Liderul PSRM, Igor Dodon, declarat câștigător al celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, amenință că va scoate oamenii în stradă să-i apere victoria, transmite jurnal.md.

 

Nu vă jucaţi cu focul. Dacă o să spun eu, 800 de mii de oameni o să iasă în stradă!”, a declarat Dodon, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ameninţarea cu contra-proteste masive vine în contextul în care ieri, 14 noiembrie, la Chişinău a avut loc un protest de amploare faţă de rezultatele alegerilor. Mii de oameni s-au arătat revoltaţi faţă de rezultatele alegerilor prezidenţiale pe care le declară fraudate, cerând demisia CEC.

Noi timp de 7 ani am aşteptat această victorie, dacă voi credeţi că noi n-o să o apărăm, vă înşelaţi. Eu am organizat peste 500 de proteste în ultimii ani. Nu vă jucaţi cu focul! Sute de mii de oameni mă sună şi mă întreabă ce să facă. Nimeni nu iese la proteste până când eu n-o să spun. Dar eu vă promit că noi o să ne apărăm victoria”, a spus Dodon, pe un ton ameninţător.

Luni, după mai multe ore de protest la sediul Comisiei Electorale Centrale, mulţimea care contestă corectitudinea alegerilor din Moldova s-a îndreptat în Piața Marii Adunări Naționale. Oamenii au aprins lumânări şi au scandat lozinci de mobilizare pentru a pune presiune pe autorităţi astfel încât acestea să recunoască fraudarea alegerilor şi să declare alegeri repetate. Protestatarii şi-au dat întâlnire marți, în faţa Liceului „Gheorghe Asachi”, lansând un apel de mobilizare pentru toţi cei nemulţumiţi de rezultatele scrutinului. Proteste similare, organizate de diaspora, au avut loc de asemenea în mai multe localități din țări în care locuiesc cetățeni ai Republicii Moldova, inclusiv România.

La conferința de presă organizată ulterior manifestațiilor de protest, liderul PSRM a mai ţinut să transmită un „mesaj foarte clar către oponenţi”, în cazul în care oamenii vor continua să-i conteste victoria. „Nu provocaţi sutele de mii de oameni care au votat pentru mine”, a avertizat Dodon.

