Atacurile împotriva presei continuă în întreaga lume, creând un climat de frică ce ameninţă libertatea de informare, deşi numărul jurnaliştilor ucişi în 2008 a scăzut în raport cu anul precedent.

Raportul intitulat "Atacurile împotriva presei" şi redactat de Comisia pentru protecţia jurnaliştilor, cu sediul la New York, arată că 41 de jurnalişti au fost ucişi în timp ce îşi exercitau funcţia anul trecut, faţă de 65 în 2007, o scădere atribuită în special îmbunătăţirii situaţiei la nivelul securităţii în Irak.

Studiul indică totodată o uşoară scădere a numărului jurnaliştilor arestaţi, de la 127 în 2007 la 125 anul trecut.

China rămâne ţara care încarcerează cei mai mulţi jurnalişti, record pe care îl deţine de zece ani, înaintea Cubei, a Myanmarului, Eritreei şi Uzbekistanului.

În prezent, cele mai mari ameninţări la adresa libertăţii presei sunt mai viclene decât acum 20 de ani întrucât vizează crearea unui climat de frică şi autocenzură prin recursul la violenţă sistematică şi arestări emblematice, vizându-i pe cei care practică un jurnalism cu adevărat independent.

Există mai multă agresivitate astăzi pentru a ascunde adevărul.

Autocenzura se extinde în America Latină sub efectul combinat al crimelor, răpirilor şi atentatelor, presa fiind terorizată de cartelurile de droguri din Mexic, bandele de infractori brazilieni, grupările paramilitare din Columbia şi bandele de pe străzile din Salvador şi Guatemala.

Asia, Vietnam, Myanmar şi chiar un stat aparent democratic ca Thailanda imită modelul chinez în privinţa cenzurii, guvernele acestora controlează internetul şi îi pedepsesc pe cei care încalcă restricţiile.

Mesageria electronică a devenit un instrument important în activitatea jurnaliştilor africani, dar aceeaşi tehnologie este folosită şi pentru a-i ameninţa şi a intimida profesional.

Guvernele arabe, îngrijorate de transmisiunile prin satelit ale mişcărilor sociale şi a dificultăţilor economice, încearcă să menţină sub control acest fenomen.

Directorul Comisiei pentru protecţia jurnaliştilor a susţine că războiul (american) împotriva terorismului a avut un efect devastator asupra presei, cu un număr record de jurnalişti asasinaţi şi arestaţi în ultimii şapte ani, din cauza degradării cadrului legal internaţional.

 

Mihaela Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.