Un proiect de lege, aflat în dezbaterea Parlamentului italian, prevede pedeapsa cu închisoarea de până la două luni plus amendă ce poate depăşi 460.000 euro, pentru jurnaliştii care folosesc înregistrări audio sau video interceptate în timpul unei anchete judiciare. Presa va putea publica doar un sumar al dosarelor, după finalizarea investigaţiilor.

 

Jurnaliştii celor mai importante publicaţii, televiziuni şi posturi de radio italiene protestează timp de 24 de ore faţă de acest proiect de lege al guvernului Berlusconi care limitează mijloacele profesionale de obţinere a informaţiilor, potrivit Newsin.

Atât editorii, cât şi magistraţii italieni sunt convinşi de faptul că legea are ca scop protejarea politicienilor şi în special a primului ministru, a cărui carieră a fost afectată de scandaluri, în care presa a folosit diferite mijloace specifice pentru efectuarea anchetelor jurnalistice la adresa acestora.

Marile ziare italiene nu apar azi pe tarabele de presă, iar pe site-uri au publicat mesaje prin care îşi anunţă protestul. Proiectul propus de guvern afectează lupta împotriva criminalităţii, mai spun jurnaliştii italieni.

 

Eugen Farcaşiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here