Aproximativ 5.800 de cioate provenite din tăieri ilegale de arbori au identificat inspectorii Gărzii Forestiere Cluj, în urma unui control efectuat în perioada 2018 – 2019, în pădurile administrate de Ocolul Silvic Cormaia-Anieș, aflat în subordinea Primăriei Sîngeorz Băi. Cea mai mare parte din lemnul tăiat ilegal provine din fondul forestier proprietate publică a orașului Sîngeorz Băi. Prejudiciul total se cifrează peste 2,61 milioane lei, potrivit ultimului raport publicat, vineri, de Garda Forestieră Cluj.

În luna septembrie a acestui an, Garda Forestieră Cluj a dat publicității un raport provizoriu al tăierilor ilegale care au avut loc în pădurile administrate de Ocolul Silvic din Sîngeorz Băi.

Potrivit primului raport semnat de Istrate Ștețco, până pe 13 septembrie 2019 au fost identificate 4.186 de cioate provenite din tăieri ilegale de arbori (din care 3.350 din fondul forestier proprietate publică al orașului Sîngeorz Băi), cu un volum de 4.029,65 m.c. și o valoare a pagubei de 1.696.512 lei.

Mai multe despre aceste prime rezultate puteți citi AICI.

La aproape trei luni după acest prim raport, Istrate Ștețco a venit cu cel de-al doilea din care reiese faptul că paguba este și mai mare.

Astfel, în fondul forestier proprietate publică a orașului Sîngeorz Băi, apar în plus peste 1.500 de cioate tăiate ilegal.

Au fost identificate un număr de 5.638 cioate provenite din tăieri ilegale de arbori, cu un volum de 4.513,44 mc și o valoare a prejudiciului de 2.598.037,52 lei (cu TVA), din care valoare pagubei produsă pădurii este de 1.558.571 lei (cu TVA) și suma de 1.039.466,52 lei (cu TVA) reprezentând valorea funcțiilor părdurii nerealizate, destinată integral fondului  funciar cu destinație silvică, sumă pentru care Garda Forestieră se va constitui parte civilă și va sta în instanță, ca instituție aflată în subordinea autorității publuce centrale care răspunde de silvicultură„, a precizat Istrate Ștețco în ultimul raport.

Cu privire la integritatea fondului forestier național, au fost identificate încălcări ale regimului silvic, privind reducerea fondului forestier cu o suprafață de circa 5.160 mp, pentru care a fost calculat un prejudiciu total de 107.297 lei, reprezentând taxa pe care statul ar fi trebuit să o încaseze pentru scoaterea defintivă din fondul forestier național. Suma constituie sursă în fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinație silvică, astfel că și pentru aceasta Garda Forestieră se va constitui parte civilă în instanță.

Inspectorii Gărzii Forestiere Cluj au efectuat controale și în fondul forestier proprietate privată a persoanelor fizice administrate de Ocolul Silvic Cormaia-Anieș, unde au fost descoperite 135 de cioate provenite din tăieri ilegale, valoarea prejudiciului fiind cuantificată la aproape 15.000 lei.

În același document, Istrate Ștețco mai precizează faptul că la jumătatea lunii octombrie, șeful Ocolului Silvic Cormaia-Anieș a fost revocat din funcție,  în locul acestuia fiind numită o altă persoană, în baza unor avize emise de Ministerul Apelor și Pădurilor.

Totodată, rezultatul controlului a fost transmis către Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud și va fi sesizat din nou Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud.

6 COMENTARII

 1. Ma… nu va e rusine (?!) … spuneti voi CE ATI FACUT SA NU FIE SI SA NU EXISTE ACEAST ” JAF ” … si sa nu va bateti cu caramida in piept, CAT DE EFICIENTI ATI FOST VOI , DUPA CE COPACII AU FOST PUSI LA PAMANT ! Io v-as desfiintza complet si iremediabil, ca nu aveti ABSOLUT NICI O EFICIENTZA ! DUPA CE COPACII AU FOST FACUTI ” SCANDURI SI RUMEGUS ” … Dumnezeu cu Mila !

 2. Ma sunteti de toata groaza ! Ce sa faca Politia si SRI-ul (?) … ca nu ei au obiect de activitate ” PAZA SI ADMINISTRATIA PADURILOR, APELOR, MEDIULUI SI FONDURILOR CINEGETICE ” ?! Fiti siguri ca date si informatii ca ” TOATA LUMEA FURA SI TAIE PADURILE ILEGAL ” si cine anume …exista cu duiumul .
  Garda Forestiera, face doar „controale ” si CONSTATA DUPA CE S-AU TAIAT PADURILE… CA… S-AU TAIAT … si cu asta BASTA ! Stabilesc ei ca bietul padurar este vinovatul si GATA , il baga la parnaie si-l pune sa plateasca el pagubele si cu asta … AMIN ! DUPA EI, UN PADURAR, TREBUIE SA FIE OMNIPREZENT 24 DE ORE DIN 24… singur IN PADURE si inarmat cu o prastie cu bile de guma de mestecat… si din „loc in loc ” sa-si asigure cate un par… sa poata lupta cu hotii de lemne , sau cate o ” viroaga ” pe unde s-o ia bietul om la ” sanatoasa „… ca sa nu fie omorat … ASTA-I ROMANIA !
  Abia acuma se tot screm daca sa le dea voie sa faca paza inarmat cu arme letale ca-n vremea ” impuscatului ” … sau ba si daca le da voie, parca vad ca le da 5 cartuse … la care daca ” scapa ” cumva un foc de arma, dat fiind ” uzul de arma ” prevazut de L.295/2004 rep.2018 si modificata in 2019 … sar procurorii pe ei ca ulii pe gaina, ca fiind fapta penala ( a uzului de arma … ilegal ) trebuie facute cercetari DACA A FOST SAU NU LEGAL si trebuie solutionat IN PENAL . Ma, parca a inebunit lumea… Habar n-aveti voi ce inseamna o „solutionare in penal „… cate acte, cate documente, cate probe trebuie adunate si cate cercetari sa faca politia… ca sa constate CE ? ( UN C*CAT MARE … ca la urma urmei nu s-a intamplat nimic si ca a fost tras pentru intimidarea infractorilor doar … ori prevenirea unui atac asupra padurarului… ) .
  Trebuie imperios necesara modificarea ” uzului de arma „… si sa se faca cercetari IN PENAL , exclusiv , daca au rezultat victime omenesti sau pagube materiale care constituie infractiunea de distrugere , ALTFEL, SA FIE SOLUTIONATA FAPTA PRINTR-O SIMPLA CERCETARE ADMINISTRATIVA , DE CATRE CEI CARE COORDONEAZA SISTEMUL DE PAZA si cu asta basta .
  TREBUIE INFIINTZATA O STRUCTURA DE PAZA MILITARIZATA , sau militara cu trupe de jandarmi … care sa nu permita NICI MACAR ACCESUL INSPRE PADURE … si atunci cu adevarat se vor limita la maxim taierile ilegale . Maaa… dupa ce copacii au fost doborati, degeaba -i dai cu ” lac „… ( sau cu c*cat ) ptr ca inapoi pe picior nu-i mai pui … ! VORBIM DE EFICIENTA UNEI STRUCTURI CARE DOAR CONSTATA CA CEVA NU MERGE BINE …
  Ma… OARE SUNTEM NORMALI NOI ROMANII … SAU BA ?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here