Un cunoscut medic ginecolog de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, pentru comiterea infracţiunii de vătămare a fătului.  Este vorba de dr. Cătălina Dinică, care, în urmă cu aproximativ 5 ani, a efectuat un examen clinic „incomplet şi superficial” unei tinere însărcinate care urma să nască. Din această cauză, fătul a murit înecat cu lichid amniotic în timpul expulziei. 

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, fapta s-a petrecut în noaptea de 25 spre 26 ianuarie 2016, când o tânără din Bistriţa s-a prezentat la Spitalul Judeţean de Urgenţă pentru a naşte.

Procurorii au reţinut faptul că inculpata, în calitate de medic primar ginecolog, „din culpă, a efectuat în mod incomplet şi superficial examenul clinic al persoanei vătămate (persoană majoră, de sex feminin, însărcinată), internată de urgenţă, prin aceea că a omis să procedeze la stabilirea situaţiei fătului în uter şi la luarea măsurătorilor pelviene şi ale fătului, ceea ce a determinat omisiunea din partea medicului a constatării diagnosticului de pelvis anatomic strâmtat transversal, afecţiune incompatibilă cu naşterea pe cale vaginală şi care a condus la încetinirea progresiei fetale şi la asfixia mecanică a fătului cu lichid amniotic pe perioada expulziei, fiind astfel împiedicată instalarea vieţii extrauterine a fătului”.

Conform Codului Penal, „vătămarea fătului, în timpul naşterii, care a împiedicat instalarea vieţii extrauterine se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 7 ani”.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Bistrița chiar în în Ajunul Crăciunului. Părinţii copilului mort la naştere s-au constituit ca părţi civile, în timp ce Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, alături de două firme de asigurări şi de Fondul de Garantare a Asiguraţilor, apar ca părţi responsabile civilmente. 

2 COMENTARII

  1. După 5 ani când polițiștii și procurorii au vrut să o scoată basma curată pe Dinica.Justitie BISTRITEANA coruptă și în slujba infractorului .

  2. Cat de tuta sa fii si sa nu pledezi vinovata sa mai ai o sansa la pedeapsa minima. A avut noroc ca nu i-a crapat cineva dovleacul …pana acum. Fiind medic primar ar merita 7 ani plus spor de grad!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here