Dejeanul Ioan Tecar se ascunde după un șervețel și face o fabrică de hârtie

1402

Vasile Hăsmășan, un fost director de la una dintre firmele omului de afaceri dejean Ioan Tecar și consilier local în comuna Câțcău, are un plan de construire a unei fabrici de hârtie în Dej (MG Tec Industry, n.red.), valoarea investiției ridicându-se la 370 de milioane de lei. Potrivit unor informații, în spatele afacerii s-ar afla, de fapt, omul de afaceri Ioan Tecar care preferă să gestioneze afacerea prin interpuși deoarece în contractul de vânzare al fabricii Pehart Tec, care produce tot hârtie, a semnat o clauză de neconcurențialitate. Firma MG Tec Industry are legături cu Florin Larionesi, supranumit ”Fierăstrăul Codrilor” și cu mai mulți oameni de afaceri controversați care se ocupă cu exploatarea pădurilor.

Firma MG Tec Industry are un proiect de construire a unei fabrici de produse absorbante şi igienico–sanitare de larg consum, în care va investi 370 de milioane de lei. Firma a fost înființată anul acesta, este patronată de un consilier local din comuna Câțcău, Vasile Nicolae Hăsmașan, și a primit de la Guvernul României un ajutor financiar în valoare de 150 milioane lei pentru a demara acest business.

Hăsmășan a fost unul dintredirectorii firmei Expo AutoTec, controlată de omul de afaceri dejean IoanTecar.

Potrivit unor informații, în spatele afacerii MG Tec Industry și al proiectului fabricii de produse absorbante şi igienico–sanitare de larg consum s-ar afla Ioan Tecar. El nu se putea erija în front-man-ul afacerii din cauza faptului că în contractul de vânzare al fabricii de hârtie Pehart Tec către grupul Abris, tranzacție făcută în 2015, a semnat o clauză de neconcurențialitate.

Reprezentanții grupului Abris au refuzat să comenteze această situație, la fel ca și omul de afaceri Ioan Tecar care ne-a comunicat că nu poate discuta, momentan, despre acest subiect și că se află în Italia în cadrul unor discuții de afaceri.

Întrebat dacă Ioan Tecar se află în spatele afacerii, Hășmașan a spus că nu.

”Nu este adevărat. Acum nu pot discuta cu dumneavoastră pentru că sunt în Italia, trebuie să achiziționez niște utilaje”, a declarat acționarul MG Tec Industry SRL.

Mai mult, firma are același sediu social cu societățile deținute de Ioan Tecar în Dej, pe strada Văii nr 2.

”Fierăstrăul Codrilor” acționar la fabrica de hârtie MG Tec Industry

MG Tec Industry SRL, firma care are proiectul de construire a fabricii de produse absorbante şi igienico–sanitare, are ca obiect principal de activitate ”fabricarea produselor de uz gospodăresc și sanitar, din hârtie sau carton”.

La o lună după înființarea firmei, s-a hotărât majorarea capitalului social de la 200 lei la 100.250 lei, iar printre beneficiarii noilor părți sociale se numără mai mulți oameni de afaceri controversați care sunt implicați în exploatarea pădurilor.

Spre exemplu, omul de afaceri bistrițean LARIONESI TRAIAN, supranumit ”Fierăstrăul Pădurilor”, deține un pachet social de 10 acțiuni în cadrul viitoarei fabrici de hârtie MG Tec Industry.

Potrivit procurorilor DNA, pentru a câștiga dreptul să taie pădurile Romsilva și să comercializeze lemnul, Larionesi i-a oferit bani și partide de vânătoare directorului Romsilva Bistrița-Năsăud, Gheorghe Ivan. Pentru sprijinul acordat, Ivan Gheorghe a primit în mod repetat foloase necuvenite, conform anchetatorilor, constând în sume de bani încasate lunar de la Frasinul în contul Prosperity SRL Bistriţa, administrată de Ovidiu Ivan, fiul directorului Romsilva din Bistrița Năsăud și participarea la partide de vânătoare organizate de milionar, pe fondurile cinegetice pe care le gestionează la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud.

În schimb, între 2010 și 2012, firma lui Larionesi, SC Frasinul a primit 84 din cele 123 de contracte de exploatare a pădurilor. Prețul oferit de milionar a fost de 3,9 milioane de lei. În 2013, Larionesi a cumpărat lemn de la Romsilva la un preț sub cel al pieței. „Profitul nerealizat la bugetul Romsilva, ca urmare a acțiunilor oneroase derulate de Ivan Gheorghe și Larionesi, este de 3 milioane de lei”, au estimat procurorii DNA.

