Dosarul Simion Baciu! Cine şi cât i-a dat şpagă şi cum şi-a ajutat poliţistul favoriţii în timpul examenelor

1611

În dosarul în care este judecat fostul poliţist de la Permise Auto – Simion Baciu, alături de poliţistul Claudiu Lup – încă angajat al aceluiaşi serviciu, şi alţi trei civili, au curs deja 11 termene şi urmează, la finele lunii februarie, cel de-al 11-lea. Finalul este unul greu de întrezărit, în condiţiile în care avocaţii inculpaţilor din dosar au solicitat instanţei de judecată de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, readministrarea probelor.

 

Simion Baciu este acuzat de luare de mită în formă continuată şi abuz în serviciu. Claudiu Lup este acuzat în acest dosar de complicitate la dare de mită şi instigare la abuz în serviciu, în timp ce Ilie Vartolomei, cel care, conform procurorilor, trăgea sforile la Permise, este acuzat de dare de mită în formă continuată, instigare la abuz în serviciu şi trafic de influenţă în formă continuată. Alţi doi inculpaţi din acest dosar sunt Gheorghe Rus, ginerele lui Ilie Vartolomei, pe care procurorii l-au trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor de dare de mită, şi Vasile Scurtu, acuzat şi el de dare de mită.

Avocaţii au cerut reaudierea martorilor, mai ales a celor care nu au fost propuşi de acuzare, dar despre care se vorbeşte în rechizitoriu că au dat declaraţii în faza de urmărire penală, dar şi a investigatorilor sub acoperire. În plus, apărătorii au solicitat şi copii ale interceptărilor telefonice sau video.

 

Rus i-a dat două camionete cu lemne de foc

Conform procurorilor DNA, în perioada mai – octombrie 2015, Baciu Simion, în calitate de ofiţer de poliţie în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a VehiculelorBistriţa Năsăud, a pretins şi primit, cu ajutorul lui Petru Claudiu Lup, de la mai multe persoane, foloase necuvenite printre care bani şi material lemnos, totalizând peste 1.000 lei.

Printre cei favorizaţi de comisarul şef Simion Baciu se numără şi Gheorghe Rus, coinculpat în acest dosar. Potrivit procurorilor, Rus ar fi promovat nemeritat proba practică pentru obţinerea permisului auto.

În schimbul promovării la examen, Rus i-ar fi dat şpagă poliţistului două camionetecu lemne de foc, procurate ilegal. Unul dintre camioane a fost condus de Gheorghe Rus, în timp ce al doilea l-a avut la volan pe Ilie Vartolomei, socrul primului, în timp ce pe post de protector pe traseu, până la destinaţie, locuinţa lui Baciu, l-au avut pe Claudiu Lup.

„Anterior susţinerii probei practice, Vartolomei Ilie şi Rus Gheorghe junior au acceptat solicitarea comisarului şef Baciu Simion de a-i remite (după promovarea probei de traseu de către candidat) material lemnos, care urma să fie încărcat în două mijloace de transport auto.

Materialul lemnos a fost transportat efectiv în seara zile de 29.05.2015, fiind dus la locuinţa comisarului şef Baciu Simion. (…)

Materialul lemnos a fost descărcat la locuinţa comisarului şef Baciu Simion (în total circa 4 metri cubi), în seara zile de 29.05, în jurul orei 22.30, fiind prezent şi inculpatul Lup Petru Claudiu”, arată procurorii în rechizitoriu.

 

A dat examen şi cu Capotă, pentru categoria C

 

Anchetatorii mai spun că Rus şi-a luat permisul pentru categoria C în luna februarie, examinator la proba practică fiind Mihai Capotă. Culmea este că în acest punct nu au fost probleme. Trei luni mai târziu însă, Rus vrea să îşi ia permisul şi pentru categoria CE, proba practică fiind susţinută cu Baciu, care l-a admis cu 11 puncte penalizare, pentru greşeli la pornirea din rampă şi pentru neîncadrarea în ritmul impus de ceilalţi participanţi la trafic.

Deşi procurorii susţin că Baciu l-ar fi favorizat pe Rus, acesta din urmă a aflat abia în ziua susţinerii probei practice cine este poliţistul care îl va examina. Acest aspect reiese dintr-o convorbire telefonică pe care Rus a avut-o cu soţia sa, chiar în ziua examenului, moment în care femeia nu îşi poate stăpâni mirarea la auzirea numelui lui Baciu.

