În urmă cu o săptămână, spiritele au fost încinse la maxim la Telciu, din cauza unor păşuni de pe urma cărora un tânăr fermier întreprinzător, Marius Tomi, încasează subvenţii de la APIA. Aceleaşi păşuni, care sunt proprietatea comunei Nimigea, sunt revendicate, în calitate de concesionar, de un localnic din Telciu, Simion Valeriu, care o ţine una şi bună – el este chiriaşul de drept.

Conflictul este unul mai vechi, iar în momentul în care Marius Tomi trebuia să ajungă în zona în care se află suprafeţele de păşuni concesionate, ca urmare a experienţelor din anii precedenţi, el a anunţat Poliţia în ideea de a preveni un scandal. Deşi sesizarea a fost făcută cu câteva zile înainte de deplasare, poliţiştii au făcut ureche şută. Rezultatul a fost unul singur: o încăierare cu pari ce s-a soldat cu capete sparte. Marius Tomi spune că incidentul putea fi evitat dacă organele statului şi-ar fi făcut datoria.

 

 

 

Subvenţiile primite de la APIA sunt considerate de anumite persoane sursă consistentă de venituri şi drept urmare sunt în stare de orice pentru a intra în posesia lor, fără a avea răbdare ca legea să îşi spună cuvântul. Din cauza acestor bani de la APIA, pe 9 iunie două familii au fost la un pas de o tragedie. În zona comunei Telciu, fraţii Marius şi Cristian Tomi au ajuns să se încaiere cu un localnic – Simion Valeriu – şi cu ginerele acestuia, fiecare dintre părţi susţinând că este concesionarul de drept al unor suprafeţe de păşuni care aparţin comunei Nimigea.

 

Primăria Nimigea, dată în judecată

 

Povestea are rădăcini mai vechi, de prin 2010, când Marius Tomi a luat în arendă de la Primăria Nimigea circa 200 de hectare de păşune. Anterior, păşunea fusese preluată în concesiune de Simion Valeriu, din comuna Telciu, căruia în 2010 primarul Mircea Runcan i-a reziliat contractul. În acelaşi an primarul a organizat o nouă licitaţie, care a fost câştigată de Marius Tomi.

„Poliţia este contrariată de evenimentul care a avut loc duminică (n. r. – 9 iunie). Din 2010 de când am intrat în posesia păşunii, cu acte în regulă, s-au făcut către domnul Simion Valeriu numeroase înştiinţări că nu are acces la terenul lui”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Marius Tomi.

Potrivit acestuia, din 2011, Simion Valeriu încearcă să intre din nou în posesia terenului şi a acţionat în instanţă Primăria Nimigea. Fiindcă procesul pe fond durează, la începutul lui 2012, Simion Valeriu a apelat la o ordonanţa preşedinţială în baza căreia să poată obţine prin executorul judecătoresc accesul pe păşunea concesionată de Primăria Nimigea lui Marius Tomi, motivând că nu are altă posibilitate de a-şi întreţine animalele şi că trebuie să intre acolo cu acestea pentru păşunat. Decizia i-a fost favorabilă lui Simion Valeriu, dar în mod ciudat Primăria Nimigea nu atacă în termen (n. r. – cinci zile de la pronunţare) soluţia dată de instanţă. Acesta este momentul în care în toată această poveste intervine Marius Tomi, care depune în instanţă o contestaţie la executare, cerând suspendarea. Instanţa constată că Marius Tomi are dreptate şi decide suspendarea executării silite, adică îi retrage dreptul de folosinţă asupra păşunii lui Simion Valeriu.

Lupta ar fi trebuit să continue în instanţă prin judecarea cazului pe fond, însă în luna aprilie apare un element surpriză: Primăria Nimigea denunţă contractul deţinut din 2008 de Simion Valeriu ca fiind fals. Urmare a acestui aspect, judecătorii decid suspendarea procesului până la soluţionarea anchetei penale, cazul fiind înaintat spre cercetare Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud.

 

Poliţia face ureche şută

 

Probabil din această cauză, supărarea lui Simion Valer a ajuns la o cotă destul de mare şi, potrivit lui Marius Tomi, a intrat în repetate rânduri de atunci încoace pe păşune, deşi până la soluţionarea definitivă a cazului nu ar avea niciun drept.

Marius Tomi este revoltat evident de comportamentul oponentului său, însă şi mai revoltat este faţă de reacţia Poliţiei unde a depus numeroase sesizări.

„În urma contestaţiei, eu am obţinut o hotărâre definitivă şi irevocabilă prin care se spune că el (n. r. – Simion Valeriu) nu mai are acces pe teren. Aici intervine rolul poliţiei, în contextul în care eu am o decizie a instanţei până la soluţionarea cazului, că e fals, că nu e fals. Dumnealui (n. r. – Simion Valeriu) intră în repetate rânduri pe acele terenuri, iar eu am depus numeroase sesizări la poliţie. Aceasta nu numai că nu face nimic, dar anul trecut cineva de la ei a urcat pe păşune şi mi-a evacuat turmele de animale. A doua zi am mers la poliţie la Năsăud, însoţit de un avocat, ca să văd în baza cărui act mi s-au evacuat animalele. Au dat din colţ în colţ. Drept urmare am depus o plângere pe numele agenţilor respectivi, care sunt de la Telciu, la MAI, la controlul intern. S-a făcut un control intern, însă cazul nu a avut niciun rezultat, nu s-a luat nicio măsură disciplinară, ba mai mult am fost îndrumat spre Curtea de Apel Cluj. Am renunţat, fiindcă nu am timp de umblat în instanţe. Până la urmă cei în cauză şi-au cerut scuze, aşa că am lăsat-o baltă. Tot anul trecut însă, după ce am dus înapoi animalele, mi s-au furat trei vaci, mi-au fost bătuţi păstorii, mi s-a distrus cabana. Numai anul trecut s-au întocmit 10 dosare penale, însă la toate s-au dat AN-uri. Anul acesta, când ştiam că vine sezonul de păşunat, m-am adresat cu o sesizare către Postul de Poliţie Telciu prin care le-a solicitat ajutorul în sensul în care să i se pună în vedere lui Simion Valeriu să nu mai intre pe păşune, asta ca să previn un alt scandal”, povesteşte Marius Tomi.

Poliţiştii de la Telciu însă îi spun omului să revină cu un reprezentant al Primăriei Nimigea care să confirme că el este concesionarul de drept al păşunii. Marius Tomi s-a conformat, însă se pare că nu a fost de ajuns.

„Cu câteva zile înainte de scandalul de duminică, am depus o plângere la poliţia din Telciu, cerându-le din nou ajutorul, fiindcă am fusesem ameninţat telefonic că nu voi fi lăsat să intru pe teren. Nu s-a luat în considerare această plângere. Duminică, înainte de a pleca din Nimigea, am anunţat postul de poliţie din Telciu, încă o dată, că vreau să urc la munte şi să vină cu mine şi să mă sprijine. Mi s-a răspuns că Simion Valeriu nu ar fi în localitate, că ar fi plecat la Cluj, că nu l-au putut localiza. În schimb, eram aşteptat în defileu, unde s-a produs o ambuscadă şi ne-am ales şi unii şi alţii cu capul spart”, povesteşte revoltat Marius Tomi.

 

(Va urma)

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.