Partenerul lui Tecar acționar lafirma lui Hăsmășan

În urma majorării capitalului social a MG Tec Industry, firma Opentrans, din Coroieni (jud Maramureș) deține și ea un pachet de acțiuni. Opentrans SRL este reprezentată de STANCIU IOAN GABRIEL, unul dintre partenerii constanți de afaceri ai lui Ioan Tecar.

Una dintre cele mai interesante afaceri în care este implicat patronul Opentrans SRL este Dunapref Cariere o exploatare din jude Tulcea care, inițial, a fost achiziționată de afaceristul Horia Simu. Omul de afaceri care acum este condamnat penal definitiv pentru implicarea lui în dosarele ANRP, alături de fostul șef DIICOT, Alina Bica, a achiziționat compania Dunapref Cariere în anul 2012, la scurt timp după ce a convertit în bani acţiunile primite de la ANRP, via Fondul Proprietatea.

În 2015, Simu, a început înstrăinarea acțiunilor de la cariera de piatră către Stanciu Ioan Gabriel, patronul Opentrans SRL. Acum, cariera de piatră este deținută în proporție de 5% de Stanciu, restul acțiunilor fiind ale SC Opentrans. 

De asemenea, și Ioan Lohan, unul dintre directorii Opentrans SRL, face parte din acționariatul MG Tec Industry.

Marmotele înfășoară Dejul înhârtie

Fabrica va fi localizată în Dej, oraş cu tradiţie în ceea ce priveşte producţia de produse igienice. Aici acum mai bine de 40 de ani a fost înfiinţat Combinatul de Celuloză şi Hârtie (CCH) Dej, care ulterior a devenit Someş Dej şi care în 2013 a intrat în faliment. Tot în Dej se află şi fabrica de hârtie Pehart Tec, parte a grupului MG Tec, fondat de Ioan Tecar şi controlat de fondul de investiţii Abris Capital Partners.

„Ca investitor ro­mân, am aflat de posi­bilitatea dezvoltării unui proiect cu ajutor de stat. Mai mult, dorinţa guvernului de a ajuta companiile cu capital integral românesc să se dezvolte şi să fie competitive atât pe plan naţional, cât şi internaţional a reprezentat un imbold în plus. Între grupul MG Tec şi compania MG TEC Industry nu există nicio legătură, a precizat Gabriel Chender.”, a spus pentru ZF Gabriel Chender, director general al MG Tec Industry.

Cârdan bagă banii din lemne înafacerea cu hârtie

Printre beneficiarii noilor părți sociale ale firmei MG Tec Industry se numără firma  AUSTROFOREST INTERNATIONAL – S.R.L din Bistrița Năsăud, reprezentată de C RDAN DOREL SORIN, implicat și el în afacerile cu lemne anchetate de DNA. Potrivit DNA, în cursul lunii octombrie 2014, Cârdan Sorin – Dorel,  împreună cu Lombrea Adriana, directoarea economică a Direcţiei  Silvice Bistriţa – Năsăud, au acţionat similar pe linia „rezolvării” problemelor privind datoriile pe care le avea S.C. Frasinul SRL Anieş la  Direcţia  Silvică Suceava, în contextul în care firma  trebuia să participe la o licitaţie la nivelul acestei  direcţii silvice.

În contextul controlului efectuat de reprezentanţii  Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, Direcţia Regională 6 Oradea, Ivan Gheorghe i-a solicitat lui Cârdan Sorin – Dorel  să întocmească în fals un contract ce are ca obiect de activitate  „punerea la dispoziţie a buldozerului şi prestări servicii aferente”, arată sursele judiciare.

Dejeanul care conduce un businessde peste 100 de milioane euro

Ioan Tecar este un antreprenor român care conduce un business de 125 de milioane de euro cu 1.300 de angajați și care locuiește în Dej. Tecar și-a clădit grupul de 13 firme cu activități de producție prin achiziții succesive, în mare parte a unor firme aflate aproape de faliment. Cea mai importantă preluare a fost fabrica de hârtie Pehart Tec din Petrești, tranzacție finalizată în 2005. Omul de afaceri din Dej a reușit să-i convingă pe reprezentanții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) să vină cu 6 milioane de euro pentru a dezvolta compania care produce hârtie tissue (șervețele, hârtie igienică, prosoape din hârtie) și care rulează anual peste 20 de milioane de euro. Proiectul demarat în mai 2009 reprezintă prima implicare a băncii într-o afacere privată românească nebancară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here