Săptămâna trecută a fost extrem de încărcată în plan politic. Democrat-liberalii bistriţeni se declară indignaţi datorită depunerii moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Boc şi a schimbărilor produse la Banca Naţională. PD-L Bistriţa-Năsăud susţine cu înverşunare candidatura lui Traian Băsescu la un nou mandat.

Odată rămaşi singuri la guvernare, democrat –liberalii se întâlnesc cu „surprizele”, la care mai mult ca şi sigur se aşteptau. Moţiunea de cenzură depusă de PNL şi UDMR, dar şi susţinută de PSD este considerată de PD-L ca fiind neconstituţională. De asemenea, punerea unui liberal în Consiliul de administraţie a Băncii Naţionale este văzută de cei aflaţi la guvernare ca nerespectarea algoritmului politic. Toate acestea se compensează însă cu susţinerea necondiţionată a lui Traian Băsescu la un nou mandat şi dreptul de a „tăia şi spânzura” pe la deconcentratele unde au fost numiţi şefi din partea social –democraţilor.

Traian Băsescu susţinut necondiţionat de PD-L

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Ioan Oltean, se declară optimist în ceea ce priveşte candidatura lui Traian Băsescu la un nou mandat pentru preşedinţia României.

În acest sens, organizaţiile democrat-liberale din ţară s-au coalizat în susţinerea candidatului lor. „Pentru noi, cel mai important moment a fost cel care a vizat şedinţa cu Colegiul Director de joi, 8 octombrie, când toţi cei 48 de preşedinţi de organizaţii judeţene din toată ţara au hotărât susţinerea necondiţionată a candidaturii lui Traian Băsescu pentru un nou mandat pe perioada 2009 – 2014. Singurele discuţii care au fost s-au referit la identificarea tuturor căilor şi soluţiilor prin care să convingem electoratul că Traian Băsescu este candidatul şi preşedintele de care are nevoie România în perioada următoare. S-au subliniat câteva din lucrurile care s-au produs pe parcursul mandatului lui Traian Băsescu. Nimeni nu poate să conteste o serie de realizări care se datorează fie direct sau indirect, preşedintelui Traian Băsescu. Ceea ce s-a subliniat cu necesitate a fost că dacă România şi românii doresc să se producă o reformă profundă a instituţiilor statului, atunci preşedintele Băsescu trebuie să recâştige un nou mandat. Altfel, tot ceea ce a început Guvernul Boc, toată această reformă demarată în domenii fundamentale, precum al învăţământului, a salarizării unice, a sistemului unitar de pensii, a restructurării agenţiilor la nivel naţional şi multe altele care sunt în pregătire, se vor bloca datorită opoziţiei vehemente pe care au început deja să o facă PSD împreună cu PNL”, a declarat preşedintele PD-L Bistriţa-Năsăud, Ioan Oltean.  

Oltean declară neconstituţională moţiunea

Democrat – liberalul Ioan Oltean se arată convins de faptul că prin blocarea referendumului şi depunerea moţiunii de cenzură de către PNL şi UDMR, s-au produs poate cele mai multe încălcări ale Constituţiei şi ale regulamentului celor două Camere, din anii 90 încoace: „Cele două Birouri în Parlament au blocat dreptul preşedintelui de a organiza referendum. Scrisoarea preşedintelui prin care se solicită consultarea Parlamentului României în ceea ce priveşte organizarea unui referendum este blocată de către cele două partide prin trimiterea ei la Comisiile Juridice în vederea analizării constituţionalităţii sau neconstituţionalităţii acesteia”. De asemenea prin depunerea moţiunii de cenzură de către PNL şi UDMR, Ioan Oltean se declară convins că s-au încălcat prevederile constituţionale. „Articolul 113, aliniatul 4 din Constituţie spune că: Deputaţii şi senatorii care au semnat o moţiune de cenzură ce a fost respinsă de către Parlament nu mai pot semna o altă moţiune în interiorul aceleiaşi sesiuni decât dacă aceasta se referă la angajarea răspunderii Guvernului. Moţiunea pe care au depus-o grupurile parlamentare PNL şi UDMR nu se referă la angajarea răspunderii guvernului, aceiaşi semnatari s-au aflat şi pe moţiunea de acum două săptămâni care a fost respinsă. Cu încălcarea flagrantă a acelei dispoziţii constituţionale, cele două formaţiuni politice au dat drumul citirii şi dezbaterii acestei moţiuni”, a precizat Oltean.

