizate, care nu au un domiciliu. Imobilul în care a fost amenajat ”Centrul de noapte şi cazare pentru persoanele fără adăpost” a fost o magazie veche. Clădirea are 510 metri pătraţi. După reabilitare, a fost complet mobilată. Are 36 de paturi, un oficiu dotat şi mobilat pentru luat masa, un cabinet medical, un birou administrativ, sistem de supraveghere video şi centrală termică.

S-a câştigat o finanţare de aproximativ o jumătate de milion de euro, mai precis 1,8 milioane de lei, din care 98% a fost finanţare din partea Uniunii Europene şi 2% contribuţia Primăriei Bistrița. În urma licitaţiilor, preţul a scăzut la 61,35% din valoarea iniţială, deci s-a făcut o economie importantă.  

Reporterul Gazeta de Bistrița a încercat să ia legătura cu directorul Centrului pentru a se informa în legătură cu vaccinarea persoanelor fără adăpost. Acesta a refuzat să intre în detalii, spunând că el nu este mandatat să dea declarații. A precizat, totuși, că există liste și că se așteaptă vaccinuri.

”Nu suntem mandatați să oferim informații pe subiectul ăsta. S-a trimis lista, deocamdată așteptăm vaccinurile. Oamenii așteaptă să fie chemați. Există un circuit unde se trimit listele”, a declarat directorul Centrului de Noapte și Cazare, Radu Dreptate.

Directorul nu a vrut să ofere mai multe detalii legate de modalitatea de a vaccina cetățenii fără adăpost. Nu a specificat unde a trimis listele, câte persoane sunt pe liste sau de unde așteaptă vaccinurile.

Prefectul județului și directorul Dreptate au planuri diferite

Se pare că prefectului Bistriței, Stelian Dolha, și directorul Centrului de Noapte și Cazare, Radu Dreptate, au planuri diferite. Dacă Centrul de Noapte a trimis liste undeva – dat fiind faptul că nu a specificat destinația exactă – prefectul Dolha are un proiect pe punctul de a fi pus în aplicare. 

Proiectul constă nu numai în vaccinarea persoanelor fără adăpost, dar și a persoanelor din tot județul care nu se pot deplasa la centrele special amenajate pentru imunizare. 

“Persoanele intră într-o categorie specială, este o altă evidență. Eu cred că săptămâna aceasta, în județul Bistrița-Năsăud o să pornim două echipe mobile care o să facă lucrul ăsta, doar o să le deplasăm în teritoriu , în fiecare comună și în fiecare localitate. Ideea pe care o avem este următoarea: medicul de familie din comuna respectivă să vaccineze toate persoanele care sunt nedeplasabile și aici o să între practic și persoanele fără adăpost, care fac parte din această categorie specială”, a explicat prefectul Dolha. 

Întrebat de listele domnului Dreptate, prefectul a declarat că este în necunoștință de cauză. Dolha a mai precizat că, probabil, listele fac parte dintr-o evidență privată a Centrului. 

”Nu știu încă despre ce e vorba, fiindcă domnul Dreptate trebuie să comunice cu echipa de la DSP și, bineînțeles, de la ISU care se ocupă în primul rând de vaccinare în județul Bistrița-Năsăud, dar nu știu cine este trecut în listele domnului. Până acum pe liste s-au vaccinat fără ca să fie trecute pe platformă, doar persoanele din centrele rezidențiale, atât. Sunt persoanele care intră în categoria specială și pe care le-am vaccinat la începutul etapei a doua. Acum, ce listă are domnul Dreptate, nu știu. Dar dacă directorul o are, să o comunice. Nu ne-a contactat și nu l-am contactat nici noi pentru că știm ce avem de făcut și o să o facem”, a subliniat prefectul de Bistrița-Năsăud. 

DSP susține altceva

Directorul DSP Bistrița-Năsăud, Anca Andrițoiu, a declarat că listele domnului Dreptate au fost solicitate de către Prefectură și au ajuns la ISU. Directorul a subliniat, însă, că este în cunoștință de cauză despre ele. 

Referitor la faptul că prefectul de Bistrița-Năsăud este în necunoștință de vreo listă întocmită pentru imunizarea persoanelor fără adăpost, șefa DSP a transmis: ”Domnul Dreptate a făcut listele și au ajuns. Prefectura a făcut doar o adresă pentru toate primăriile. Persoanele de la Centrul de Noapte vor fi și ele vaccinate, dar vom vedea dacă putem apela la ajutorul centrului de la primărie, fiindcă ei nu sunt efectiv nedeplasabili”.

Se poate observa o clară lipsă de comunicare între instituții, care, dacă nu e remediată imediat, va duce la întârzierea prelungită a imunizării persoanelor fără adăpost, adică a celei mai expuse categorii de persoane care intră în a doua etapă. 

De asemenea, nu există un plan bine pus la punct pentru aceste persoane defavorizate care, cum am menționat și mai devreme, nu pot face nimic pentru ei.  

DSP nu are medic pentru echipele mobile

Anca Andrițoiu, directorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, a mai precizat că se așteaptă începerea proiectului celor două echipe mobile, însă în acest moment nu există un medic care să fie permanent cu ele, pentru a fi toate măsurile de siguranță luate. 

În prima fază se vor lua în calcul toții cetățenii din județ care vor avea nevoie de echipă mobilă, indiferent dacă sunt persoane imobilizate sau persoane fără adăpost. Ulterior se vor solicita în mod special doze de vaccin, în contextul în care această categorie nu va fi înscrisă pe platformă. 

Nu există oameni fără adăpost la Năsăud și Beclean

Orașul Năsăud nu are, din fericire, nici un om fără adăpost. Potrivit administrației locale, au fost la un moment dat două cazuri de persoane care trăiau pe străzi, însă au fost imediat  găsite și repartizate la un centru de bătrâni. 

Plata cazării lor este făcută prin înțelegere: jumătate din sumă plătește primăria năsăudeană și jumătate este plătită din pensia persoanelor în cauză. 

Reporterul Gazeta de Bistrița a încercat să ia legătura cu Direcția de Asistență Socială pentru a afla dacă în privința celor două persoane au fost realizate demersuri de imunizare. Instituția, însă, nu a putut fi contactată.

Situația este la fel de frumoasă și în Beclean, unde primăria a transmis că nu există niciun caz de persoană fără adăpost.

La Cluj, persoanele fără adăpost sunt lăsate de izbeliște

Faptul că două orașe importante din județul Bistrița-Năsăud nu prezintă cazuri de persoane fără domiciliu înclină mult balanța față de județul Cluj. 

În Cluj Napoca, la Centrul Social de Urgență nu au fost vaccinate decât două persoane din totalul de 30 de beneficiari. În ceea ce privește personalul Centrului, din păcate, nu a fost nimeni vaccinat. 

Situația în orașul Turda este altfel, dar la fel de proastă. La Centrul Social de Urgență pentru persoanele fără adăpost numit ”Șansa la o viață decentă”, vaccinați împotriva virusului sunt doar angajații, nu și săracii oameni care au o mai mare nevoie.

Județul Cluj nu prezintă de asemenea nicio idee de proiect pentru vaccinarea persoanelor fără adăpost, în comparație cu Bistrița-Năsăud. 

Rămâne de văzut pe viitor dacă vor fi vaccinate în timp util și persoanele fără adăpost, mai ales că numărul de îmbolnăviri și de focare în centrele speciale devine tot mai mare și mai îngrijorător. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.