La sfârșitul lunii mai a fost acordat contractul de decontaminare a zonei Poșta Rât din Turda, fostul amplasament al uzinei chimice din localitate. Câștigătorul contractului este firma NAIRDA UTILCOM SRL din comuna Petreștii de Jos, societate care face parte din patrimoniul familiei Silagyi. Adrian este singurul acționar și administrator al firmei. Fratele lui, Gabriel Silagyi, este mult mai vizibil, fiind implicat în mai multe afaceri cu ”cântec” .

La sfârșitul lunii mai firma NAIRDA UTILCOM dintr-o comună clujeană a câștigat un contract în valoare de 53.701.921,32 lei, fără TVA, pentru decontaminarea și reabilitarea zonei Poșta Rât din Turda, locul unde a funcționat Uzina Chimică Turda. Fondurile provin din bani europeni obținuți de administrația locală. Pe terenul contaminat ar urma să se realizeze un parc public, cu diverse facilități recreaționale.

Societatea care a câștigat contractul este administrată de Adrian Silagyi care este și singurul acționar al firmei. Pentru anul trecut, societatea a declarat o cifră de afaceri de 3,1 milioane de lei, un profit de peste 260.000 lei și patru angajați.

Gazeta de Cluj a încercat să obțină un punct de vedere de la Adrian Silagyi referitor la detaliile contractului și a proiectului, dar și referitor la faptul dacă fratele lui a avut vreun cuvânt de spus în această afacere, însă a evitat să răspundă la întrebări. ”Deci, eu sunt singurul acționar la această societate. Dacă doriți mai multe detalii o să îi spun inginerului de proiect să vă contacteze pentru mai multe informații”, a declarat Adrian Silagyi.

Insolvență cu scântei

În 23 decembrie 2015, Compania Națională de Investiții a încheiat un contract (165241/23.12.2015) pentru ”Servicii de proiectare și lucrări suplimentare – Complex sportiv de natație – oraș Otopeni, județul Ilfov”. Tipul procedurii de atribuire a fost de negociere fără anunț de participare, iar justificarea alegerii procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare a fost ”situație de urgență extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă, în conformitate cu condițiile stricte stabilite în directivă”.

Negocierea s-a purtat cu o singură firmă, MBS Grup, patronată de SILAGYI GABRIEL (acționar majoritar) împreună cu MEDREA SEPTIMIU CRISTIAN și BACIU GHEORGHE LUCIAN.

Între timp, societatea a intrat în insolvență, procesul fiind pe rolul instanțelor clujene.

Dosarul este înregistrat la Tribunalul Comercial Cluj. Procesul a început în decembrie 2013,  administrator judiciar este Phoenix Omega din Cluj-Napoca, iar administrator special este, în continuare, Gabriel Silagyi. Întrucât instanță de judecată nu a dispus ridicarea dreptului de administrare, compania își continuă activitatea sub supravegherea administratorului judiciar.

 După ce a fost afișat un tabel preliminar al creanțelor, au apărut extrem de multe contestații la respectivele datorii neplătite de compania din Cluj. În cadrul procesului există creditori care au acuzat firmă de construcții a lui Silagyi că și-ar fi cerut insolvență “cu rea-credința, cu scopul de a evită măsurile de executare silita”. Asta cu atât mai mult cu cât în primăvară anului 2013, când creditorul Ponotour a cerut insolvență companiei, tocmai MBS Group aducea documente justificative care să dovedească solvabilitatea companiei și că avea în patrimoniu bunuri și disponibil bancar de peste 58 de milioane de lei. Ponotour susține că este “evidenta intenția debitoarei de a fraudă creditorii, prin această cerere de deschidere a procedurii insolvenței se încearcă evitarea răspunderii civile și sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor asumate față de partenerii contractuali”. Aceeași creditoare susține că MBS Group și-a “golit conturile sale și a înstrăinat patrimoniul în ziua în care instanță a dispus la cererea oponentei (Ponotour-n.red.) înființarea popririi asiguratorii asupra conturilor sale”.

Contracte pe bandă rulantă

Consilierul local PD-L din Turda, Gabriel Silagy, a cîştigat, potrivit unei anchete realizată de Gazeta Sporturilor, un număr mare de contracte cu statul, de zeci de milioane de euro, pentru realizarea de bazine şi patinoare.

