Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism pare să fi pornit un război împotriva traficanților de droguri și-a ajuns nu de puține ori să „sece” piața de marfă.

Săptămâna trecută, procurorii DIICOT Bistrița-Năsăud au pus mâna pe una dintre cele mai importante capturi din ultimii ani. Cei doi indivizi care-și vor petrece ani buni după gratii operau în Bistrița-Năsăud și Cluj-Napoca și erau filați încă din 2021.

Se pare că răbdarea a meritat, la cele 4 percheziții domiciliare în Cluj și Bistrița-Năsăud descoperindu-se cantități importante de droguri: 40 de kilograme de Cannabis împărțite în 57 de calupuri, 3,5 kilograme de rezină de Cannabis, 12 kilograme de substanță cristalină și 50 de grame de substanță pulverulentă de culoare albă. Pe piață, marfa ar valora câteva sute bune de mii de euro.

Anchetatorii au mai găsit 3.500 de euro, 318.560 de lei, 490.000 de forinți, 100 de lire, bijuterii și un ceas de lux. În spatele afacerii se aflau doi tineri, unul stabilit în Bistrița-Năsăud și altul în Cluj-Napoca. Cei doi au fost reținuți pentru 24 de ore și ulterior arestați preventiv.

Culmea, cei doi nu au nu știu ce antecedente penale, semn că sunt noi în branșă. Unul dintre ei mai are o condamnare pentru conducere fără permis și consum de droguri, iar celălalt pare a fi curat ca lacrima.

În ziua în care DIICOT a făcut captura impresionantă de la Bistrița și Cluj au avut loc alte 21 de acțiuni în țară. La Brașov au mai fost găsite tot la percheziții 300 de grame de Cannabis, 100 de grame de amfetamină, 97 de comprimate de XTC și două grame de cocaină. La Satu Mare au fost găsite 18 folii de aluminiu cu Cannabis, fiole cu pulbere cu efect psihoactiv, dar și un pistol cu gaze și un  pistol calibru 8 mm și două macete.

La Caraș Severin au fost prinși un român și un străin în timp ce transportau cu un autoturism într-un bagaj de mână peste un kilogram de hașiș adus din Maroc. Captura de la Bistrița/Cluj rămâne însă una dintre cele mai importante din ultima perioadă.

Cu cât se vând drogurile pe stradă?

DIICOT pare să se fi concentrat asupra dealerilor care au pe mână cantități importante de droguri, astfel că, după o acțiune de genul acesta omoară parte din alimentarea pe piață a drogurilor.

Lipsa mărfii de pe piață duce automat la creșterea prețurilor, care ulterior se stabilizează odată ce dealerii prinși sunt înlocuiți. Cannabis-ul se vinde în Bistrița cu 50 de lei/gram, iar substanțele cu efecte psihoactive sau mai bine spus „sarea” cu 100 de lei /gram. De altfel, acestea sunt și cele mai des întâlnite produse de pe piața bistrițeană.

Cam aceleași prețuri se practică și în sudul țării: 50-60 de lei gramul de Cannabis și 550 de lei gramul de cocaină. Pentru comprimatul de ecstasy, consumatorii scot din buzunare 50 de lei.

30 de kg de Cannabis, cofiscate acum două luni

Aceasta nu este singura captură importantă a procurorilor DIICOT din ultimele luni, de la Bistrița. În luna martie, procurorii reușeau să prindă dealeri care operau în Bistrița-Năsăud și Maramureș. Erau descoperite și ridicate 30 de kilograme de Cannabis, 3,1 kilograme de substanțe cu efecte psihoactive, 92 de grame de hașiș, 80.000 de lei și chiar o mașină de numărat banii.

Printre cei prinși atunci de anchetatori se numără și Niculai Tiberius Emanuel, fratele Biei Khalifa, sângeorzanca ce a participat la show-ul televizat „Sunt Celebru, scoate-mă de aici” și la iUmor. Tânărul este cercetat pentru trafic de droguri de risc (40 de acte materiale) și efectuarea de operațiuni cu substanțe susceptibile a produce efecte psihoactive (15 acte materiale).

Tot în luna martie, doi bărbați de 34 și 36 de ani din Bistrița-Năsăud erau prinși cu un geamantan în care se aflau 3 kilograme de droguri, împărțite în 7 pachete. Unul dintre ei ar fi adus drogurile în bagaje, din Spania.

Minori, folosiți pe post de dealeri

În toamna anului trecut, DIICOT mai destructura o rețea de traficanți, în care erau folosiți și minori. Minorii erau recrutați pentru a face parte din rețeaua de distribuție a drogurilor, în timpul unor petreceri.

 „Inculpații au organizat petreceri, la diferite cabane din județul Bistrița-Năsăud, unde au comercializat substanțe psihoactive, iar pe parcursul acestor întâlniri au recrutat mai multe persoane printre care și minori, în vederea realizării unei rețele care să distribuie substanțe psihoactive în județul Bistrița-Năsăud”, preciza DIICOT, într-un comunicat de presă.

La percheziții au fost găsite 4 pistoale neletale, un arc, dar și 11.700 de lei, 4200 de euro, 100 de dolari, 100 de franci elvețieni, 70 de grame de 3-CMC, 24 de grame de Cannabis, cântare, plicuri pentru droguri.

Acuzațiile aduse erau dintre cele mai diverse, de la trafic de droguri la lipsire de libertate în mod ilegal, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, contrabandă calificată și uz de armă fără drept. Se pare că membrii nedisciplinați ai rețelei erau „potoliți” cu amenințări inclusiv cu arma și li se cereau taxe de protecție.

Cei trei lideri distribuiau droguri în zona Lechința, Beclean și Figa, extinzându-și activitatea ulterior spre Bistrița, Năsăud și zonele limitrofe. Aceștia alimentau în special petrecerile organizate la cabane, una dintre locațiile „preferate” fiind Băile Figa. Cei care distribuiau droguri în zonele în care acționa gruparea erau nevoiți să plătească taxă de protecție pentru a fi lăsați să-și continue activitatea.

Tot în toamnă, anchetatorii mai dădeau peste o grupare care acționa pe raza județelor Bistrița-Năsăud și Cluj. Erau ridicate atunci 19 colete cu 11 kilograme de Cannabis, o pungă cu o substanță cristalină alb-gălbuie de 300 de grame, un cântar și un pistol cu aer comprimat.

Dacă polițiștii din patrulările din mașină nu prea pot surprinde mare lucru din ce se întâmplă pe străzi, mai eficienți par să fie jandarmii, singurii care mai patrulează pe jos.

În ultima jumătate de an, jandarmii au surprins mai mulți tineri care consumau droguri pe stradă, unii chiar în zone chiar circulate ale municipiului. Este vorba în special de consum de Cannabis și sare. Tinerii au fost prinși consumând droguri pe Bulevardul Indepenenței, în zona Lama, între blocuri sau în Pădurea Schullerwald. Dosarele au ajuns însă tot la polițiști.

Consumul de droguri nu este incriminat, însă deținerea de droguri de risc pentru consum propriu se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă. Deținerea de droguri de mare risc pentru consum propriu se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.