Edilul din Năsăud a ajuns primar în orașul academicienilor, pe valul votului anti PDL și Băsescu din 2012, sub acoperirea de “independent”, dar în realitate cu susținerea USL, respectiv a PSD. Nu a fost recomandat prin nici o virtute sau calitate umană, “amorul’ pentru politică a fost generat de o poftă nestăvilită de a parveni și a se realiza din punct de vedere material. Sigur, nimic anormal daca această sete de îmbogățire se realizează prin muncă cinstită și corectă, dar imoral dacă acest lucru este realizat prin căi și mijloace care încalcă legea.

 

A trecut aproape jumătate din mandat și de numele primarului din Năsăud Mircea Romocea se leagă deja mai multe afaceri cu iz penal. Despre unele din acestea “Gazeta de Bistrița” a scris și probabil ca o sa mai scrie. Pe parcursul mai multor episoade o să redăm o serie de întâmplări care demască caracterul omului Mircea Romocea, care, ajuns în funcție, caută să se răzbune pe anumite persoane sau mai grav, să impună în administrația orașului  persoane cu care întreține relații care depășesc cadrul moral al unui primar de oraș.

Primul episod din Sezonul 1 se referă la modul în care primarul Mircea Romocea s-a răzbunat pe fostul primar al Năsăudului, PDL-istul Dumitru Mureșan.

 

Susținut pe față de USL și PSD

Acesta a pierdut la alegerile din 2012, al treilea mandat pentru primăria Năsăud, pe valul de proteste anti Băsescu și anti PDL. Mircea Romocea, candidând ca independent, dar cu susținerea pe față a USL și PSD a câștigat mandatul de primar aparent fără nici o problema. Acesta se pare că a uitat cam repede că oamenii l-au adus în fruntea Năsăudului pe un vot de protest masiv, nu pentru că ar fi demonstrat calități manageriale ieșite din comun.

Fostul primar Dumitru Mureșan, care a condus administrația orașului Năsăud două mandate, a pierdut cu demnitate funcția deținută, a recunoscut victoria adversarului său politic și după suferința unei drame personale s-a retras în mediul privat. Având studii de inginer, a fost angajat la o firmă din Năsăud și și-a văzut mai departe de viața personală. Omul a înțeles că nu s-a născut primar și nici nu va muri în această funcție. Toate bune și frumoase, viața își urma cursul în mod firesc. Dar la un moment dat, patronul la care era angajat Dumitru Mureșan a fost supus la mai multe presiuni de către primarul Mircea Romocea pentru a-l da afara din serviciu pe acesta.

 

”Lanțul de iubire s-a rupt”

În campania electorală din 2012,  întrebat despre adversarul său, primarul în funcție Dumitru Mureșan, Mircea Romocea îi recunoștea meritele, însă își exprima convingerea că năsăudenii doresc o schimbare.

“Sigur, domnul primar este un om onorabil, o persoana respectabilă, un tip pe care și eu îl respect, însă probabil că la capitolul fler lasă de dorit. Știu că în general primarii la putere au toate mecanismele, inclusiv cele financiare, dar lumea nu este naivă. Cetățenii sunt nemulțumiți de înfățișarea acestui oraș. Eu doresc să transform Năsăudul într-un oraș curat, circulabil și cel puțin plăcut dacă nu prosper”, spune candidatul sub acoperirea de independent la funcția de primar, Mircea Romocea.

Dumitru Mureșan îl vedea pe contracandidatul său, Mircea Romocea,  avantajat în ochii alegătorilor Năsăudeni doar ca element de noutate, fără a-l recomanda ceva special. Fostul primar se declară dezamăgit de faptul că întrecerea electorală “a rupt lanțul de iubire” dintre doi prieteni.

 

Pupilul lui Mureșan

“Domnul Romocea este o figură nouă în peisajul politic năsăudean, spre surprinderea mea. Este pupilul meu, omul crescut de mine, care mi-a întors spatele cu 180 de grade. Dumnezeu să-i ajute pentru asta. Eu nu-l condamn mai mult decât trebuie condamnat. Cred doar că avea obligația morală să vină și să-mi spună că vrea să candideze. (…) A fost prietenul meu de peste 20 de ani, omul pe care l-am sprijinit, l-am ajutat si care acum “mă ajută el pe mine”. Nu-mi permit să-l caracterizez”, a venit replica lui Dumitru Mureșan.

La doar doi ani și ceva de la pierderea mandatului de către Dumitru Mureșan și câștigarea acestuia de către Mircea Romocea părerile Năsăudenilor sunt pe cale să se schimbe. Mulți încep să reconsidere realizările lui Dumitru Mureșan și că mandatele acestuia au fost  reușite, cu realizări care se văd.

Dumitru Mureșan a avut un ultim mandat care s-a concretizat prin câteva lucrări de mare importanță pentru Năsăudeni: ”Am găsit pentru acestea înțelegere și finanțare. Cu toate acestea a fost un mandat greu, fiindcă multitudinea problemelor și limita resurselor financiare au fost greu de echilibrat, dacă este să le punem într-o balanță. Una peste alta, însa, eu cred ca este un mandat care se încheie cu un bilanț pozitiv.

