Timp de o lună, 20 de tineri din mai multe județe ale țării au participat la șase serii de ateliere online organizate în cadrul proiectului Crescut Pe Muzică, proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Printre aceștia se numără și două tinere din județul Bistrița-Năsăud, mai exact din orașul Sângeorz-Băi.

Proiectul Crescut pe Muzică aparține Asociației ACCES Călărași, care și-a propus să găsească și să lucreze împreună cu 20 de adolescenți ce provin din familii de muzicieni tradiționali din toate zonele țării.

Participanții la ateliere au fost găsiți și contactați în pricipal prin intermediul rețelei stabilite acum cinci ani de inițiatoare proiectului Crescut Pe Muzică, Simona Constantin. Cei 20 de copii și adolescenti găsiți din toată țara cântă sau dansează și sunt activi în domeniul patrimoniului imaterial al muzicii tradiționale, din regiunea în care trăiesc. Printre participanți se numără și două tinere din județul Bistrița-Năsăud, mai exact din orașul Sângeorz-Băi. ”Proiectul va arăta viața muzicală a Florinei și Ioanei Gabor, soliste cu experiență de cinci ani în dansuri populare, care acum fac și dansuri contemporane și îmbină tradiția cu prezentul”, spun organizatorii proiectului.

În cadrul proiectului, cei 20 de tineri selectați au avut ocazia să participe la ateliere de jurnalism, fotografie, film documentar, scriere creativă, etnomuzicologie și media literacy. Atelierele s-au desfășurat online, pe platforma Zoom. În cadrul acestora, tinerii au fost inițiați și ghidați să creeze propriile materiale documentare. Prin aplicațiile și temele propuse, ei au cercetat istoria familiei și comunității din care fac parte, chestionând importanța păstrării și prezentării tradițiilor locale. În proces, tinerii au arătat că au competențele digitale necesare vremurilor în care trăim și că globalizarea educației este posibilă, atât timp cât există acces printr-un smartphone și o conexiune bună la internet.

Atelierele nu au fost lipsite de provocări, tinerii din mediul rural au avut probleme de conexiune la internet, chiar și de semnal. Au fost și multe momente plăcute, de exemplu atunci când participanții s-au intervievat reciproc, au avut discuții aprinse despre geneza unor anumite stiluri muzicale sau au cântat la trompetă, fluier și harmoșcă. Aceste momente au fost surprinse și puse pe Tik Tok.

În realizarea materialelor de auto-documentare, tinerii au fost sprijiniți de șase profesioniști din domenii creative și informaționale diverse.

„Interacțiunea generală a fost minunată. În afară de câteva cazuri punctuale – unde am avut probleme tehnice din cauza conexiunii la internet – am lucrat bine cu toți copiii.  Cele mai importante provocări au fost 5G-ul, device-urile care nu ascultă și cum convingi tineri de 15 – 16 ani să facă teme în vacanță. Există câțiva participanți model, Alexandra Listrat își dorește foarte mult să lase o marcă în legătură cu lipovenii pentru propria ei generație, Darius Jecan este super pasionat, iar Ștefan Milutinovici are cunoștințe muzicale solide, este autodidact, a învățat să cânte la multe instrumente de suflat și este proaspăt student la Consevatorul din Brașov”, a spus Bogdan Mihai Simion – trainer Entomuzicologie.

La final, materialele realizate de cei 20 de tineri vor compune o expoziție online, dedicată în special publicului tânăr. În timpul rămas pâna la expoziția online de pe 15 august, participanții vor termina materialele începute și se va începe lucrul la site-ul ce va găzdui expoziția. După lansare se vor organiza câteva evenimente tip Artist Talk cu participanții și alte două mese rotunde cu profesori și partenerii culturali.

Crescut pe Muzică este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.