DNA a pus ochii pe unul dintre contractele Siveco în valoare de aproximativ 124 de milioane de euro. Contractul respectiv a fost încheiat cu Ministerul Educaţiei, iar cei de la Siveco trebuie să implementeze programul Sistemul Educaţional Informatizat (MEC SEI). Conform DNA, „obiectul sesizării l-a constituit închirierea şi extinderea de licenţe educaţionale de către Ministerul pentru Societatea Informaţională şi Ministerul Educaţiei Naţionale care contrar dispoziţiilor acordului cadru nr. 32/12.08.2009 au încheiat, contrar HG nr. 460/2009, contracte de furnizare produse, existând indicii că s-au efectuat plăţi privind o sumă de aproximativ 9 milioane euro, destinate unităţilor de învăţământ”.

 

În urma unui raport al Corpului de Control al Guvernului, DNA a deschis o anchetă privitoare la încheierea unor contracte pentru produse şi servicii informatice în valoare de sute de milioane de euro. Printre aceste contracte se numără şi unul în care compania clujeană Siveco a parafat cu ministerul Educaţiei un contract de aproximativ 124 de milioane de euro. Anul trecut, Corpul de Control al Guvernului a făcut un raport către DNA referitor la „utilizarea licenţelor educaţionale fără temei legal sau contractual”. În cadrul raportului se arăta cum, începând cu 2009, ministerul Educaţiei a achiziţionat licenţe informatice de la mai multe societăţi. Procurorii DNA au extins cercetările şi au făcut verificări la contractul privind Sistemul Educaţional Informatizat (MEC SEI) încheiat între Siveco şi Ministerul Educaţiei, în valoare de  124  milioane euro. Acest contract a fost împărţit în şase loturi între 2001 şi 2009.

Pe de altă parte, conform unui comunicat, cei de la Siveco spun că “din nici o sursă de informare de care dispunem (comunicat DNA, registratura SIVECO) nu rezultă faptul că, contractul menţionat (Sistemul Educaţional Informatizat (MEC SEI) încheiat între Siveco şi Ministerul Educaţiei, în valoare de  124  milioane EUR  – contract derulat în 6 etape în perioada 2001-2009) face obiectul începerii urmăririi penale a DNA. Din comunicatul DNA am înţeles că unul dintre aspectele cercetărilor se referă la compatibilitatea licenţelor în chestiune cu echipamentele achiziţionate anterior de către MEN prin programul SEI. SIVECO nu a participat în niciun fel la furnizarea acestor licenţe. Toate contractele încheiate de SIVECO respectă procedurile legale”, arată poziţia oficială a SIVECO.

 

Nume grele în audierile DNA

Alături de contractul cu Siveco menţionat anterior, procurorii DNA mai investighează şi modul în care s-au încheiat contractele de închiriere de licenţe Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription, încheiat între Guvernul României şi Microsoft Ireland prin intermediul Fujitsu Siemens Computers (FSC) Austria GesmbH, în valoare de 105 milioane de dolari, derulat în perioada 2004-2009, şi cel de închiriere de licenţe Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription, încheiat între Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi consorţiul D-CON.NET, în valoare de 96 de milioane de euro, derulat în perioada 2009-2013.

În cadrul anchetelor, după ce a ieşit de la audierile DNA privitoare la dosarul de corupţie referitor la închirierea de licenţe IT, fostul şef al Secretariatului General al Guvernului, Eugen Bejinariu, a declarat că i-a spus procurorului tot ce şi-a adus aminte. “Tot ce mi-am adus aminte i-am spus doamnei procuror. Altceva nu am de comentat”, a spus Eugen Bejenariu. Fostul şef al Secretariatului General al Guvernului a fost audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie aproximativ patru ore, în dosarul de corupţie privind închirierea de licenţe IT pentru şcoli, pentru care s-au plătit aproximativ nouă milioane de euro. Şi ministru delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, a fost audiat în acest dosar. Costoiu a declarat, la ieşirea de la DNA, că a dat o declaraţie de martor în acest dosar. În acelaşi dosar au fost audiaţi, Ioan Cordoş, fostul secretar de stat din Ministerul Comunicaţiilor, şi Sorin Eftene, fostul director general interimar al Microsoft România. Procurorii l-au audiat şi pe şeful Secretariatului General al Guvernului, Ion Moraru, iar acesta a mers la DNA pentru a duce mai multe documente privind licenţele IT pentru şcoli.

 

Siveco dă soft şi hard la stat

Cei de la Siveco au încheiat contracte cu diferite instituţii de stat, de la Nuclearelectrica şi Armată până la diferite ministere şi instituţiile de resort. Conform unor surse judiciare în perioada Guvernului Năstase, Siveco a încheiat contracte cu statul în valoare de sute de milioane de euro.

În 2011, APIA a acordat, fără licitaţie, contractul “Servicii de suport tehnic şi servicii de actualizare licenţe”. Statul a plătit, pentru aceste servicii peste 2 milioane de lei firmei Siveco.  În urmă cu şase ani, Ministerul educaţiei a acordat, fără licitaţie, firmei Siveco un contract de aproape 180 de milioane de dolari pentru informatizarea şcolilor, program care s-a dovedit a fi un fiasco. La alegerile locale din iunie 2008, programul informatic de centralizare a datelor scrutinelor a costat bugetul de stat 2.130.817 lei, fără TVA, contractul fiind atribuit Siveco România, şi lista contractelor acordate acestei firme ar putea continua. Însă, statul român a fost sancţionat de UE cu circa 120 de milioane pentru o serie de subvenţii pentru agricultură plătite “în eter”. Pentru a ieşi cu “basma curată”, oficialii din Agricultură ar fi dat vina pe soft-ul furnizat de această societate.

 

Licenţe de sute de milioane de euro

Conform DNA, cercetările sunt efectuate sub aspectul: închirierii unui număr de 179.259 licenţe pentru pachete de tip ProDesktop şi 6.828 licenţe pentru sisteme de operare Windows Server, cu luarea în calcul a tuturor staţiilor de lucru şi a serverelor achiziţionate în perioada 2001 – 2008 prin programele SEI 1 – SEI 5 şi rural; determinării încheierii contractului de furnizare produse în baza căruia MCSI s-a obligat să plătească preţul aferent numărului total de licenţe, mai mare cu 72.990 faţă de numărul de licenţe utilizabile în sistemul educaţional în raport cu numărul de computere compatibile cu noile produse software, existând indicii privind crearea unei obligaţii de plată a unui preţ cu aproximativ 5,4 milioane euro mai mare decât preţul pentru închirierea licenţelor efectiv utilizabile (contractul în valoare de 105 milioane USD a fost derulat în perioada 2004-2009); determinării dacă HG 460/2009 permitea încheierea unui contract subsecvent referitor la suplimentarea numărului de licenţe al MECTS pentru şcoli; achiziţiei de licenţe pentru pachete de tip ProDesktop şi sisteme de operare Windows Server destinate unităţilor de învăţământ corespunzător necesarului de licenţe; identificării persoanelor implicate şi a modului în care acestea au verificat produsele software, implementarea, compatibilitatea acestora configuraţiei hardware a staţiilor de lucru şi serverelor achiziţionate în perioada 2001 – 2008, prin programele SEI I – SEI V şi Rural şi fundamentarea din punct de vedere tehnic a achiziţiei din 2009.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.