Doua proiecte se bat cap in cap!
Primarul Cretu incurca itele in Piata Unirii

Primarul Ovidiu Cretu a dovedit inca o data ca nu are respect pentru banii bistritenilor, devreme ce pentru o singura zona din oras are doua proiecte valabile. Piata Unirii este in acest moment in curs de reabilitare, in cadrul proiectului de reabilitare a strazilor din Centrul istoric al Bistritei, insa anul trecut consilierii locali bistriteni au mai aprobat un proiect care vizeaza modernizarea aceleiasi zone.
Tot ceea ce se lucreaza acum in Piata Unirii va disparea peste cinci ani, cand va fi pus in aplicare proiectul aprobat de consilieri.

Luna trecuta au demarat lucrarile de reabilitare si modernizare a strazilor din centrul istoric al Bistritei in cadrul proiectului de regenerare urbana al municipiului, finantat din fonduri de la Uniunea Europeana. Licitatia pentru aceste lucrari a fost adjudecata de firma Strabag SRL din Bucuresti la o valoare de 6,3 milioane lei.

Lucrari de peste sase milioane lei

Proiectul prevede modernizarea a 30.786 metri patrati de strazi, modernizarea a 4.308 metri patrati de trotuare, 5.728 metri patrati de parcari, 52 de guri de scurgere a apelor pluviale si extinderea cu 300 de metri a sistemului de scurgere a apelor. Zonele in care se efectueaza lucrari, conform documentatiei, sunt Piata Centrala cu toate cele patru laturi; strada Dornei – de la Piata Centrala pana la Piata Unirii; parte din Piata Unirii pana la Piata Petru Rares; zona Liviu Rebreanu de la pietonal pana la intersectia cu strada Bistricioarei; Piata Petru Rares – atat in fata Prefecturii, cat si la Coroana; in zona fostului inspectorat pentru cultura, in Parcul Eroilor, si tot zona Pietei Petru Rares – in spatele Postei”. Lucrarile trebuie sa fie finalizate pana in toamna acestui an.
Valoarea totala a proiectului obtinut de municipalitate – unul din cele sapte cuprinse in Planul Integrat de Dezvoltare a Bistritei – este de peste 12,8 milioane de lei, din care 98% sunt fonduri nerambursabile si aproape 2% contributia beneficiarului din bugetul local. Proiectul este finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, prin Programul Operational Regional, Axa prioritara 1 – „Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli de crestere”, Domeniul major de interventie 1.1 – „Planuri integrate de dezvoltare urbana. Sub-domeniul: Centre urbane”.
Pana in acest moment, firma bucuresteana a inceput lucrarile la o mica parte din Piata Petru Rares situata chiar in fata Institutiei Prefectului Bistrita-Nasaud si in fata fostei case de protocol a lui Nicolae Ceausescu, dar si in Piata Unirii si strada Liviu Rebreanu.

Peste cinci milioane lei doar pentru Piata Unirii

Toate bune si frumoase pana aici, insa Primaria Bistrita mai are in obiectiv un proiect care vizeaza modernizarea Pietei Unirii zona amplasata in fata Protopopiatului Ortodox. Proiectul a fost intocmit de o firma de arhitectura din Cluj-Napoca, Arhi Beast SRL, contra sumei de aproximativ 20.000 de lei. Licitatia pentru intocmirea proiectului a avut loc in luna decembrie 2009, iar in vara anului trecut consilierii municipali au aprobat Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru modernizarea Pietei Unirii. Proiectul de modernizare a Pietei Unirii este estimat la circa 1,25 milioane euro, adica aproximativ 5,4 milioane lei.

Cretu nu renunta la ideile sale

Potrivit proiectului de modernizare a zonei de langa Protopopiatului Ortodox, suprafata parcului din aceasta piata va fi pavata in intregime, iar spatiile verzi vor fi transferate catre extremitati. De asemenea, vor aparea doua luciuri de apa, terase iar gradina Protopopiatului va fi deschisa trecatorilor. Practic, se doreste transformarea zonei respective intr-una pietonala si legarea acesteia de Pietonalul Liviu Rebreanu.
Desi a inceput reabilitarea Pietei Unirii in baza proiectului cu finantare europeana, primarul Ovidiu Cretu nu are de gand sa renunte nici la cel de-al doilea. El spune ca proiectul aplicat deja a fost intocmit acum patru ani, iar dupa s-a decis pentru intocmirea celui de-al doilea care vizeaza strict Piata Unirii, aceasta zona nu a putut fi scoasa din proiectul cu finantare europeana, deoarece risca sa piarda tot. Asa ca, pana una alta, primarul este decis sa reabiliteze cladirea Protopopiatului si biserica, iar mai apoi si restul Pietei Unirii, dar dupa ce vor trece cinci ani, atat cat prevede legea intr-un astfel de caz.

Trei contracte in 20 de zile

Firma care a intocmit proiectul de reabilitare si modernizare a Pietei Unirii – SC Arhi Beast SRL Cluj – este, incepand cu 2009 una dintre firmele cu care Primaria Bistrita pare sa aiba o buna colaborare. Pana acum, firma de arhitectura din Cluj-Napoca a castigat trei licitatii pentru intocmirea unor proiecte promovate de municipalitatea bistriteana. Astfel, la finele anului 2009, pe data de 9 decembrie, Arhi Beast SRL a castigat proiectul care vizeaza reabilitarea Pietei Unirii – elaborarea Planului Urbanistic de Detaliu, documentatia de avizare a lucrarilor de interventii, proiectul tehnic, caiet de sarcini, detalii de executie-amenajare zona Piata Unirii-Bistricoarei. Licitatia a fost adjudecata la 16.800 lei, fara TVA, firma clujeana fiind singurul ofertant.
Cateva zile mai tarziu, pe data de 16 decembrie 2009, aceeasi firma de arhitectura din Cluj-Napoca a castigat o alta licitatie promovata de Primaria Bistrita. De data aceasta este vorba de proiectul pentru executie a cladirii de pe strada Gheorghe Sincai in care pana anul trecut a fost adapostita Directia de Patrimoniu din cadrul municipalitatii. Valoarea contractului s-a ridicat in acest caz la 58.790 lei, fara TVA.
La nici doua saptamani de la aceasta a doua licitatie, mai precis pe data de 29 decembrie 2009 Arhi Beast SRL o castiga si pe cea de-a a treia, care viza intocmirea proiectului si a documentatiei aferente pentru reabilitarea fatadei si a sarpantei sediului Primariei Bistrita. In acest caz, municipalitatea a platit firmei de arhitectura clujene 35.800 lei, fara TVA.
La un calcul simplu, Primaria Bistrita a virat in conturile Arhi Beast SRL Cluj circa 112.000 lei, pentru cele trei contracte adjudecate in rastimpul a 20 de zile.

Liana Muresan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.