 

Fostul primar în lupta cu Romocea

Mi-am depus din nou candidatura pentru funcția de primar, deoarece doresc să continui proiectele deja începute și să pun în practică proiectele pentru care documentația este deja terminată și aprobate de consiliu local. Bineînțeles, pentru acestea din urmă este nevoie să facem toate diligențele pentru a obține finanțări fără de care nu putem să le realizăm pentru că doar din bugetul local nu am putea să susținem nici 5% dintre ele. Avem cele mai multe proiecte pentru infrastructură și reabilitări care vizează instituțiile importante subordonate Consiliului Local Năsăud”. De asemenea, Dumitru Mureșan se arăta optimist în lupta cu “prietenul” său, Mircea Romocea.

“Îmi doresc ca mandatul care urmează să fie unul și mai bun din toate punctele de vedere, știu ce am de făcut și cred că sunt cel mai în măsură să spun asta. Cunosc și legislația, cunosc și ușile la care trebuie să bat, sigur că ele se pot deschide mai ușor sau mai greu, dar eu consider că acest ciclu electoral care începe în acest an cu localele și continuă cu parlamentarele din toamnă, să ne aducă din nou la guvernare și atunci lucrurile vor merge «strună» pentru Năsăud”, mai declara la vremea respectivă Dumitru Mureșan.

Pe vremea fostului edil au fost întocmite numeroase studii de fezabilitate, proiecte tehnice de care au beneficiat instituțiile de învățământ din oraș, Casa de Cultură „Liviu Rebreanu”, Căminul Cultural „Liviu Rebreanu”, Biblioteca Orășenească „Veronica Micle”, locuitorii din cartierele Lusca și Liviu Rebreanu (reabilitare și asfaltare drumuri, extindere rețele de canalizare, apă potabilă), fosta sală de judo a orașului. De asemenea, în 2007 a fost promovat un studiu de prefezabilitate pentru realizarea unui drum de ocolire a orașului.

 

Recunoștință de primar

Dar Dumitru Mureșan a pierdut alegerile, iar Mircea Romocea s-a instalat la primăria Năsăud, pe valul votului anti PDL și Băsescu, iar din vechea prietenie dintre cei doi s-a ales praful. Vechea zicală care spune că “pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești” a devenit realitate pentru Dumitru Mureșan.

De-a lungul timpului acesta l-a ajutat într-o formă sau alta pe profesorul Mircea Romocea, dar, cum acesta se pare că are memoria extrem de selectivă, și-a șters din minte acest lucru.

La presiunile făcute de primarul Mircea Romocea, patronul l-a care a fost angajat fostul primar Dumitru Mureșan, l-a dat afara cu scuzele și explicațiile de rigoare. Cu sprijinul unor prietenii politici, Dumitru Mureșan a reușit să-și găsească un post la GAL (Grupul de Acţiune Locală Ţara Năsăudului), obținând un post la Feldru, iar banii pe care îi câștigă din salariul primit îi cheltuiește pe naveta.

9 COMENTARII

 1. Stimate Doru Costin, nu am nimic de spus despre articolul Dvs pentru ca documentarea va apartine. Singura remarca pe care trebuie sa o fac, de dragul adevarului, este ca postul ocupat de dl. Muresan la GAL Tara Nasaudului nu este obtinut cu „sprijinul” nici unui prieten politic! Colectivul GAL, am incercat sa facem tot ce este omeneste posibil sa ajutam un coleg si un prieten, doar este Presedintele GAL Tara Nasaudului! Nu este vorba despre nici un fel de imixtiune politica, de nicaieri! Multumesc pentru intelegere!

 2. Asta nu este o noutate, tot asa s-a purtat si actualul primar mazare de Livezile, Traian Simionca, cufostul sau coleg si prieten Neamt Olimpiu. Din prietenie dupa castigarea alegerilor in 2012 l-a reclamat la Parchet, Politie si DNA. In orice adunare unde este prezent spune ce datorii i-a lasat fostul primar, dar nu spune ca aceste datorii sunt niste minciuni ale lui, nu spune ca la lasat cu foarte multe proiecte, cu foarte multe investitii aproape finalizate, la care a participat doar sa taie panglici, ne avand nici un aport, nu spune ca a distrus tot ceea ce facuse Olimpiu pentru livezeni, ca doar caminele, scolile, bazele sportive, apa ci canalizarea din Livezile si Dorolea, si multe altele pe care eu nu le stiu nu le-a dus acasa la el, nu spune ca a vandut balastiera din Livezile care era o sursa pentru primarie, verificati sa rog sa vedeti cati bani au fost sau au intrat pe mana lui Traian si ce sa ales de ei, multe zile ale livezenilor, iesiri in strainatate, cantec joc si voaie buna, si se plange ca pierde primarie, va spun sigur ca o pierde pa mana lui si va pierde pana la urma absolut tot, rusine primare, nicicand primaria din Livezile nu a fost la mezat, nici un alt primar din Livezile nu sa plans atata cat tine desi tuturor le-a fost greu si toti la un loc nu au furat cat tine, fa ceva pentru noi livezenii, pentru ca in campanie ne-ai promis miere si lapte si bani adusi de nu mai stiai ce sa faci sau sa facem cu ei….

