Dragnea vrea să aducă în ţară rezerva de aur a BNR. A depus o lege pe care vrea să o dezbată în regim de urgenţă

243Liderul PSD, Liviu Dragnea, şi senatorul PSD, Şerban Nicolae, au depus, miercuri, la Senat, pentru dezbatere în regim de urgenţă, un proiect de modificare a Legii privind Statutul Băncii Naţionale a României, prin care stabilesc aducerea în ţară a rezervelor de aur ale BNR.

Proiectul prevede că BNR urmăreşte menţinerea rezervelor la un nivel adecvat tranzacţiilor externe ale României, scrie news.ro.

„Dacă există pericolul diminuării rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Naţională a României prezintă Parlamentului şi Guvernului, de îndată, un raport privind situaţia rezervelor şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conţine recomandările Băncii Naţionale a României privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situaţiei”, prevede proiectul legislativ.

„Din rezerva constituită, Banca Naţională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obţinerii de venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”, stabileşte un alt articol al proiectului.

Potrivit expunerii de motive, „evoluţia economiei româneşti din ultimii ani indică o tendinţă pozitivă, cu creştere economică constantă, solidă şi sustenabilă, cu inflaţie moderată, în limite controlabile şi cu o stabilitate predictibilă a monedei naţionale“. Dragnea şi Nicolae susţin că, în acest context, se poate modifica politica BNR privind constituirea şi administrarea depozitelor de aur.

„Nimic din situaţia economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantităţi de aur ca rezervă în străinătate, cu costurile aferente, deloc de neglijat, în condiţiile în care această rezervă poate fi păstrată şi suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din ţară”, se mai arată în expunerea de motive, potrivit căreia deţinerea unei cantităţi de aur în depozite constituite în străinătate nu trebuie, în mod necesar, interzisă, dar „aceasta ar trebui limitată cantitativ şi condiţionată de obţinerea unor venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice“.

În prezent, 65% din rezerva de aur este păstrată la Banca Angliei.3 COMENTARII

  1. Pai chaira asa , daca au fost identificate locurile unde au fost „azvarlite ” toate rezervele de aur ale tzarii, de ce sa ramana acolo si nu unde le dorim noi sa fie ? Problema este ca de la ruznaci, n-om mai vedea noi NICA … NICA… in vecii vecilor !

  2. Ma da… cine credeti voi ca risca sa mai lase anumite valori , de orice fel, in custodia unei tzari care vrea sa iasa din orice „aliantza „… si care vrea sa fie total ” retrasa si divortzata ” de ” restul lumii ” ?
    De unde stiti ca intr-o zi va vor spune ca ei … ” nu mai au nici o rezerva ” la ei… ca efectiv asta nu mai exista „… precum au facut-o si ruznacii … si care au dat vina pe ” Lenin ” si pe „Stalin „… pe care daca vrem, n-avem decat sa-i ” dam in judecata ” !!!
    Da cee…. am ajuns chiar atat de handicapati incat efectiv nu avem resursele necesare sa ne pazim bunurile pe care le mai avem ? Bine ca nu ne-au prostit sa le ducem lor tot tezaurul… chipurile ca la ei este cel mai ” sigur „… ( repet, cum au facut si ruznacii cu noi ) .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here