Dorel Dragotă, bărbatul din comuna Leșu care în vara anului trecut și-a omorât cu toporul fosta cumnată, este la un pas să afle câți ani va rămâne după gratii. Instanța va pronunța curând sentința de condamnare.

În vara anului trecut, un eveniment tragic a șocat comunitatea din Bistrița-Năsăud – un bărbat de 66 de ani din Leșu a ucis cu toporul o femeie oarbă, în vârstă de 69 de ani, din aceeași localitate. I-a crăpat capul pur și simplu. Apoi s-a dus la poliție și s-a predat. A fost acuzat de omor și a ajuns în arest preventiv. Spre finele lunii noiembrie a anului trecut, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud l-au trimis în judecată, dosarul intrând în camera preliminară pentru verificarea legalității actului de sesizare a instanței, etapă care a fost finalizată în ianuarie anul acesta.

La primul termen pe fond care a avut loc pe data de 9 februarie, instanța a anunțat că va pronunța sentința pe data de 16 martie.

Pentru infracțiunea de care este acuzat, Dragotă riscă între 10 și 20 de ani de închisoare.

Cum s-au petrecut faptele

Dar să vedem cum au decurs evenimentele mai exact.

Conform procurorilor, Dorel Dragotă a fost cumnat cu victima şi fiecare dintre ei locuia singur în imobile învecinate, victima în vârstă de 69 ani, care era nevăzătoare de mai mulți ani și locuia singură.

Dragotă a pus ochii de ani buni pe fost cumnată și avea gânduri necurate față de ea, bărbatul voind să întrețină relații sexuale cu ea. Femeia l-a refuzat însă, astfel că poftele bărbatului s-au transformat în frustrări care au devenit din ce în ce mai grave, iar iubirea i s-a transformat în ură. Mai întâi i-a vorbit urât, apoi i-a furat lucruri din curte, după care a  trecut la amenințări cu acte de violență.

“De mai mult timp inculpatul a început să se manifeste agresiv cel puţin în limbaj faţă de fosta sa cumnată, în sensul că o urmărea, îi sustrăgea diverse lucruri din curte şi a recurs şi la ameninţări cu acte de violenţă, motivul fiind probabil refuzul femeii de a întreţine raporturi sexuale cu inculpatul. Acelaşi motiv, se reţine în cuprinsul rechizitoriului, l-a determinat pe inculpat ca în cursul anului 2020 să o agreseze fizic pe sora victimei, pe martora A.A. Din cauza comportamentului inculpatului Dragotă Dorel, atât victima cât şi sora acesteia, se temeau de el, X.X. relatând copiilor ei, persoanelor vătămate C.C. şi B.B. dar şi martorilor (…) (…) şi (…) neplăcerile pe care le avea de suportat din partea inculpatului, dar şi faptul că se teme de acesta. În dimineaţa zilei de 10 august 2021 victima XX s-a deplasat la locuinţa martorei A.A. ajutată de aceasta, pentru a pune la spălat rufe la maşina martorei şi a stat în acel loc până în momentul când rufele au fost spălate. Ulterior, în jurul orei 15:00, martora F.F., împreună cu sora victimei, respectiv martora A.A., au însoţit-o pe victimă până la locuinţa acesteia. Din acel loc martora F.F. a plecat prima, iar apoi şi martora A.A., cu toate că a fost rugată de sora sa să mai stea cu ea pentru că îi era teamă că este urmărită de inculpat. După ce martora A.A. a plecat din locuinţa surorii sale, inculpatul care le observase pe femei în momentul când se deplasau spre locuinţa victimei, a luat un topor din locuinţa sa şi s-a deplasat în curtea şi în bucătăria de vară a victimei. XX  i-a solicitat inculpatului să iasă din imobil, dar inculpatul a înjurat-o şi a lovit-o pe femeie cu coada toporului în faţă, iar după ce aceasta a căzut la podea, a mai lovit-o de două ori cu partea metalică (cu muchia) a toporului în spatele capului. După ce a agresat fizic victima, se reţine în rechizitoriu, inculpatul şi-a lăsat toporul în locuinţa sa şi a plecat spre postul de poliţie, pe drum întâlnindu-se cu martora (…) căreia i-a spus că merge să cumpere pâine. Ajuns la Postul Comunal de Poliţie Leșu, inculpatul s-a autodenunţat”, a reținut din rechizitoriu judecătorul de cameră preliminară în încheierea penală.