„… Cu care dai?… Serios? Ş-apoi dai cu acela?… Şi dai?…. Păi n-ai făcut nici oră de conducere…”, a spus soţia lui Rus.

A doua zi după ce Rus şi-a luat permisul de conducere, acesta i-a dus lui Baciu cei 4 metru cubi de lemne.

 

„Numa’ aşa subtil o frâna înainte de-a ajunge, aşa încetuc”

 

Procurorii îl mai acuză pe Simion Baciu că ar fi favorizat-o la proba practică şi pe Gianina Matilda Rus, o prietenă a inculpatului Vasile Scurtu. Potrivit procurorilor, femeia a fost examinată în luna iulie de comisarul şef Teodor Gârda, care nu i-a dat permisul. La începutul lunii octombrie, Scurtu cere ajutorul lui Vartolomei şi Luppentru intervenţii pe lângă Simion Baciu. Anchetatorii susţin că pe parcursul probei practice, Gianina Matilda Rus, ar fi fost ajutată de Simion Baciu, care ar fi efectuat diverse manevre în locul acesteia „pentru a suplini lipsa de abilităţi practice ale acesteia”.În contrapartidă pentru serviciul efectuat, Baciu ar fi primit o camionetă cu lemne, transport efectuat de Ilie Vartolomei.

Faptul că Simion Baciu ar fi ajutat-o pe candidată în timpul susţinerii probei practice reiese dintr-o convorbire purtată de Vasile Scurtu cu soţia sa, Marta, care se pare că aflase de la Gianina cum a decurs examenul.

„O zis că, ce-o văzut (neinteligibil), la toată trecerea o zis că o frânat el aşa subtil, înainte de-a… O zis că, atâta de fain o povestit cu ea… apoi cu primu’ ce-o făcut înaintea ei, ha, ha!… O zis că, no… o zis că, eşti… ai aptitudini, da’ când s-o dat jos, o zis că: «mai ai de muncă», o zis!… O zis că, la toată trecerea aşa subtil, o frânat înainte de a ajunge, o zis că… să nu-şi deie nimeni seama… Aşa era de bucuroasă, ha, ha, ha!…”, i-a comunicat telefonic Marta soţului său.

A doua zi, cei doi soţi au o altă discuţie telefonică.

„D-apoi, da’ o zâs clar că… că-i aranjată treaba… Da! O zâs că… o fost unu’ înaintea ei, po’ o zâs că ce l-o luat la… la întrebări şi l-o frecat… Tuluaie!… Când o pus-o pe ea… o zâs că…că no când ajungea la pietoni, la trecerea de pietoni o zâs că numa’ aşa subtil o frâna înaintea de-a ajunge, aşa încetuc… Că la toate fain, n-o lăsa să… cumva să facă vreo prostie… Şi-o zâs că… când s-o dat i-o zâs… că no ai aptitudini da’ mai ai de lucrat. O zâs să-i facă un ciolan cu fasole… când a veni prin Parva sau nu ştiu cum o zâs,,, că da… şi mai multe. (Râde).. Bine că o scăpat de el… O zâs că totdeauna o frânat-o, la toate trecerile. Şi un pic când o… o zâs că când o gătat acolo la poli (n. r. – Sala Polivalentă)… unde i-o dus o zâs c-o cam încălcat pe linie d-apo’ no. O zâs că nu… nu. Când o parcat-o, ştii?”, i-a spus la telefon Marta soţului ei.

„Da’mi-o zis acesta aseară, mă omule… numai (neintelgibil) pe cineva. Zâce da’ şi aşa îi frânează el. O zâs Claudiu. Zâce: ori cu care, cu noi doi nu-i problemă. Cu Baciu (?)… Po’ nu-l lua. Că îţi garantez io că pica dacă da corect… Da, am scăpat că… deja zâcea şi Claudiu că… dă… scăpăm naibii c-amu deja… zâce numai’ mă enervez pe mine acum”, i-a răspuns Vasile Scurtu soţiei sale.

„Din afirmaţiile lui Scurtu Vasile rezultă că acesta se înţelesese cu agentul şef principal de poliţie Lup Petru Claudiu în vederea favorizării candidatei, fie că aceasta ar fi fost examinată de Lup Petru Claudiu, fie că ar fi urmat să fie examinată de inculpatul Baciu Simion”, susţin procurorii.

