Conceptul pentru noua piață agroalimentară Decebal, aproape de final, a anunțat primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc.

„Într-o ședință de lucru, am clarificat o serie de detalii tehnice și de design pentru edificiul în care va funcționa noua piață.

Viitoarea construcție va fi împărțită în zone pentru producători locali și comercianți, fiind prevăzute și spații special amenajate pentru depozitare, vânzare de produse industriale, refrigerate și congelate. Consider că este necesar ca proiectul să includă și două zone destinate copiilor, una în incintă și una în aer liber.

De asemenea, vom amenaja și o parcare cu un număr generos de locuri”, a precizat edilul bistrițean.

Proiectul este estimat la 17,5 milioane lei, și este finanțat din bugetul local și dintr-un credit deja contractat de municipalitate.

Din bugetul local pentru acest an s-au alocat 87.000 de lei pentru documentațiile necesare.

Proiectul prevede demolarea halei de lactate, a celei de pește, dar și a chioșcurilor inestetice. De asemenea, ar urma să fie construit un corp nou de clădire în locul pieței de fructe și altul în locul pieței de legume. Acesta din urma ar urma să aibă două etaje, pe acoperiș urmând să fie amenajate locuri de parcare. Peste parcare ar urma să fie montate panouri fotovoltaice.

Proiectul de modernizare a Pieței Decebal din Bistrița a fost demarat de administrația Crețu, în 2012, când a fost întocmit un Plan Urbanistic Zonal „Amenajare și modernizare Piața Agroalimentară Decebal” care a costat 12.000 de lei.

La acea vreme, suprafaţa vizată pentru modernizare era de aproximativ trei hectare, iar prin lucrările propuse se urmărea integrarea şi armonizarea noilor construcţii şi amenajări cu cele existente şi cu cadrul natural, organizarea circulaţiei carosabile şi pietonale, şi asigurarea unor legături corespunzătoare cu celelalte zone funcţionale ale municipiului…

Documentația prevedea realizarea unei clădiri cu destinaţia de parcaje auto cu regimul de înălţime P + 2E cu acces din strada Arţarilor care urma să aibă două benzi de circulaţie. De asemenea, avea să se desființeze firul de cale ferată pentru a realiza o zonă pentru amplasarea unor spaţii comerciale provizorii sau parcare auto.

În zona actualei pieţe de flori, fosta adminstrație visa o clădire cu regim de înălţime P+2E, la al cărui parter urma să funcționeze piaţa agroalimentară, în timp ce la etajul unu urmau să fie amplasate chioşcuri pentru produse industriale. Etajul al doilea era dedicat birourilor.

Proiectul de modernizare prevedea și o clădire P + 2E, în zona pieței de legume-fructe. La etajul al doilea se dorea amenajarea unei zone de parking. Proiectul prevedea și un pasaj pietonal subteran cu spații comerciale în intersecția dintre Bulevardul Decebal și străzile Cuza Vodă și Ursului.

Doi ani mai târziu, administrația Crețu a mai alocat încă 70.000 de lei, pentru alte studii și conceperea unui proiect pentru accesarea de fonduri europene.

În 2022, administrația condusă de actualul primar al municipiului Bistrița, Ioan Turc, a alocat de la bugetul local alți 270.000 de lei pentru proiectarea noii piețe, respectiv pentru studiul geotehnic, studiul topografic, expertiză tehnică, audit energetic, scenariu de securitate la incendiu preliminar, analiză de risc la securitatea fizică, studiu de fezabilitate cu elemente specifice DALI și acordarea asistenței tehnice pentru procedura de atribuire a contractului de execuție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.