Locuitorii județului Bistrița-Năsăud vor plăti anul acesta tarife la apă și canalizare cu 22 și respectiv 39% mai mari decât anul trecut. Totul se întâmplă cu girul primăriilor și al Consiliului Județean, care au votat noile prețuri într-o întâlnire ADI Apă Canal. Din cei 59 de membri ADI Apă-Canal, doar 14 au votat împotriva acestor scumpiri. Primăria Bistrița a votat pentru, însă primarul Ioan Turc amenință că dacă Aquabis nu se ține de promisiunile legate de municipiu va propune ieșirea din ADI Apă-Canal.

După furnizorii de electricitate și gaze a venit rândul Aquabis, furnizorului de apă din județ să anunțe scumpiri. Aici lucrurile au fost puțin mai complicate, pentru că scumpirile trebuiau să aibă girul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Servicii de Alimentare cu Apă și Canalizare. Din această asociație fac parte 59 de unități administrativ-teritoriale, printre care cele 4 orașe și Consiliul Județean.

Astfel, în luna ianuarie și început de februarie, primăriile care compun ADI Apă-Canal au cerut consiliilor locale să mandateze o persoană care să voteze în adunarea ce prevedea creșterea tarifelor.

Încă de atunci, mai mulți primari s-au împotrivit acestor scumpiri și-au spus că nu vor vota pentru în ședința din această lună. Situația și nemulțumirile primarilor au fost prezentate și de Gazeta de Bistrița.

Consiliul Județean și-a mandatat o persoană care să voteze pentru aceste scumpiri, la fel și Primăria Bistrița. Tariful la apă urmează să crească  anul acesta cu 22%, comparativ cu cel practicat anul trecut. Tariful la canalizare va crește și el cu 39%.

La ședința Consiliului Județean a fost prezent și directorul ADI Apă-Canal, Răzvan Grec. Acesta a explicat faptul că tarifele practicate de Aquabis ar putea scădea, dacă și costurile operatorului vor scădea, adică dacă electricitatea se ieftinește. În cele din urmă, proiectul a fost aprobat.

Ce nu a precizat Răzvan Grec este faptul că Aquabis ar fi cumpărat chiar la început de 2022 energie electrică, de pe bursa de mărfuri, pentru un an întreg. Asta nu ar fi o problemă, dacă Aquabis nu ar fi plătit un preț mult mai mare decât cel disponibil acum.

Ioan Turc amenință că Bistrița părăsește ADI Apă Canal

Primarul Bistriței, Ioan Turc a fost mandatat să voteze pentru noul plan tarifar al Aquabis. În ședința  de Consiliu Local de săptămâna trecută, acesta a fost luat la rost pentru votul său.

Acesta a explicat că urmează să fie derulate investiții de 42 de milioane de euro și să ducă apa și canalizarea pe străzile unde nu există. Pentru aceste investiții, furnizorul Aquabis este obligat să ia un credit pentru cofinanțarea acestor lucrări.

„Eu cred că este important în acest moment pentru oraș  și este obligația noastră ca administrație  să ne asigurăm că lucrările vor fi realizate și Masterplanul pentru municipiul Bistrița va deveni realitate. Pe culoarele de mobilitate, pe Axă, pe Drumul Tărpiului, Aquabis trebuie să intervină neîntârziat pentru schimbarea unor tronsoane de conducte de apă și canalizare. Dacă și-au structurat cât se poate de exigent prețul, dacă au făcut tot ce depindea de ei din punct de vedere administrativ pentru ca prețul să scadă, acest lucru poate fi evidențiat în urma unui audit. Primarul nu cred că are competențe și nici date suficiente pentru a analiza structura prețului la apă”, a mai spus primarul municipiului, Ioan Turc, în ședința de Consiliu Local.

Edilul a mai spus că dacă Aquabis nu se ține de cuvânt și nu face investițiile promise în municipiu ia în calcul ieșirea din ADI Apă Canal: „Nu ascund faptul că, în situația în care Doamne ferește, Aquabis nu se va ține de cuvânt în legătură cu investițiile la care s-au angajat pentru municipiul Bistrița, vom studia foarte atent modalitatea prin care am putea să ieșim din ADI Apă-Canal”.

ADI Apă-Canalizare a dat undă verde scumpirilor, în urma ședinței online cu membri asociației. 26 de UAT-uri au votat pentru, 4 s-au abținut și 14 au votat împotriva noilor tarife.

Prețul la apă va crește de la 3% la 29%, iar tariful la canalizare de la 5 la 39%. Acest tarif este valabil doar anul acesta. Pentru anii 2023, 2024 și 2025, strategia de tarifare rămâne neschimbată.

Practic, prețul la apă ar urma să ajungă la 6,61 lei/metru cub, iar cel de canalizare la 5,45 lei/metru cub. În total, locuitorii județului vor plăti 12,06 lei /metru cub. Asta în condițiile în care momentan, populația plătește 8,62 lei/mc, în total, pentru cele două servicii.

Telciu, prima comună ce a spus ADIO ADI Apă-Canal

Dacă Primăria Bistrița doar avertizează că va părăsi ADI Apă-Canal, comuna Telciu a ieșit din asociație, în ciuda costurilor foarte mari ce însoțesc această decizie. Consilierii locali de la Telciu au luat această hotărâre la presiunea populației, care a refuzat luni de zile să semneze contractele cu Aquabis.

Deși consilierii locali din Consiliul Local Telciu au votat ieșirea din ADI Apă-Canal anul trecut, în ședința asociației de anul acesta nu a fost discutată această chestiune. Odată cu ieșirea din ADI Apă-Canal, Telciu renunță și la Aquabis ca furnizor de apă și canal.

Oamenii au fost nemulțumiți de noile tarife, o familie cu mai mulți membri ajungând să plătească câteva sute bune de lei lunar pentru apă. Dacă până în 2020, o familie plătea pe an 100 de lei pe apă  și 65 de lei pentru canalizare, acum costă peste 1.000 de lei pe an de familie, adică de aproape 10 ori mai mult decât înainte.

Ieșirea din ADI Apă-Canal vine și cu sancțiuni serioase pentru Telciu. Primăria Telciu ar putea fi pusă să scoată din buzunare milioane de euro, cât a investit Aquabis în ultimii ani în zonă.

Totodată, Primăria Telciu trebuie să găsească o soluție pentru gospodărirea serviciilor de apă și canal. Deși Telciu are propria rețea de apă și canal, cineva trebuie să o gestioneze și să contorizeze consumul de apă. Primăria Telciu s-a trezit astfel cu gestiunea serviciului de apă și canal pe cap, dar și cu „promisiunea” de sancțiuni serioase.

La începutul acestei luni, Aquabis a predat rețelele de apă și canal comunei. Nici acest proces n-a fost lipsit de incidente. La procedură au asistat mai mulți cetățeni. Unul dintre ei încerca să filmeze și să transmită în direct pe o rețea de socializare tot ce se întâmpla în Primăria Telciu.

Acest lucru l-a înfuriat pe primarul comunei Telciu Sever Mureșan, care și-a ieșit din minți și i-a dat omului peste mână și telefon, cerându-i să părăsească instituția. Totul s-a terminat cu plângeri penale, căci cetățeanul în cauză a depus plângere penală pe numele primarului Sever Mureșan pentru purtare abuzivă și distrugere.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.