Serbarile Medievale ale Bistritei s-au sfârsit de mai bine o saptamâna. Nu putem sa trecm însa cu vederea acest eveniment, cu atât mai mult cu cât organizatorii, si în mod special presedintele Asociatiei „Bistrita Medievala”, Florin Sasarman, s-au implicat în strângerea de fonduri pentru refacerea Turnului Bisericii Evanghelice, afectat de un puternic incendiu acum doua saptamâni, dar si pentru reabilitarea totala a acestui monument istoric.

Atmosfera creata de acest eveniment a fost una deosebita, si asta poate afirma oricine a fost prezent pe Pietonalul „Liviu Rebreanu” din municipiu. Cu toate ca cei prezenti nu au avut tinuta adecvata, specifica secolului XVI, actorii manifestarii au avut darul de a ne trimite într-o calatorie în timp.

Pfaffenbruder a salvat cetatea

„Am avut parte de o adevarata lectie de istorie în aer liber”, asa cum afirma si cum si-a dorit Florin Sasarman. Lupta locuitorilor care au vietuit în acele vremuri ale anului 1602 pentru a respinge asediul armatei generalului Basta asupra cetatii Bistritei a fost transpus în scena de Cavalerii ordinelor Cetatii Bârsei si de Medias. Pasajele care marginesc azi Pietonalul au fost pe post de intrari ale cetatii asediate, unde s-au dat lupte grele între Bine si Rau, între cavalerii care au aparat Bistrita si asediatorii lui Basta. Si cum în orice poveste exista un Fat-Frumos care învinge balaurul cu sapte capete, bistritenii medievali l-au avut pe Pfaffenbruder, fierarul care i-a îmbarbatat si a dat încredere luptatorilor pentru viata cetatii.

Printre secventele de lupta, cei prezenti la serbari au putut admira domnitele ce nu puteau lipsi din peisajul medieval. Frumusetea si candoarea acestora au avut rolul de a-i înfierbânta, oarecum, pe mândrii cavaleri, care nu s-au sfiit în cele din urma sa-si arate maiestria în mânuirea armelor într-un turnir.

Nu au lipsit nici trupele de iluzionisti sau jongleuri ori animatorii pe catalige – circarii evului mediu, care prin giumbuslucurile lor bucurau traitorii din acele vremuri -, acestia reusind sa bucure mai ales copii prezenti la aceste Serbari.

Si pentru a ni se aduce aminte de frumusetea si unicitatea muzicii din acea perioada puternic marcata de stilul baroc, bistritenii nu au fost lipsiti de concertele muzica baroca, care chiar daca nu au mai avut loc sub zidurile Bisericii Evanghelice, asa cum fusese initial programat, s-au desfasurat în incinta Sinagogii din municipiu.

Oamenii nu au ramas indiferenti

Din dragoste pentru Turn, bistritenii si de altfel toti cei prezenti la Serbarile Medievale au donat în cele trei urne amplasate pe Pietonal peste 7.200 de lei. O donatie consistenta, de 15.000 de euro, a venit din partea societatii Leoni, care a virat banii direct în contul deschis de Biserica Evanghelica, în conturile careia au mai fost donati peste 2100 de euro de la 10 persoane fizice si alti 11.362 de lei donati de 38 de persoane, majoritatea sasi. Parohia Evanghelica a mai primit si o moneda de aur din 1915, în vederea valorificarii, de la o familie de sasi.

Asociatia Sasilor Bistriteni, care au mai facut numeroase donatii în timp pentru reabilitare, au anutat cu acest prilej ca vor aduce la Bistrita un ceas asemeni celui mistuit de flacari, în valoare de 30.000 de euro. Si solistul trupei Hara, bistritean la origine, Flavius Buzila, a donat pentru Biserica Evanghelica 1.500 lei, iar Cavalerii Ordinului de Medias tot 1.500 de lei.

Devastatorul incendiu i-a marcat si pe angajatii Primariei Bistrita care au donat 15.000 de lei. Sume consistente au promis si partidele politice, care atunci când a avut loc incendiul se aflau pe ultima suta de metri de campanie electorala.

În ultimii ani, pentru reabilitarea turnului, s-au cheltuit circa 640.000 de lei – finantare din partea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului prin Compania Nationala de Investitii. Alti 150.000 de lei au fost alocati de la bigetul local de Consiliul municipal. Sasii din Germania au donat, de asemenea, suma de 45.000 de euro, bani investiti în lucrarile pentru sarpanta în 2005.

Liana Muresan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.