Moţiunea de cenzură va intra în dezbatere marţi, 13 octombrie, de la ora 10.00. „Prin ea, evident, actuala opoziţie încearcă să blocheze reforma pe care Guvernul Boc doreşte să o facă în sistemul unitar al pensiilor şi mai ales în ce priveşte sistemul pensiilor speciale, inclusiv privilegiile parlamentare, pentru că aceasta este teama cea mai mare pe care o trăiesc reprezentanţii celor două formaţiuni politice”, a spus Oltean.

S-a spart o cutumă

Schimbările majore de săptămâna trecută îi nemulţumesc pe democrat –liberali, mai ales în ceea ce priveşte Banca Naţională, unde consideră ei că nu s-a respectat algoritmul care a fost până în prezent. „Am asistat la un atentat asupra celei mai importante şi credibile instituţii a statului în acest moment, Banca Naţională. Din 1990 încoace, această instituţie şi-a dovedit credibilitatea prin profesionalismul celor care au fost aleşi din cinci în cinci ani să o conducă. Acum, într-un mod abuziv, postul de viceguvernator care i s-a atribuit Partidului Naţional Liberal, revenea Partidului Democrat Liberal. În mod abuziv, cele două formaţiuni politice nu au respectat algoritmul şi au atribuit acest post liberalilor. În acelaşi timp, a fost introdus un om politic în structura de conducere a Băncii Naţionale. Este vorba de un om politic care nu are nimic de-a face cu activitatea Băncii Naţionale, care nu are nici pregătirea necesară şi nici alte cunoştinţe care să-i permită includerea în Consiliul de Administraţie a Băncii Naţionale. Se sparge o cutumă pe care toţi am respectat-o din 1990 încoace. PSD şi PNL au atentat la ţinuta profesională şi morală a conducerii executive a Băncii Naţionale”, a precizat Ioan Oltean. Potrivit acestuia, democrat – liberalii şi-au exprimat în plen punctul de vedere, delimitându-se de încercarea de a politiza o instituţie fundamentală care are un rol atât de important în România, cum este Banca Naţională. „Mizăm pe calitatea deosebită a guvernatorului Mugur Isărescu pentru a evita evident politizarea activităţii Consiliului de administraţie a Băncii Naţionale.”, a spus Oltean.

Liderul PD-L BN face pe „inspectorul” în sănătate

În plan judeţean, liderul PD-L Bistriţa-Năsăud, Ioan Oltean a făcut un atac la adresa şefilor de deconcentrate din partea PSD, care „s-au îmbolnăvit subit”.

Oltean se declară convins de faptul că aceştia îşi doresc cu orice preţ să rămână pe funcţii cu toate că ştiu foarte bine că urmează să fie schimbaţi. Şi ca să „pună lucrurile în ordine”, liderul democrat –liberalilor din judeţ va verifica dacă sunt legale sau nu certificatele celor care şi-au luat concedii medicale. „Vă asigur că personal mă voi adresa fiecărui medic care a eliberat certificate medicale şi voi cere verificarea legalităţii acestor certificate. Este o hotărâre luată la nivel naţional de PSD, ca ei să îmbolnăvească. Eu îi vreau sănătoşi, să poată să muncească pentru partidul din care fac parte în campanie” a precizat Oltean.
Săptămâna acesta se va afla răspunsul la moţiunea de cenzură depusă şi tot acum, la nivel de judeţ, democrat –liberalii vor decide ce şefi vor schimba şi care vor rămâne pe poziţii.

Iulia STUPINEAN

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here