Majoritatea licitaţiilor cîştigate de firma lui Silagyi au fost organizate în mandatul Sorinei Plăcintă. Într-un interviu televizat, Plăcintă a declarat că a „moştenit” un referat de necesitate de la predecesoarea sa de la Ministerul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi.

Firma lui Gabriel Silagyi a câştigat construirea a şase din cele şapte patinoare artificiale realizate în ţară cu bani de la Compania Naţională de Investiţii pe vremea când compania era coordonată de Elena Udrea, fiecare dintre acestea fiind evaluate la 150.000 de euro. Cu toate acestea, sursele GSP susţin că un asemenea patinoar nu ar avea cum să coste peste 40.000. În plus, MBS Group Turda SRL a mai cîştigat peste 10 milioane de euro din construcţia patinoarului olimpic din Braşov, deşi, iniţial, acesta fusese evaluat la doar 8 milioane. Lucrările au fost atribuite de ministerul Dezvoltării, condus la acea dată de Vasile Blaga.

Până la data la care a devenit consilier local la Turda, firma lui Silagyi avea la activ o singură investiţie majoră în sport, bazinul de la Oradea, care a costat 4 milioane de euro.

În plus, MBS Group Turda SRL face parte din consorţii care reabilitează mai multe drumuri judeţene în zona Clujului şi a Transilvaniei. Succesul lui Silagyi poate fi pus atât pe seama fulminantei cariere a soţiei sale, Nataliei Valeria Silagyi, devenită peste noapte expert evaluare-examinare la Direcţia de Implementare Programe PHARE CES din cadrul Ministerului Dezvoltării. Patru consilieri liberali, locali şi judeţeni, au făcut plângere la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Serviciul Teritorial Braşov. Tunul de la Braşov nu este singular, costul unui astfel de patinoar fiind de aproximativ 150.000 de euro, dar a fost pus sub semnul îndoielii, el fiind furnizat de MBS Group, care îl achiziţiona de la o altă societate, Vest Sport, aparţinând aceluiaşi Gabriel Silagyi.

Cum vor fi cheltuiți banii

Fazarea proiectului „Reabilitarea sitului poluat istoric – Depozit deșeuri periculoase UCT – Poșta Rât (Municipiul Turda)” incluzând: proiectare (PT, DE, DTAC etc.), documentații obținere avize și acorduri, asistență tehnică, lucrări de decontaminare conform caietului de sarcini. Valoarea estimata a contractului este de 70 910 592 RON din care:

— proiectare: 2 342 560 RON (toate fazele inclusiv asistența tehnică din partea proiectantului),

— execuție: 66 102 591 RON,

— valoare OS: 1 982 991 RON, din care:

— organizare de șantier – lucrări de construcții: 1 321 994 RON,

— organizare de șantier – cheltuieli conexe: 660 997 RON,

— Probe tehnologice: 482 450 RON.

Terenul contaminat va fi transformat în spațiu public

10 hectare de teren contaminate cu deșeuri periculoase, aflate pe malul Arieșului, vor fi transformate într–o zonă de utilitate publică, printr-un proiect finanțat din fonduri europene. Proiectul, în valoare de aproape 80 de milioane de lei, se va derula pe o perioadă de 41 de luni. Bomba ecologică de la Turda, cum a fost numită, a fost pasată între autoritățile din lipsă de fonduri. În tot acest timp, substanțele toxice ajunseseră să fie vândute pe post de insecticid. Poluarea sitului Poșta Rât se datorează activităților desfășurate de fosta Uzină Chimică Turda, care, în perioada 1954-1983, a depozitat necontrolat deșeurile rezultate din procesele de fabricare ale pesticidelor. Principalul deșeu periculos, ale cărui efecte se resimt asupra sitului până în prezent este HCH (hexaclorciclohexan), poluant rezultat din procesul de fabricație a lindanului – pesticid utilizat, în trecut, în agricultură. Ca urmare a activităților de depozitare necontrolată a HCH-ului, desfășurate pe situl Poșta Rât, au fost afectate atât apa subterană, cât și solul și biodiversitatea zonei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.