1 COMENTARIU

 1. Domnul presedinte Dodon,
  are perfecta dreptate . Daca istoria a facut ca Moldova istorica, sa fie impartita in doua, de ce am avea noi impresia ca Moldovenii din Est, ar dori neaparat sa se uneasca cu Romania, si de fapt, nu s-ar gandi ei, sa se uneasca mai degraba si in mod mai intai firesc, cu Moldova de Vest, sa formeze singuri si impreuna , o Moldova Mare, independenta si suverana, libera de orice influientza impusa « dinafara « ( lor ) ?
  Numai Basescu , asa ca un „ricadau” ce este, tot isi baga ” coada ” si tot „zgandare ” lumea moldoveana, asa ca nu cumva sa stea ei in pace si-n liniste – fapt ce poate degenera intr-un eventual conflict militar … asa cum ne avertizeaza domnul Dodon prin expresia « nu va jucati cu focul « …
  Nu cumva sa credem noi, ca daca s-ar intampla acest lucru, ( adica unirea Estului cu Vestul Moldovei istorice ) ar fi asa… pur si simplu pasnic si sa nu uitam faptul ca NU NOI SUNTEM CEI CARE AVEM CALITATEA SI/SA PUTEM DICTA REFOMATAREA GRANITELOR DINTRE STATE . Numai o minte ” razboinica, conflictuala si bolnava ” poate gandi asa ceva. Domnul Dodon este foarte lucid si realist .
  Sa ma exprim plasitc si in spirit de gluma… acuma, daca Moldova de Est este Republica de sine statatoare, de ce credem noi ca vom putea s-o unim cu Romania si la ce ne-ar folosi la urma urmei ? Asa… ca sa mai avem in caruta asta a noastra aproape goala si ruginita, impotmolita in noroi si trasa doar de o martzoaga slabanoaga, sa mai punem pe ea inca niste saci, care nu ne apartin ? Noi vrem sa-i facem ” romani ” pe niste „oameni ” care prin sangele lor nu mai curge sange romanesc de foarte mult timp ( pentru ca au avut ei grija ruznacii s-o faca… ) cu de-a sila, si vor ei si ba… ?! Are dreptate domnul Dodon. Nimanui nu i-ar placea, ca intr-o familie desprinsa si nou formata prin casatorie ( sau impusa… ) , sa se amestece si sa-si impuna regulile si tabieturile persoanele din vechea familie de unde au provenit. Tot asa si cu atat mai mult, este faptul ca astazi Moldova de Est, este o republica, de sine statatoare, independenta si suverana , chiard aca noua romanilor nu ne place si ne « sta in gat « acest lucru ( si nu pricel de ce … ) .
  Uitati, ei au interpretat-o nu in sensul de a se „reface Marea Romanie Mare ” … ci efectiv, in sensul ca noi vrem desfiintzarea statului independent si suveran si cotropirea teritoriului precum au facut-o si rusii cu Crimeia . Ne place sau ba, cam tot asa este … si nu inteleg de ce nu-i lasam in pace sa-si vada de drumul lor orientat in cu totul alta parte decat al nostru al romanilor ?! Ce interese are el Basescu de tot sustine prosteste aceasta „unire” pe care nu si-o doresc nici 20% dintre romanii din Romania, dara-mi-te din Moldova estica ?
  Asadar, are dreptate domnia sa domnul Dodon si-i dau perfecxta dreptate. Sa-i lasam in pace, sa-si urmeze calea pe care majoritatea au votat-o si pe care si-o doresc ei si sa nu ne amestecam absolut deloc in treburile lor interne, ca nici noua nu ne place cand Ungaria face acest lucru si ne tot zgandare cu idealul „Ungariei Mari”… promovate de cercurile maghiare de la noi . Desi nu este o istorie similara, este tot un deziderat , care nu place nici unei tzari indifferent care ar fi ea.
  Insasi domnul Dodon , recunoaste originea noastra comuna traco-geto-daca, limba, cultura si traditiile asemenatoare, faptul ca ” suntem frati ” , ca avem o comunitate de limba, dar asa cum a afirmat dumnealui, pentru ei Molvdovenii, ea se numeste „limba moldoveneasca ” si nu „romana ” , desi este una si aceiasi… fiind de fapt doar un dialect al limbii romane , dar asa le place lor si vrem noi … si ba si n-avem ce face .
  Sa ne vedem noi de treburile noastre interne pe care le avem, sa ne dramuim noi banii pentru nevoile noastre si sa nu tot azvarlim bani ” a la pro.asta ” pentru a sustine o populatie, care nu-si mai doresc sa fie „romani” ci … eventual, cel mult sa vina aici la noi, sa poata umbla liber si haihui prin Europa, ca daca noi n-am face parte si n-am fi primiti in spatial European, nici dra.cului nu i-ar mai trebui sa ” se uneasca cu Romania „…
  Sa fim seriosi si sa ne vedem noi paiul din ochii nostri si nu din ai ” vecinilor ” … si Basescu sa se duca dr.a.cului cu teoriile si cu idelurile lui tam.pite si sa ne lase in buna pace, buna vecinatate si intelegere, sa putem merge ” pe ospetie ” unul la celalalt , cum zice domnul Dodon si nu sa ne agatze de capt unul impotriva celuilalt sau pe noi romanii cu ruznacii … care abia asteapta o clipa de astfel de „moment „… ! Basescu, daca doreste n-are decat sa se duca si sa se mute acolo definitiv, ca pentru noi este egal… dar sa ne lase in pace .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here