 

N-a cerut, dar a primit

 

Anchetatorii susţin că Baciu ar fi luat mită 200 lei şi de la o amică de-a sa mai veche, Mariana Cozac, cei doi cunoscându-se de circa 15 ani. Femeia a declarat în faţa procurorilor că i-a solicitat poliţistului să o ajute pe o nepoata de-a sa, Anca Cozac, dar şi pe alte două persoane: Alina Pintea şi Laurenţiu Savin. motiv pentru care i-a dat bani din proprie iniţiativă. Cel care i-a înmânat banii lui Baciu a fost chiar fiul Marianei Cozac.

Audiată de procurori, Alina Pintea a arătat că a rugat-o pe Cozac doar să îi pună o vorbă bună pe lângă Baciu, în sensul în care acesta să nu aibă un comportament impulsiv, după cum era binecunoscut, întrucât ea este o fire emotivă. Anterior, Pintea a mai susţinut examenul pentru permisul auto, la proba practică fiind verificată de Claudiu Lup, care nu a promovat-o.

Nepoata Marianei Cozac a fost audiată atât de procurori, cât şi în faţa instanţei, aceasta precizând că nu consideră să fi fost favorizată în vreun fel, în condiţiile în care în discuţiile purtate cu mătuşa sa nu i-a cerut niciodată acesteia să intervină în vreun fel şi nici femeia nu s-a oferit să o facă.

„Arăt că în timpul examinării nu mi s-a părut că inculpatul Baciu Simion despre care am auzit că este unul dintre cei mai severi examinatori, ar fi fost indulgent cu mine, dimpotrivă.

Nici ulterior promovării probei practice deşi am avut discuţii legat de aceasta cu martora Cozac Mariana, în sensul că i-am povestit cum a fost aceasta, nu a făcut afirmaţii în sensul că m-ar fi ajutat în vreun fel.

În prezenţa mea martora Cozac Mariana nu a făcut niciodată afrimaţii în sensul că ar avea vreo relaţie anume cu inculpatul Baciu Simion care să îi permită să poată face intervenţii la acesta pentru promovarea vreunui candidat. (…)

Am aflat ulterior că martora Cozac Mariana îl cunoaşte pe inculpatul baciu Simion însă nu pot să precizez perioada de timp anume, respectiv dacă am aflat după ce am promovat proba practică sau după ce am fost chemată pentru a fi audiată la parchet”, a declarat Anca Cozac în faţa instanţei, aceasta precizând totodată faptul că anterior susţinerii probei practice i-a spus mătuşii sale faptul că are emoţii din cauza examenului pe care îl va susţine cu Simion Baciu.

 

 

1 COMENTARIU

 1. Daaaa… au luat „spaga”… cate un „carnatz si cate un costiug cu oua”… sau poate… cate un „grarar ” dupa examene … mai mult nu prea cred … ca in general pa politzai nu se da spaga „MARE”. Nu ca sunt usor de corupt, ci ptr ca au totusi nasul si obrazul mai subtire decat politrucii .
  AIA… ( spaga MARE ) merge la politruci si cu atat este mai mare, cu cat politrucii sunt pe un „fusteu” mai inalt de pe „scara”… sa nu mai povestim de cat se da … pentru cel din varfurl… scarii…
  Este de notorietate publica faptul ca functiile in partide, se distribuie proportional cu „cota”… La fel este si-n casta notarilor si a executorilor judecatoresti si a magistratilor… etc. etc. etc… adica asa-i la noi in aceste „caste inchise ” .
  Bine a zis „blonda ” lui Base… ” Nu va faceti ca nu stiti ” !
  Narod trebuie sa fi, sa crezi ca daca te-a chemat odata cineva la „un gratar ” ( gratis cica ) … nu esti „trecut pe o anumita lista”… si ca se „incheie” totul acolo… ! Daca lua spaga macar UN MILION DE EUROI… asa cum se da la politruci… atunci, poate ca avea de unde sa „spele o mana pe alta „…
  Oricum, NU MAI FITI NAROZI SI NU MAI CREDETI CA CE VINE GRATIS… ramane… GRATIS si multumiti-va dmnilor politzai cu cat castigati cinstit de la statul care va plateste din banii nostri publici, asa… mult… putin cum este… ca oricum este de doua ori mai mult decat la „bu.lime”… si pe voi nu va mai „scoate nimeni din ca.cat ” cand cadeti in „hazna ” ! Sunteti mult prea „slabi” ( financiar si fiscal ) sa beneficiati de acest „avantaj ” .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here