Dimex mai pune mâna pe 15 milioane de euro, după ce îşi adjudecă mare parte din lucrările la Poarta Transilvaniei

2694

Dimex 2000 Company SRL a reuşit performanţa de a pune mâna pe trei dintre cele patru tronsoane din traseul Poarta Transilvaniei scoase la licitaţie de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud. Pe lângă cele 4 milioane de euro pe care au pus mâna pentru reabilitarea Drumului Blajului, Dimex 2000 Company SRL îşi mai adjudecă lucrări în valoare de 15 milioane de euro.

 

Firmele de casă ale Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud continuă să îşi umple conturile cu ajutorul banilor publici. Una dintre ele, care pare să fi dat lovitura anul acesta, este Dimex 2000 Company SRL, care şi-a adjudecat mare parte din drumul Poarta Transilvaniei.

Primul contract pe care a pus mâna societatea comercială a fost modernizarea Drumului Blajului, care leagă Mureşenii Bârgăului de Colibiţa. Recepţia acestui drum a fost făcută chiar săptămâna trecută.

Pentru cei 5 kilometri de şosea, Dimex 2000 Company SRL a primit 14 milioane de lei, adică mai bine de 3 milioane de euro. Lucrările au început în primăvara acestui an şi au fost finalizate în timp record.

Deşi constructorul a avut la dispoziţie 18 luni să termine acest drum, lucrările au fost terminate în luna septembrie a acestui an, la doar 7 luni de la debutul lucrărilor. Se pare că constructorul şi-a asumat un termen de finalizare mult mai scurt în faţa autorităţilor judeţene, presat de nevoia proaspetei staţiuni de a avea măcar un drum decent.

drum dimex

Tronsoanele 2 şi 3, adjudecate tot de Dimex

Drumul Blajului este practic primul tronson dintr-un traseu mult mai mare, ce trece de 50 de kilometri şi poartă numele „Poarta Transilvaniei”. Deşi abia a finalizat lucrările la primul tronson din „Poarta Transilvaniei”, Dimex 2000 Company SRL nu s-a culcat pe o ureche şi a participat la licitaţiile pentru celelalte trei tronsoane puse la bătaie de Consiliul Judeţean.

Culmea, din cele trei tronsoane scoase la licitaţie, Dimex 2000 Company SRL a pus mâna pe două dintre ele. Constructorul a apelat la asociere pentru ambele tronsoane câştigate la licitaţie.

Cele două tronsoane vor aduce în conturile celor de la Dimex 2000 Company SRL alte 15 milioane de euro. Se aşteaptă ca ordinul de începere a lucrărilor pentru cele trei tronsoane scoase la licitaţie să fie dat curând, în luna noiembrie a acestui an.

Loturile 2, 3 şi 4 se întind pe aproape 50 de kilometri, pe ruta Colibiţa – Bistriţa-Bârgăului – Prundu Bârgăului (DN17) – Josenii Bârgăului (DN17) – Strâmba – Ilva Mică- Măgura Ilvei.

Lotul 2 se întinde pe 17 kilometri şi leagă Colibiţa de Bistriţa-Bârgăului şi Prundu Bârgăului. Licitaţia a fost câştigată de asocierea Dimex 2000 Company SRL – Explan SRL + Viakon Drum SRL. Pentru aceste lucrări, cele trei firme vor primi 8,2 milioane de euro, având termen mai bine de doi ani pentru finalizarea lucrărilor.

Lotul 3 leagă Josenii Bârgăului de Strâmba şi Ilva Mică şi se întinde pe 14,2 kilometri. Licitaţia a fost câştigată de asocierea Dimex 2000 Company SRL – Star Comexim SRL Cluj. Valoarea contractului ajunge la 7,5 milioane de euro, iar termenul de finalizare este de un an şi 9 luni.

Lotul 4, care are 18,8 kilometri şi leagă Ilva Mică de Poiana Ilvei şi Măgura Ilvei, a fost câştigat de asocierea Autotehnorom – Opr Asfalt SRL. Pentru cei aproape 19 kilometri, cele două firme vor primi 8,5 milioane de euro. Termenul de execuţie este de doi ani.

Pentru lotul numărul 5, care leagă localităţile Măgura Ilvei de Ilva Mare şi Lunca Ilvei şi merge până în limita cu judeţul Suceava s-au alocat deja bani prin PNDL. Este vorba despre 62 de milioane de lei, adică aproape 14 milioane de euro.

Potrivit preşedintelui de Consiliu Judeţean Radu Moldovan, licitaţia pentru acest tronson a fost organizată, instituţia fiind în faza de deschidere a ofertelor şi evaluare. Se estimează ca până la finalul anului să se finalizeze evaluarea şi să fie semnat contractul cu constructorul câştigător.

panou lucrare

Colibiţa, punct de interes pentru Dimex

Noua staţiune Colibiţa pare să fie un punct de interes pentru cei de la Dimex 2000 Company SRL. Constructorul nu s-a oprit la amenajarea drumurilor care duc spre „Marea de la Munte”, ci a început să investească şi parte din banii publici obţinuţi prin contracte cu statul tot acolo.

Dimex 2000 Company SRL se pregăteşte să ridice la Colibiţa un hotel cu 5 etaje, pe mai bine de 7.000 de metri pătraţi. Compania a început deja să solicite şi să obţină autorizaţiile necesare pentru această investiţie.

În luna august a acestui an, Dimex a cerut autorizaţii de la Agenţia pentru Protecţia Mediului. Potrivit documentaţiei depuse la Agenţia pentru Protecţia Mediului, hotelul va avea 5 etaje şi trei niveluri subterane, unde, cel mai probabil va fi amenajată şi parcarea. Proiectul prevede asigurarea a 28 de locuri de parcare.

Hotelul va avea o capacitate de 100 de locuri cu 50 de camere. De asemenea, hotelul va avea o sală de conferinţe cu 160 de locuri, un restaurant cu 130 de locuri şi un centru SPA.

Centrul SPA se va întinde pe 520 de metri păraţi şi va avea o capacitate maximă de 100 de persoane, fiind dotat cu piscină, jacuzzi, saună uscată şi umedă şi o sală de fitness.

Proiectul a primit aviz inclusiv de la Ocolul Silvic Bistriţa-Bârgăului, custode al sitului Natura 2000 Cuşma, care a ajuns la concluzia că hotelul nu afectează mediul şi animalele din arealul protejat.

Hotelul va trebui să se descurce cu fântâni şi fose septice. Alimentarea cu energie electrică va fi asigurată de reţeaua din zonă, dar şi de panouri fotovoltaice.

Pentru anul 2016, Dimex 2000 Company SRL a raportat o cifră de afaceri de 75,2 milioane de lei şi un profit net de 7,9 milioane de lei. Nu lipsesc nici datoriile, care în 2016 au ajuns la 18 milioane de lei.

Potrivit unei analize realizate de Gazeta de Bistriţa la începutul acestui an, în ultimii 8 ani, Dimex a încasat 70 de milioane de euro din bani publici. În perioada 2007-2015, SC Dimex 2000 Company SRL şi-a adjudecat nu mai puţin de 119 contracte din licitaţii publice organizate de autorităţile locale şi judeţene, dar şi instituţii ale statului din judeţ şi din ţară.

În 2015, Dimex a pus mâna pe 17 contracte cu statul, cu o valoare de peste 25,6 milioane de euro. Tot pe 17 contracte a pus mâna Dimex 2000 Company SRL şi în 2010, însă valoarea cumulată a acestora a fost de doar 3,3 milioane de euro, de 8 ori mai mică decât în 2015.

Andreea Moldovan

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here