Dosarul în care foștii polițiști Ioan Ovidiu Mureșan, Roberto Hasnăș și Leon Cloșcă sunt judecați pentru fapte de corupție, se îndreaptă spre o posibilă victorie în condițiile în care Curtea Constituțională a admis, miercuri, sesizarea preşedintelui Camerei Deputaţilor referitoare la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public, pe de o parte, şi Parlament, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, pe de altă parte, pe tema protocoalelor de colaborare cu SRI din 2009 şi 2016. Dosarul polițiștilor bistrițeni a fost instrumentat de procurorii DNA și se bazează în mare parte pe interceptări efectuate de serviciile secrete.

Cu majoritate de voturi, CCR a admis, miercuri, sesizarea și a constatat „existența unui conflict juridic de natură constituțională „generat de încheierea între Ministerul Public – Parchetul ICCJ și SRI a Protocolului nr 00750 din 4 februarie 2009 precum și exercitarea în mod necorespunzător a controlului parlamentar asupra activității SRI”.

De asemenea, CCR a admis sesizarea și a constatat „existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public – Parchetul Înaltei Curți și Parlament, pe de o parte, și Înalta Curte și celelalte instanțe judecătorești generat de încheierea între Ministerul Public – Parchetul ICCJ și SRI a Protocolului 09472 din 8 decembrie 2016 doar cu privire la dispozițiile articolului 6 aliniat 1, art 7 al 1 și art 9 precum și de exercitarea în mod necorespunzător a controlului parlamentar asupra activității SRI”.

Astfel, instanțele judecătorești vor stabili pentru dosarele în curs de judecată și a căror instrumentare s-a făcut și pe baza protocoalelor semnate cu SRI, „în ce măsură s-a produs o încălcare a dispozițiilor referitoare la competența materială și după calitatea persoanei a organului de urmărire penală”.

„Înalta Curte de Casație și Justiție și celelalte instanțe judecătorești precum și ministerul Public, Parchetul de lângă Înalta Curte și unitățile subordonate vor verifica în cauzele pendinte, în ce măsură s-a produs o încălcare a dispozițiilor referitoare la competența materială și după calitatea persoanei a organului de urmărire penală și vor dispune măsurile legale și corespunzătoare”, se arată în comunicatul CCR.

Unul dintre dosarele care intră sub incidența deciziei CCR pronunțată miercuri, este cel al foștilor șefi din IPJ Bistrița-Năsăud – Ioan Ovidiu Mureșan, Roberto Hasnăș și Leon Cloșcă, trimiși în judecată de DNA, pentru fapte de corupție. Pe parcursul termenelor care au avut loc în instanță în 2018, avocații celor trei foști polițiști au depus în instanţă câteva cereri în probaţiune, care fac referire la interceptările efectuate și depuse la dosar. Asta, în condiţiile în care nu s-a lămurit cine le-a efectuat, cine le-a transcris, dacă respectivii SRI lucrători aveau certificare în acest sens. Mai mult decât atât, ţinând cont de probele de la dosar, apărarea bănuiește că în poveste a fost implicat și Serviciul de Informații și Protecție Internă, care ar fi efectuat de fapt interceptările și punerea lor în aplicare.

De cealaltă parte, DNA a susţinut până acum că, în dosarul de urmărire penală în care sunt inculpaţi cei trei foști poliţiști bistriţeni, s-a acţionat legal, corect și fără ca SIPI să se implice în anchetă, totul fiind realizat sub coordonarea procurorului de caz. De asemenea, DNA mai susține că a mai precizat că nu a existat un sprijin al SRI, precum „nu a existat nici un fel de implicare/participare/sprijin al SRI/SIPI sau a altor organe/instituţii în administrarea probelor în cursul urmăririi penale”, iar probele au fost administrate exclusiv de organele de urmărire penală.

2 COMENTARII

  1. Asta e tara pe care ne-o construiesc hotii, unu cu o gaina condamnat altu cu mii de euro spaga si corupti pina in maduva oaselor liberi. Multumim PSD!

  2. Da ce importantza are ma, cine a descoperit potlogariile ? Ce importantza are daca au colaborat institutiile de fortza publica ale statului ? Cum vreti sa prindeti hotii, talharii, criminalii , spionii si toti cei care comit tot felul de faradelegi ? Ma nu va este rusine ? In ce tzara traim ? Domnilor de la guvernare, DORMI-U-ATI SOMNUL DE VECI SA DORMITI ! Refuz sa cred ca suntem o tzara de ” ma.fio. ti „!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.