Femeia a avut o moarte violentă

Din raportul de expertiză medico-legală reiese faptul că decesul femeii a fost unul violent.

“Prin raportul de expertiză  nr. (…) emis de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Bistriţa-Năsăud, se arată în cuprinsul rechizitoriului, s-au concluzionat următoarele:

 – decesul victimei X.X. este violent;

 – decesul se datorează unei insuficienţe cardio-respiratorii acute consecutivă unui aspirat sanguin traheo-bronşic, produs ca urmare a unor fracturi de calotă şi bază craniană, precum şi de os malar, asociat cu contuzii cerebrale şi hemoragie leptomeningeală;

 – leziunile tanato generatoare s-au putut produce prin mecanism de lovire activă repetată cu un corp dur cu muchii ascuţite şi o greutate relativ mare (posibil muchie de topor şi coada acestuia);

 – între leziunile de la nivelul extremităţii cefalice şi deces există o legătură de cauzalitate directă şi necondiţionată;

 – poziţia victimă-agresor a putut fi la momentul iniţial al agresiunii «faţă în faţă», ulterior foarte probabil cu victima căzută la sol cu faţa în jos şi agresorul deasupra acesteia sau victima cu spatele la agresor;

 – leziunile şi decesul pot data cu până la 6-8 ore anterior orei la care s-a efectuat prima examinare a cadavrului (10.08.2021, ora 19:00)”, mai arată instanța în același document.

Era decis să comită o a doua crimă

Procurorii spun că Dragotă și-a recunoscut fapta și, în plus, a mai declarat că era hotărât să o ucidă și pe sora fostei sale cumnate, după ce ambele i-au spus, la un moment dat, că este “șpur”.

În drept, reţine procurorul că faptele inculpatului Dragotă Dorel care, la data de 10.08. 2021, a pătruns în locuinţa victimei X.X. şi a refuzat la solicitarea acesteia să plece, apoi a agresat fizic victima lovind-o în zona capului în mai multe rânduri cu un topor, producând victimei leziuni corporale traumatice grave, în urma cărora a survenit decesul, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de omor, prev. de art. 188 al. (1) C.pen. şi de violare de domiciliu, prev. de art. 224 al. (2) C.pen., ambele cu aplicarea art. 38 al. (1) C.pen.

Inculpatul, se menţionează în cuprinsul rechizitoriului, nu are antecedente penale (fila 109) şi a recunoscut că a ucis-o pe victima X.X., susţinând că a făcut acest lucru pentru că anterior datei comiterii omorului, victima îi spusese că este «şpur», adică un copil din flori. El a precizat că acelaşi epitet i-l adresase şi martora A.A., din acel moment el luând hotărârea de a le ucide pe ambele surori. Inculpatul a fost expertizat medico-legal din punct de vedere psihiatric, rezultând că are discernământul păstrat”, se mai arată în documentul instanței.

Riscă ani grei de pușcărie

Întrucât judecătorul de cameră preliminară a constatat că actul de sesizare a instanței a respectat prevederile legale, dosarul a fost trimis pentru judecata pe fond. Chiar la primul termen, instanța a decis că va pronunța sentința pe data de 16 martie.

Potrivit prevederilor Codului penal, pentru omor, Dorel Dragotă riscă între 10 și 20 de ani de închisoare.

Conform documentului instanței, copiii victimei nu s-au constituit părți civile în proces.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here