Klaus Iohannis a preluat funcția de președinte al țării cu un ascendent evident- a vorbit numai cât era necesar în campanie, s-a referit doar la aspecte esențiale, iar astăzi, la nici o lună de la preluarea funcției supreme în stat, bifează prima mare realizare- Acordul pentru Apărare.

Este rândul educației naționale acum, din nenumărate motive. Primul este dat de dezbaterea electorală și de aplecarea noului președinte înspre acest domeniu, dată fiind formarea sa profesională. Cităm aici chiar din programul electoral al candidatului Klaus Iohannis : ” Vreau să afirm un lucru foarte direct și deschis : un sistem educațional performant nu poate să fie nici creat, nici perpetuat și nici să producă rezultate decât peste mai multe generații. De aceea, o abordare serioasă trebuie să pornească de la o decizie luată consensual și asumată pe termen lung cel puțin de către partidele relevante, cu privire la construcția unui asemenea sistem.” Al doilea motiv e chiar trecutul nefericit al bugetului educaţiei, de la asumarea obligativității prin legislaţie a acordării a celor 6 % din PIB, până la încercările și uneori asumările, doar pe hârtie, a unor ACORDURI PE EDUCAȚIE. În al treilea rând, pactul pe educație vizează în mod direct cel mai mare corp de salariați bugetari, anume profesorii țării, și se adresează altor câteva milioane de copii în care stă viitorul țării.

Noi, cei care astăzi suntem încadrați în muncă și, mai ales, putem lua decizia de a investi în educație, ne înspăimântăm gândindu-ne la viabilitatea sistemului actual de pensii. A venit momentul să clădim o viitoare generație de încredere, de cetățeni implicați în sistemul economic național în baza unor studii și școlarizări competitive care să le asigure viitorul în țara lor.

În campania electorală, președintele Klaus Iohannis spunea cu foarte multă dreptate :       ” Cred că o societate nu poate fi mai bună decât sistemul său de educație, pentru că nu există niciun alt sistem care poate să schimbe starea lucrurilor atât de profund.” În spiritul acestei afirmații, cu gândul la viitorul nostrum, al tuturor, devine evident că realizarea unui pact pe educaţia națională e următorul pas așteptat de la președintele României

 

Senator PNL, Dorin-Mircea Dobra

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here