Radu Moldovan a desfiinţat 80 de posturi şi înainte de sărbătorile de iarnă urma să aibă loc reorganizarea Direcţiei Judeţene de Pază şi aplicarea cu stricteţe a legii. Mişcare destul de riscantă pentru şeful judeţului care din start pierdea la capitolul imagine şi în loc să creeze locuri de muncă, genera şomaj.

Preşedintele CJ nu a vrut să rişte şi tocmai de aceea a prelungit aplicarea hotărârii de Consiliu Judeţean privind desfiinţarea, cu încă trei luni (HCJ nr. 125 din 28.08.2013). Ezitările lui Radu Moldovan arată faptul că acesta NU stăpâneşte administraţia, din moment ce o hotărâre de CJ e pusă în aplicare abia după 9 luni.

 

 

Reorganizarea Direcţiei Judeţene de Pază implică selectarea personalului, în urma unor examene. Probele urmau să aibă loc la începutul lunii decembrie, dar conducerea Consiliului Judeţean a amânat desfiinţarea Direcţiei Judeţene cu încă trei luni. Examenele se vor susţine ulterior şi până atunci, Direcţia Judeţeană de pază continuă să funcţioneze în afara legii.

 

Jucăria lui Florean funcţiona la limita legii

 

Direcţia Judeţeană de Pază Bistriţa-Năsăud funcţionează în baza HCJ nr. 76 din 29.09.2005, are personalitate juridică şi buget de venituri şi cheltuieli propriu, realizat prin autofinanţare. Direcţia beneficia de venituri din încheierea de contracte de prestări servicii de pază către diferiţi agenţi economici, dar şi din paza obiectivelor de interes judeţean.

De asemenea, societăţile şi primăriile din judeţ beneficiau de contracte de pază avantajoase, cu cel puţin 24 la sută (cota TVA) mai ieftine decât restul firmelor din piaţă, care plătesc TVA statului.

 

Belele mari de tot în curtea Consiliului Judeţean

 

Timp de trei ani, Direcţia Judeţeană NU a depus documente la Consiliul Judeţean pentru aprobarea organigramei şi a statutului de funcţii, dar nici acte privind situaţia financiară. Practic, direcţia condusă de Florean se autofinanţa şi NU genera profit. Cel puţin în documente.

Garda Financiară NU a efectuat controale la nivelul Direcţiei Judeţene de Pază şi primul control amănunţit este auditul comandat de Radu Moldovan…

Din 2010, Direcţia Judeţeană de Pază NU a depus situaţii financiare la Consiliul Judeţean şi a funcţionat cu 143 de posturi, deşi Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului Boc impunea reducerea organigramei la 63 de posturi.

Prin Hotărârea de Consiliu Judeţean nr. 125 din 26.08.2013, Radu Moldovan a desfiinţat 80 de posturi şi înainte de sărbătorile de iarnă urma să aibă loc reorganizarea Direcţiei de Pază.

La sesizarea Curţii de Conturi Mureş, Radu Moldovan a înfiinţat o comisie ce verifică actele Direcţiei Judeţene de Pază. Auditul activităţii de management a lui Florean este în plină desfăşurare, dar cel puţin deocamdată personalul de pază are sărbători fericite şi scapă de concediere.

 

Fără struţo-cămile! Doar obiective de interes judeţean

 

„În luna iunie-iulie am avut şi controlul Curţii de Conturi. Toate poziţiile sunt contrazise cu poziţia comisiei de evaluare a activităţii desfăşurate la Direcţia Judeţeană de Pază, adică nu avem varianta struţo-cămilă care e acum în Direcţia de Pază cu parte de reglementare în zona instituţiilor publice şi cu parte de reglementare în zona societăţilor comerciale”, a spus Radu Moldovan în timpul şedinţei ordinare şi a mai precizat că a avut de ales între desfiinţarea Serviciului de pază şi reorganizarea acestuia.

Serviciul de Pază a Obiectivelor de Interes Judeţean Bistriţa-Năsăud va avea ca obiect de activitate paza obiectivelor de interes judeţean precum şi a altor bunuri proprietate publică sau privată a judeţului. Pe lista obiectivelor figurează sediile Consiliului Judeţean, al Bibliotecii Judeţene, Complexului Muzeal Judeţean, Centrului Judeţean pentru Cultură, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi ale centrelor DE servicii sociale pentru copii şi adulţi din judeţ sau ale Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanei Bistriţa-Năsăud. Totodată, agenţii de pază vor avea în grijă şi Spitalul de Urgenţă Bistriţa, plus secţiile din subordine, centrele şcolar pentru educaţie incluzivă din Bistriţa, Beclean şi de la Lacrima, Liceul Tehnologic Special “Sf. Maria” şi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională. În atribuţiile aceluiaşi Serviciu din subordinea CJ BN revin şi paza bunurilor proprietate publică administrate de SC Aquabis SA şi SC LDP SA, unde Consiliul Judeţean este acţionar, dar şi a obiectivelor de investiţii aferente proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor solide” – staţii de transfer, centre de colectare.

HCJ nr. 125 din 28 august 2013, privind reorganizarea Direcţiei Judeţene de Pază va intra în vigoare începând cu 3 martie 2014.

 

Florean renunţă la procesul cu Consiliul Judeţean

 

Ovidiu Florean are şi el o poziţie ingrată, aflându-se în conflict cu conducerea Consiliului Judeţean, iar la o adică poate fi destituit lejer şi înlocuit. A înţeles acest lucru şi a renunţat la procesul cu Consiliul Judeţean, chiar înainte de prima înfăţişare. În urma negocierilor cu radu Moldovan,  Florean a refuzat variantele sugerate şi anume transformarea DJP într-un fel de SRL, la fel ca şi LDP şi a preferat varianta reorganizării şi desfiinţării unui număr de 80 de posturi. Florean susţine că ar fi prea mari costurile şi o astfel de societate ar falimenta rapid, la fel cum s-a întâmplat la Cluj, cu Direcţia similară.

 

Sora şi nevasta lui Florean, angajate “la căldurică” 

 

Şeful Direcţiei Judeţene de Pază şi-a angajat soţia şi sora în cadrul instituţiei şi controlează tot ce mişcă. De asemenea şi-a format o gardă de încredere pe care o protejează. Astfel, şefii de schimb au fost scutiţi de susţinerea examenului, folosindu-se de unele chichiţe juridice. Practic, ei asigură paza sediului Direcţiei şi NU au putut fi dislocaţi pentru susţinerea examenului şi nu sunt angajaţi ca şi agenţi de pază, ci ca şefi formaţie.

 

Florean, cu securea deasupra capului

 

Auditul ce verifică activitatea instituţiei condusă de Florean e aproape gata. Situaţia e nasoală pentru şeful direcţiei Judeţene de Pază, şi sunt urmărite aspectele privind plata TVA-ului pe ultimii 3 ani, dar şi grilele de salarizare şi premiile în bani, acordate celor de la nivelul conducerii.

 

 

Cosmin Botezat

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.