 3. Ma podidesc lacrimile…..gandindu-ma la veniturile (actuale) ale domnului Muresan. Cat de mult il compatimesc……Cred ca isi pregateste „REVENIREA”. Ai putina onoare DOMNULE PRIMAR DE DOUA MANDATE. Cred ca ati demonstrat tot ce a fost de demonstrat timp de 8 ani. Oare Nasaul nu mai are oameni capabili de a lua in maini (la modul serios) „fraiele” administratiei publice locale?

 4. Mi se pare jignitor si rau intentionat articolul publicat de dumneavoastra.
  Pare scris de insusi fostul primar.
  Care a facut in 2 mandate pt Năsăud ce ???
  Păi frate nu isi gaseste de lucru pt ca nu e bun sau munceste cum muncea ca si primar. Credeti ma ca nimeni nu da un om bun afară la insintentile nimănui pt ca de oameni buni e greu.
  Daca muncea era primar si acum.
  Cat despre caracterul lui Romocea eu daca eram primar si arata primăria si orasul cum a aratat după Muresan ii făceam si pana la masina.
  Scrieti aiurea stii tu de ce l am votat eu pe Romocea ma durea pe mine de Base undeva ma durea cum arata orasul inteleptule.

 5. Povestiti degeaba; stiti vorba cu caravana care trece si cainii care latra nu?!
  Muresan ala o mumie inutila si invechita (cautam un om tanar si energic pentru urmatorul mandat)
  Iar Romocea mafiot om inteligent dar lacom face „combinatii” cu patronii locali de unde evident ciupeste partea lui probabil daca nu are acoperire vine dna-u pe el nu va ingrijorati
  Are biroul aranjat ca a-l lui Vladimir Putin defapt a incercat o mica dictatura in primarie da a luat-o sus
  Ce trist era in seara dupa alegeri ca nu a mai apucat sa deschida sampaniile ; au inchis pravalia si au plecat…

  Hai ca-i destul

  PS Romocea sper sa termini proiectul cu hidrocentrala , se roaga lumea la adunare pentru asta o sa fie bine. :)))

 6. Cata rautate si dezinformare in acest articol!
  1). Ce a facut concret, dl Muresan, avand in spate sprijinul politic al PD si cu „sacalul” de Olteanu alaturi de el, in folosul orasului? A vopsit POLICLINICA „VECHE” de 4 ORI!!! De ce ? Ca sa ia „partea” de la EMI-NICO ( verisorii d-lui Muresan)!!! 7 miliarde a costat! Trebuia oare vopsita policlinica o data la 2 ani? Nu! Dar trebuiau „furati” intr-o firma legala banii, nu?
  Oricine e din Nasaud cumoaste acest adevar.
  2) Dl Muresan sustine ca „l-a ajutat” pe dl Romocea. Oare cu ce? N-o fi avut bani de paine? Nu! Sigur i-a inlesnit ceva „afaceri legale” din care si-a luat „portia”.
  3) Romocea a fost ales de nasaudeni pt ca nasaudenii S-AU SATURAT DE DL MURESAN! Daca dl Muresan AR FI FOST UN PRIMAR BUN, l-ar fi ales oamenii, nu are nimic de-a face cu valul anti-Basescu!
  Rusine jurnalistulul care a scris acest articol ( daca e jurnalist). Presa tb sa fie impartiala!
  Muresan NU a facut nimic pt oras, decat a luat un salar gros si comisioane de a purtut sa isi cumpere 2 apartamente in Cluj-Napoca!

 7. Articolul este unul foarte bun, îmi place cum i-l descrie pe fostul nostru primar. Am un mesaj pt domnul Romocea! Dacă, domnul Muresan a îndesat cu picioarele țiganii de pe Tudor Vladimirescu , unde nu trece o zi sa nu se bată sau sa nu vina Politia , Amenințări către vecini cum ca ii omoară fata de poliție și Politia nu face nimic, domnul Romocea „jmenarul afacerist” ar putea sa ii mute in al bloc undeva la marginea orașului sau sa construiască un cartier pt ca sunt foarte sigur ca își permite, De ce zic asta? Pentru ca a stricat un parc al copiilor si a făcut o parcare de câteva miliarde. Sa vina DNA-ul sa i-l verifice!

 8. Ai dreptate, acum cand intri in Primaria din Nasaud, in Casa de Cultura, in oricare din scolile orasului sau gradinite, … toate „plang ” dupa domnul inginer Muresan! iar functionarii din Primarie , logic, nu se mai prezinta la servici doar pentru a bifa condica si a „vizita „barurile din preajma! In rest, mai devreme sau mai tarziu va iesi la iveala cine e lup sau oaie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here